İyot. Sağlı bir zayıflama da sindirim sisteminin düzgün çalışması önemlidir. İyot, diğer minerallerle birlikte sindirim sisteminin çalışma sistemine fayda sağlar. Metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlayarak kilo vermede etkili bir mineraldir.
İyotun zayıflatıcı etkisi yoktur.
İyot, normal metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca protein ve enzim aktivitesinin oluşmasına yardımcı olan bazı tiroit hormonlarının üretilmesi için de gereklidir. Tüm bunlar iyot faydaları arasında gösterilebilir.
İyot eksikliği belirtileri arasında ani kilo alımı da ilk sıralarda gelir. Tiroid hormonları, metabolizma hızına destek olur. Vücut, tiroid bezinin hormon üretmesini sağlayacak düzeyde iyota sahip olmadığında metabolizma yavaşlayabilir ve bu durumda ani kilo alımı yaşanabilir.
İyot, tiroid hormonlarının yapımı için gerekli olduğunda büyüme, vücudun enerjiyi kullanma biçimi, beyin ve kemik gelişimi için önemlidir. Günlük alınması gereken iyot miktarı, yaşa ve metabolizmanın ihtiyaç durumuna göre değişmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Özetleyecek olursak, tiroidinde sorunu olmayan herkesin günlük belli miktarlarda iyot alması sağlıkları için gerekli.
Eser bir mineral olan iyot, nörogelişimde önemli bir rol oynar ve çocukların normal büyümesinde önemli bir etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra iyot, normal cildin korunmasına katkıda bulunur (7).
Radyoaktif iyot tedavi öncesi 2-3 haftalık dönemde iyot kısıtlı diyet uygulamak gerekir. Böylece vücutta iyot seviyesi düşerek dışardan verilecek iyotun etkinliği arttırılmış olur. iyot kısıtlı diyet yapılırken müsade edilen en fazla iyot miktarı günde 50 mikrogramdır.
İyot eksikliğinin ana belirtisi vücudun iyot seviyesi azaldığında ve tiroid bezin tiroid hormonu üretemediğinde ortaya çıkan hipotiroidizmdir. Bu duruma az aktif tiroid de denebilir. Metabolizmanın yavaşlamasına neden olarak yorgunluğa, kilo almaya ve soğuğa dayanamamaya neden olur.
Sağlıklı bir bireyin ortalama günlük iyot ihtiyacı 150 mikrogramdır. İyot kısıtlı diyet programında ise iyot tüketimi 50 mikrogram ile sınırlandırılmıştır. İyot kısıtlı diyetin amacı vücuttaki iyot depolarını tüketmektir, bu da radyoaktif iyot taraması ve tedavisinin etkinliğini arttırmayı sağlar.
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
Aşırı iyot alımı, tiroid bezinin aşırı aktif hale gelmesine ve hipertiroidizme neden olabilir. Hipertiroidizmin belirtileri arasında kilo kaybı, terleme, titreme ve huzursuzluk bulunur. İyot fazlalığı da guatrın oluşumuna katkıda bulunabilir ve çeşitli tiroid hastalıklarına yol açabilir.
İyot yakıcı bir mineraldir. Bu nedenle direkt olarak ağızdan alınması ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda Lugol alımı ile C vitamini alımı arasında en az 2 ila 3 saat fark olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise D vitamini iyotun etkisini azaltmaktadır.
İyotun zayıflatıcı etkisi yoktur. Ayrıca mevcut tiroid hastalığınızı daha da kötüleştirir.. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız..
İyot gereksiniminin ne kadar olduğu, yaşa göre değişkenlik gösterir. 0-5 yaş arası çocuklarda 90 mcg/gün, 6-12 yaş arası çocuklarda 120 mcg/gün, gençlerde ve yetişkinlerde 150 mcg/gün, hamilelik ve emzirme döneminde ise 200-300 mcg/gün iyot gereksinimi söz konusudur.
Herkesin günlük alması gereken bir iyot miktarı bulunur. Bu miktar çocuklarda 90-120 mikrogram, yetişkinlerde 150 mikrogram, hamile veya emziren kadınlarda ise yaklaşık 250 mikrogram olarak belirlenir.
Yüzde ve boyunda şişkinlik: Soluk borusunun etrafında sentezlenen tiroit hormonu, iyot mineralinin yetersiz olması nedeniyle görevini tam anlamıyla yerine getiremez. Bu durumda, özellikle boyun ve yüz çevresinde görünür şekilde bir şişkinliğin oluşmasına sebep olur.
Tiroid, prostat ve meme kanseri gelişme riskini azaltır. Zihinsel mekanizmaların işleyişine katkı sağlar. Depresyon ve kaygı bozukluğu oluşumunun önüne geçer. Saç dökülmesini ve saçlarda cansızlaşma problemini engeller.
Kullanım Şekli: Günde bir damla alınması önerilir.
Diyette yasaklanan, sadece iyotlu tuzdur. Diyet, tuzla değil iyotla ilgilidir. Bu nedenle tuzsuz bir diyet yapmanıza gerek yoktur.
İyot fazlalığı tiroidin hızlı çalışmasına (zehirli guatr-hipertiroidi) neden olabilir, bu sebeple iyot düzeyine bakılmadan ve doktor kontrolü olmaksızın iyot takviyesi kullanmak sakıncalıdır.
İyot alımı bu ların önüne geçebileceği için saçlarda meydana gelebilecek problemlere de fayda sağlamış olur. İyot, saç büyümesi ve gücü için temel bir unsur olduğuna inanılmaktadır. İyot saçları yeniden kurma yeteneğine sahiptir.
İyot bir mineraldir. Lugol ise hem iyot hem de potasyum iyodürden oluşan bir bileşiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri