Zambak çiçeği çok yıllık bir yapıya sahiptir ve dayanıklıdır. Kökleri yatay olarak yetişir. Uzun bir gövdeye sahip olan bu çiçek, Nisan ayında filizlenir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenmeye başlar.
Nisan ayında filizlenmeye başlayan zambak, mayıs ve temmuz aylarının arasında çiçeklerinin güzelliğini gözler önüne serer. Sarı, kırmızı, pembe ve turuncu başta olmak üzere çeşitli renklerde çiçek açabilir. Kökleri yatay büyür ve uzun bir gövdeye sahiptir.
Zambak çiçeği, Zambakgiller ailesinden gelen mevsimlik bir çiçektir.
Halk arasında zambak olarak da bilinen lilium kesme çiçek olarak kullanımı en eski türler- dendir. Çok yıllık otsu ve soğanlı bir bitkidir.
Zambak çiçeği, bir evin herhangi odasında veya balkonunda kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Zambak çiçeği doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymamaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Zambak yetiştiriciliği için zambak soğanı; önce ortalama bir saksının içerisinde yarısı bahçe toprağı, yarısı torf olan bir karışıma ekilir. Filizli kısmı üste gelecek şekilde ekilmelidir. Düzenli olarak sulama ister. Her gün aynı miktarda su verilmesi gerekir.
Lilyum çiçekleri, kokuları ve renkleriyle ön plana çıkmaktadırlar. Aynı zamanda zambak olarak bilinen lilyumlar, en çok yetiştirilen çiçekler arasında bulunmaktadır. Öyle bilinmesine rağmen lilyum çiçeği, 110 adet cinsi bulunan zambağın bir alt çeşididir.
Dolgun yapraklarının gösterişli formu ve beyaz - mor çiçeklerinin zarif görünümüyle oldukça dekoratif bir bitki olan Lilyum Çiçeği (Zambak Çiçeği) salon, banyo, yatak odası, oturma odası, mutfak gibi ev ve ofislerinizdeki iç mekanlarda yetiştirilmeye uygundur.
Zambak tohumunu kökten ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Bunun için kök kısmından ayırdığınız zambak çiçeğini başka bir saksıya ekin. Ayırdığınız zambağın normal bakım ve sulama işlemini düzenli olarak yapmaya devam ederseniz kısa sürede büyüyüp çiçek açtığını görebilirsiniz.
Lilium L. (Zambak): Üst üste binmiş birçok etli-sulu soğan pulundan meydana gelmiş soğanlara sahip çok yıllık otsular.
Zambak bitkisi, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymayan, bahçelerde ve evlerde genellikle süs bitkisi olarak yetiştirilen, ılıman bölgeleri seven, soğanlı bir çiçektir.
Güzelliği ile dikkatleri üzerine çeken ve sıcak mevsimlerin çiçeği olarak bilinen zambak çiçeği yaşam alanlarında en çok tercih edilen çiçekler arasında yerini almaktadır. Çiçeklerini ağustos ayında gösteren ve kısa süren bu dönemden dolayı kesme çiçek olarak kullanıma da uygundur.
Zambak veya gerçek zambak (Lilium), zambakgiller (Liliaceae) familyasının çiçek soğanıyla yetişen, hepsi büyük belirgin çiçekli, otsu çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Zambakgiller familyasında bu cinsin 110 civarı bitki türü vardır.
Salonlara ve evlerin diğer odalarına uygun, gölgede yetişen çiçekler arasında zambak, Arap saçı, dragon ağacı, aşk merdiveni gibi bitkiler de sayılabilir.
Zambak, bilimsel adıyla Lilium, süsenler ve laleler gibi Zambakgiller yani (Liliaceae) familyasına ait soğanlı çok yıllık, uzun boylu, gösterişli bir otsu bitki. Boyu yaklaşık 1 m'ye ulaşan; çalılıklar, taşlık ve kurak alanları seven zambaklar, mayıs-haziran aylarında salkım halinde çiçekler açıyor.
Zambak çiçeğinin anlamı, onun farklı renklerinde yatmaktadır. Beyaz zambaklar saflığı, masumiyeti ve bakireliği temsil ederken; turuncu zambaklar coşku, enerji ve tutkuyu; pembe zambaklar zarafeti; sarı zambaklar ise mutluluğu ve canlılığı simgeler.
Sulama konusunda özen göstermediğiniz zaman veya su vermediğiniz bir günün ertesi günü fazla su vermeniz çiçeğinizin çürümesine veya solmasına neden olacaktır. Aşırı sulama gibi durumlarda çiçek solar ve çiçek kesinlikle açmaz. Lilyum çiçeğinin bakımı konusunda bu konuya dikkat etmenizde fayda vardır.
Türkiye'de: Akdeniz, Eğe, Marmara ve Karadeniz sahil kumullarında yetişmektedir. Çiçeklerİ beyaz, gösterişli ve çok hoş kokulu olan bu bitki daha çok sabit kumuları tercih etmektedir.
Beyazla eşleştirilen, temizlik, bereket, saflık gibi kavramları temsil eden bu zarif sembol Hristiyanlıkta Meryem Ana'ya atfedilir, aynı zamanda Fransız kraliyet ailesinin gayri resmi sembolü olarak benimsenmiştir. Binlerce yıllık bu sembol tarih boyunca farklı dinlere mensup bir çok toplum tarafından kullanılmıştır.
Soğanlı bir bitki olan lilyum çiçeği her mevsim yetiştirilebilir bir çiçek olmasına rağmen lilyum çiçeklerinin en sevdiği mevsim bahardır.
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir.
Zambak kokusu, içinde barındırdığı özleri ile birlikte bulunduğu her ortamda farklı bir etki yaratmaktadır. Rahatlatıcı etkisinin yanı sıra sakinleştirici ve stres seviyesini azaltıcı bir etkisi bulunur. Bu nedenle de yoğun stres ve gergin ortamlarda bu kokunun kullanılması bireyler adına en doğrusu olacaktır.
Bütün renkleri içerisinde barındıran beyaz renk, saflığın ve temizliğin simgesidir. Soğuk kanlılığı, asaleti, masumiyeti, istikrarı ve devamlılığı temsil eder. Lilyumlar ise güveni temsil eder. Tüm bu anlamları tek bir sunumda birleştiren vazo içinde beyaz lilyumlar.
Çiçek ne zaman sulanmalı sorusunun yanıtı, bitkinin güncel nem ihtiyacına bağlı olarak belirlenmelidir. Bitkinin toprağının kuruduğunu gözlemleyerek sulama zamanını belirleyebilirsiniz. Sulama günlerinin her hafta düzenli olarak takip edilmesi önerilir. Fazla nem kullanımı, köklerin nefes almasını engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri