Kuran'da geçen cennet çiçeklerini bazılarının adları şunlardır: Sidelya, Belinay, Dalya, Gonca, Sad-berg. Sadece çiçekler değil cennette birbirinden özel ve güzel başka bitkiler, ağaçlar da bulunmaktadır. Bu ağaçlardan birisi de Hz. Muhammed'in pek sevdiği sudan ağacıdır.
1- Belinay Çiçeği:
Bilindiği üzere cennette de mertebeler olacaktır. En yüksek mertebede ise peygamberlerin ve şehitlerin olacağını söyleyen birçok hadis günümüze kadar ulaşmıştır. Belinay Çiçeği de sadece peygamberlerin katında açacak olan bir çiçek ismi olarak bilinir.
Cennet çiçeği çalı türünde bir çiçek olduğu için doğru şekilde özellikle çiçek açmadan budanması yapılmalıdır. Cennet çiçeği bitkisi için güneş ve nem dengesi iyi ayarlandıktan sonra gelişimi oldukça hızlı olmaktadır.
Kınagiller familyasına ait olan cennet çiçeği 15 cm ile 60 cm arasında boy sürebilen bir bitkidir. Cennet çiçeği çalı formunda ve uzun süre çiçekli olması yanında az bakım isteyen bir bitkidir. Cennet çiçeği bitkisi soğuğa dayanıklı olmadığı gibi yüksek kuraklık oluşan yerlerde de yetişmemektedir.
3- Firdevs: Her türlü nimeti içerisinde barındıran Firdevs cennet bahçesi olup özellikle de, içerisinde bağlar, üzümler, bahçeler bulunan mekan anlamını taşımaktadır. Esasında Firdevs ismi cennetin bütününü ifade etmekte olup aynı zamanda ortasını ve en değerli bölgesini de ifade eder.
İlgili 19 soru bulundu
Cennette ırmaklar gördüm: Sütten, sudan, şaraptan, baldan... Her köşke bu dört ırmaktan kol ayrılıyor; o köşklerin içine akıyordu: Kâfurdan, beyaz, baldan tatlı, kokusu miskten güzel. Orada çeşmeler gördüm: Rehiykten, selsebilden, tesnimden... O ırmakların ve çeşmelerin kenarları altın, inci, gümüş ve yakuttandı.
Bunlar, “Firdevs, Adn Cennet'i, Nâim Cennet'i, Daru'l-Huld, Me'va Cennet'i, Daru's-Selâm ve İlliyyûn'dur.” Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır. “İlliyyûn” ifadesi cennetin bir adı olup bu rivayette geçmektedir.
İsminden de anlaşılacağı üzere barışı temsil eden bu çiçek; özür dilemek, barışmak için adım atmak ve tekrar bir araya gelme niyetini belli etmek için tercih edilen çiçekler arasında yer alır. Aynı zamanda barış çiçeği anlamı; beyaz çiçekleri ile saflık, masumiyet, huzur ve duruluktur.
Starliçe Anlamı
Çiçeğinin kuşa benziyor oluşu ve renklerinin cenneti andıracak derecede güzel oluşu Starliçe'nin Cennet Kuşu Çiçeği adıyla da bilinmesine sebep olmuştur. Cennet kuşu çiçeği sevgiyi ve özgürlüğü simgeler. Turna Gagası ise bilinen başka bir adıdır.
Lavinia çiçeği, dünya üzerindeki pek çok ülkede ölüm çiçeği olarak bilinmektedir. Bu sebeple lavinia çiçeği ölümü çağrıştıran bir çiçek olarak nitelendirilmektedir. Lavinia çiçeğinin bir hayli merak uyandıran Latince adı "Knautia arvensis" olup uyuz çiçeği yahut misk çiçeği olarak da bilinen bir çiçek türüdür.
Gülün, Hz. Peygamber'in sembolü olduğu, O'nun (s.a) yüzünün güzelliğini hatırlattığı, kabrinin “gül bahçesi”, insanlığa tebliğ ettiği Kur'ân-ı Kerim'in de “gül tohumları saçan” bir kitap olduğu ifade edilmiştir. Yine inanışa göre gülün, miraç gecesinde, O'nun terinden meydana geldiği şeklinde rivayetler vardır.
Belinay ismi, diğer anlamları da karşılamaktadır. Bu isim, Peygamber çiçeği olarak anılan bir tür bitkinin de ismidir. Ilık iklimlerde yetişen bir tür çiçek olan peygamber çiçeği, hoş görünümüyle bilinir. Mavi ve mor renkli çiçeklere sahiptir.
Çeşitli söylencelere konu olan Nilüfer çiçeği (Nymphea); durgun sularda yetişen, çamurlu ortamlarda, çamurun içinde çamursuz yaşayabilen, doğruluk ve dürüstlüğün simgeselliğini taşıyan köksüz bir su bitkisi...
Tuana: Cennete düşen ilk yağmur damlası demektir.
Gül, sembolik olarak sevgiyi; aşkı temsil eden bir çiçektir. Hatta gül renklerine göre hangi duygunun anlatılmaya çalışıldığı anlaşılabilir. Hz. Muhammed, Allah'ın en sevdiği kulu olduğu için; gül benzetmesi yapılarak en sevilen kul olduğu mesajı verilmeye çalışılır.
Buğlem ismi yabancı kökenlidir. Arapçadan dilimize geçmiş olan ve isim olarak kullanılan Buğlem'in Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alan açıklaması cenneti müjdeleyen melek şeklindedir.
Beyaz çiçekli frezya; umudu ve ümit etme anlamını taşır. Sarı renkli olan frezyalar, en içten gelen sıcak sevgi anlamına gelir. Pembe çiçekli frezya; azim ve sevgi anlamına gelirken, mor frezya ise neşeli anları ifade eder.Frezya çiçeği, ülkemizde arpa çiçeği olarak da adlandırılmaktadır.
Lilyum çiçeği doğumu ve masumiyeti simgelemektedir. Diğer bir adı zambak olan lilyum çiçeği aynı zamanda adanmışlığı ve saflığı simgeler. Pek çok kültürde hemen her rengiyle yer edinebilmiş olan zambak çiçeği özel bir çiçektir.
Sterliçya Güney Afrika kökenli bir çiçektir. Bilimsel adı Strelitzia regina olan bitkinin cennet kuşu çiçeği veya turna gagası gibi çeşitli isimleri vardır. Çiçekleri genelde ilkbaharda ve sonbaharda açmaktadır.
Bulunduğu ortama şans ve para getirdiğine inanılan Crassula çiçeği, halk arasında genellikle para çiçeği ve bereket çiçeği isimleriyle bilinir. Ayrıca kimi yörelerde yeşim çiçeği ve mücevher çiçeği olarak da bilinir. İsminden de anlaşılacağı üzere, bu çiçeğin bulunduğu ortama şans ve para getireceğine inanılır.
Beyaz renkteki kalanşo çiçeğinin anlamı barışmak, özür dilemek anlamına gelir. Sarı renklerdeki kalanşo çiçeğinin anlamı “geçmiş olsun” demektir. Pembe renklerdeki kalanşo çiçeğinin anlamı mutluluk dilemek ve tebrik etmektir. Kırmızı renklerdeki kalanşo çiçeğinin anlamı aşkı ve sevgiyi dile getirir.
Çiçeklerin kraliçesi olarak bilinen zambak çiçeği, zarafeti, düzgün karakteri ve duygusallığı simgeler.
Firdevs (Arapça: فردوس), Farsça Pardis (Farsça: پردیس) kelimesinden ödünç alınan ve aynı zamanda İngilizce "paradise" kelimesinin de kaynağı olan edebi terimdir. Kuran genellikle Cennet terimini sembolik anlamda Firdevs'e atıf olarak kullanır, ancak İslamda "Firdevs" cennetin en yüksek derecesine işaret ediyor.
Kelime, Hz. Peygamber'e nisbet edilen ve cennetten söz eden çeşitli hadislerde de geçmektedir. Bu hadislerde belirtildiğine göre firdevs cennetin ortası, en yüksek ve en değerli bölgesi olup arşın altındadır.
el Cevab: Ayetteki "onlara orada temiz eşler vardır" ifadesinden bu anlaşılıyor. Ama kadınlar için böyle bir ifade ayette ya da efendimizin sözlerinde yoktur. Cennet kadınlarının 16 yaşlarında erkeklerin de 30 yaş civarında olacağına dair rivayetler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri