İzale-i Şuyu Davası Sonrası Ortaklığın giderilmesi davası sonucunda alınan ilam kesinleştikten sonra miras ortaklığı sonlanmış olur. HMK m. 367/2 hükmüne göre; ortaklığın giderilmesi davası sonucu verilen kararlar kesinleşmedikçe paylaşma istenemez. Paylaşım dava kesinleştikten sonra gerçekleştirilir.
Paydaşlar kendi paylarına karşılık gelen paranın icra müdürlüğü hesabından kendi hesaplarına aktırılmasını talep edebilirler. İzale-i Şuyu ( Ortaklığın Giderilmesi ) Davasında Davaya Konu Taşınmaz İçin Alıcı Çıkmazsa Ne Olur? Birinci ihalede alıcı çıkmaz yahut belirlenen miktara ulaşılamazsa satış geri bırakılır.
İzale-i şüyu davası davalı sayısına göre değişmekle beraber yerel mahkeme süreci tahmini 10-12 ay civarında sürer. Eğer davalılardan biri karar itiraz ederse dosya istinaf mahkemesine taşınır. İstinaf mahkemesinde de tahmin 6-8 ay bekleme süresi söz konusu olabilir.
İzale-i şuyu davası sonucu para ne zaman ödenir diye bakıldığında ise bilirkişi raporunun kesinleşmesi üzerine para banka hesabına yatırılmaktadır.
İhale bittikten ve satış kesinleştikten sonra masraflar düştükten sonra mirasçıların payları bankada kendi adlarına yatar. Mirasçılar bu bedelleri bankadan kimlik ibrazı ile alabilirler.
İlgili 27 soru bulundu
Paylı veyahut elbirliği mülkiyet ile hakimiyet kurulan taşınır ya da taşınmaz mal üzerindeki paydaşlığın sona ermesini sağlamaktadır. Ortaklığın giderilmesi davasında, taraflar paydaşların tamamıdır. Davanın sonucu, paydaşların tamamı bakımından aynı sonuçları doğurur.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Ortaklığın giderilmesi davasına dair verilen satış kararının kesinleşmesi sonrasında hakim, satış memuru görevlendirecektir. Satışa konu olan dosya, belirlenen satış memuruna görevlendirme kararı ile teslim edilecektir.
Eğer davalı satış olmazsa aynen taksim yolu ile ortaklığın giderilmesi talep etmişse bu durumda dava terditli davaya dönüşecektir. Yani davacının talebi hakimi bağlamayacak davalının talebi de dikkate alınarak aynen taksim mümkün olmasa satış yolu ile ortaklığın giderilmesine karar verebilecektir.
Davaya cevap verilmemesi hak kaybının yaşanmasına sebebiyet verebilecektir. Bu nedenle biz de bu yazımızda Mersin Avukat olarak İzaleyi Şuyu Dava Dilekçesi, İzaleyi Şuyu Cevap Dilekçesi Örneği, ortaklığın giderilmesi Cevap Dilekçesi Örneği, Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesi Örneği vereceğiz.
Ortaklığın giderilmesi davası kesinleşmeden icra edilmezken, dava İstinafta kesinleşir. Mahkeme ilamının kesinleşmeden itibaren 10 yıl içinde infaz edilmesi beklenir.
Karar verilmesi: Mahkeme, tüm delilleri ve bilirkişi raporunu değerlendirdikten sonra, ortaklığın giderilmesine karar verip vermeyeceğine karar verir. Bu karar, malın satış suretiyle ortaklığının giderilmesi veya aynen taksim şeklinde olur.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Açmanın Maliyeti Nedir? Bu dava açılırken başvuru harcı ve peşin harç maktu olarak alınır. 2022 Ekim ayı itibari ile Sulh Hukuk Mahkemesinde açılacak olan ortaklığın giderilmesi davası için başvuru harcı olarak 80.70-TL peşin harç olarak da maktu 80.70-TL alınacaktır.
İzale i şüyu davası sürerken hisse üzerine hak sahibi olan paydaşların kararına bağlı olarak hisse satışı yapılabilir.
Bu bağlamda somut olaya göre değişmekle birlikte davanın konusu taşınmazsa asgari 5000 TL ile 10.000 TL arasında bir yargılama harç ve gideri olacaktır. Dava masrafını davayı açan ortak yani davacı ödeyecektir. Ancak dava sonucunda söz konusu masraflar tüm ortaklara payları oranında yükletilecektir.
Ortaklıktan memnun olmayan ve bunu sonlandırmak isteyen dava açmaya hakkına sahip ortak mahkemeye başvurarak ortaklığın taksim ya da satış yoluyla giderilmesini talep edebilir. Bu nedenle söz konusu ortaklardan birinin ya da birkaçının bu davayı açmasını engellemenin herhangi bir yolu kural olarak yoktur.
Böyle bir durumda başvurulan mahkemenin iş yoğunluğu ve mahkemede dava aşamasının iyi takip edilmesi önem arz eder. Mahkeme eliyle miras kalan evin satışı birkaç ay içinde olabileceği gibi birkaç yıl kadar da sürebilmektedir.
Tüm paydaşlar anlaştığına göre, ortak bir dilekçe ile İzale-i şuyu şerhinin kaldırılmasını isteyebilirler. Taleple bağlı olan Mahkeme şerhin kaldırılmasına karar verecektir.
İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı? Bir borçlar hukuku meselesi olan mirasın paylaştırılması konulu izale-i şuyu davası avukatsız olarak da açılabilir.
Taşınmaz malın satışı, mahkeme vasıtasıyla değil satış memurluğu veya icra dairesi marifetiyle yapılır. Satış açık arttırma yoluyla yapılmalıdır. Ancak tüm paydaşlar bir araya gelerek satışın ortaklar arasında yapılması hususunda oybirliğiyle anlaştıkları takdirde satış yalnızca ortaklar arasında yapılır.
Bir davada karara çıkmış ne demek? Dosya durumu karara çıkmış ifadesinde hâkimin ilgili davaya konu olmuş olay ile ilgili karara vardığını, davayı bitirdiği anlamı çıkar.
Ortaklığın giderilmesi davası malikler tarafından yalnızca aynen taksim talepli olarak açılmışsa mahkemenin vereceği iki türlü karar vardır. Ya aynen paylaştırma kabul edilir yahut aynen taksim mümkün değilse dava reddedilir.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir.
İster mirasın açılmasından sonra olsun ister önce olsun, miras payının devrinin bir diğer mirasçıya ya da üçüncü bir kişiye yapılması mümkündür. Terekedeki bütün miras payının devri de şart değildir. Mirasçı dilerse terekenin bir kısmı üzerindeki miras payını devredebilir (TMK. m. 677/f.
Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir. Bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri