"Bazı tiroid hastalarının, örneğin Graves Hastalığı, Hashimoto Tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuz kullanmaları sakıncalıdır.
İyotun Faydaları
- Troid bezinin fonksiyonlarını düzenlemektedir. İyot Fazlalığı ve Zararları: Fazla miktarda iyot alınması tiroit bezinin hormon üretimini bozarak iyot eksikliğinde görülen durumların oluşmasına neden olur. Ayrıca, deride alerji ve sivilce görülebilir.
İyot yakıcı bir mineraldir. Bu nedenle direkt olarak ağızdan alınması ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda Lugol alımı ile C vitamini alımı arasında en az 2 ila 3 saat fark olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise D vitamini iyotun etkisini azaltmaktadır.
İyot, insan vücudu tarafından üretilediği için dışarıdan besin yolu ile alınabilen, tiroid bezi tarafından kullanılan bir elementtir. İyot, tiroid hormonlarının yapımı için gerekli olduğunda büyüme, vücudun enerjiyi kullanma biçimi, beyin ve kemik gelişimi için önemlidir.
İlgili 41 soru bulundu
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
Özetleyecek olursak, tiroidinde sorunu olmayan herkesin günlük belli miktarlarda iyot alması sağlıkları için gerekli.
Tavsiye Edilen Günlük Alım Dozu: Günde bir damla alınması önerilir. 11 yaş ve üzeri bireylerin kullanımına yöneliktir.
İyot fazlalığı tiroidin hızlı çalışmasına (zehirli guatr-hipertiroidi) neden olabilir, bu sebeple iyot düzeyine bakılmadan ve doktor kontrolü olmaksızın iyot takviyesi kullanmak sakıncalıdır.
İyot gereksiniminin ne kadar olduğu, yaşa göre değişkenlik gösterir. 0-5 yaş arası çocuklarda 90 mcg/gün, 6-12 yaş arası çocuklarda 120 mcg/gün, gençlerde ve yetişkinlerde 150 mcg/gün, hamilelik ve emzirme döneminde ise 200-300 mcg/gün iyot gereksinimi söz konusudur.
Aşırı iyot alımı, bebeklerde tiroid problemlerine yol açabilir. Tiroid hastalığı olan bireyler: Tiroid hastalığı olan bireylerde, Lugol solüsyonu kullanımı tiroid fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, bu bireyler doktorlarının önerilerine uymalıdır.
İyot vücut için gerekli bir mineral olarak kabul edilir ve boyunda bulunan tiroit bezinin hormon yapmasına yardımcı olur. İyot ayrıca doğumdan önce, bebeklerde ve küçük çocuklarda da önemlidir. Beyin ve sinir sisteminin gelişimi, beş duyu, uyanıklık ve koordinasyon için gereklidir.
İyotun aşırı alınması ise iyot zehirlenmesine neden olur. İyot zehirlemesi ciddidir ve hayatı tehdit edebilir. İyot zehirlemesinde ilk önce ağızda garip, metalik bir tat hissedilebilir. Ağız ve boğazda yanma hissi ve ağrı görülebilir.
Günde 2,000 miligramın üzerindeki aşırı iyot dozları özellikle verem veya böbrek hastalığı gibi durumlarda tehlikeli olabilir. İyot fazlalığı tiroidin papiler kanserine ve hipertiroidiye neden olabilir. Hamile kadınlar ve emziren anneler de belirtilen dozların üzerinde iyot kullanmamalıdır.
Tavsiye Edilen Günlük Alım Dozu:
Günde bir damla alınması önerilir. 11 yaş ve üzeri bireylerin kullanımına yöneliktir.
Radyoaktif iyot; vücuttan çoğunlukla idrar, daha düşük oranlarda ise tükrük, ter ve dışkı ile atılmaktadır. Ağız yoluyla alınan iyodun önemli bir kısmı tiroid bezi tarafından tutulmaktadır.
Lugol Nedir?... İyot bir mineraldir. Lugol ise hem iyot hem de potasyum iyodürden oluşan bir bileşiktir. Takviye için %5 ve %2 lik lugol formları yaygın kullanılır.İkisi aynı ...
İyot, C vitamini ile etkileşir. O yüzden aralarında 2-3 saat olması iyi olur. Gündüz alınması daha iyi olur, akşam alındığında uykuyu olumsuz etkileyebilir. Aç karna almak yarım bardak suya damlatarak içmek ve 15 dakika içinde bir şey yememek emilimini artırır.
Meyve ve sebzeler: İyot bulunan besinler arasında meyve ve sebzeler de bulunur. Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur.
Ürün Sertifikalarına , ürün kutusu üzerinde bulunan QR kod okutularak ulaşılabilir.
Doğal tuzlara örnek olarak deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe himalaya verilebilir. İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir. Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur.
İyotun zayıflatıcı etkisi yoktur.
Lugol çözeltisi, antiseptik etkisinden dolayı, esas olarak cildi dezenfekte etmek için, gargara için sulu bir iyot çözeltisi şeklinde kullanılır ve ayrıca tiroid bezinin tedavisi için tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri