İhaleyi alan kişi 7 gün içerisinde ihale bedelini öder ve taşınmazın adına tescilini sağlar. Elde edilen para ise satış masrafları düşüldükten sonra ortaklara hisseleri oranında dağıtılır.
İzale-i şuyu sonrası ortaklara para ödenebilmesi için satışın kesinleşmesi şarttır. İhale kesinleşmesine rağmen alıcı ödeme yapmadıysa da, ne yazık ki para ödenemez. İhale sonucu en yüksek teklifi veren kişiye ihale verilir. Eksik kalan bedeli ödemesi için kendisine 10 gün süre verilir.
İzale-İ Şüyu Davasında Satış Sonrası Para Paylaşımı
Gayrimenkul, mahkeme kararıyla icra müdürlüğü tarafından sattırıldığından para icra müdürlüğünün hesabına yatar.
Mirasçılar bu bedelleri bankadan kimlik ibrazı ile alabilirler. İhale alıcısı bu bedeller bankaya ödendikten sonra mahkemeden alacağı belgeler ile tapuda taşınmazın kendi adına tescilini sağlayabilir.
Davanın açılması için anlaşmanın ortaklar arasında sağlanamamış olmalıdır. 2023 yılında izale i şuyu davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Yetkili Mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yerde olan mahkemedir. 2023 yılında da avukatlık ücretleri paydaşlar arasında ortaklaşa olarak ödenmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
İzale-i Şuyu ( Ortaklığın Giderilmesi ) Davasında Davaya Konu Taşınmaz İçin Alıcı Çıkmazsa Ne Olur? Birinci ihalede alıcı çıkmaz yahut belirlenen miktara ulaşılamazsa satış geri bırakılır. İkinci ihalede da alıcı çıkmazsa satış düşürülür.
İzale-i Şüyu (Ortaklığın Giderilmesi) davası için 25,000,00 TL'den az olmamak üzere dava konusu değerin vekilden payına düşen miktarının %10'u.
Tamamlayıcı artırmada şartları sağlayan bir alıcı çıkar ve ihale bedelini öderse, yine satış aşaması tamamlanmış olur; ancak bu alıcı bedeli ödemezse, artık dördüncü bir artırma yapılmaz ve satış düşer.
Satış bedeli ne kadar yüksek olursa olsun elde edilen kazanç için vergi doğmaz. Ancak mirasçılar gayrimenkulün paylaşımı konusunda aralarında anlaşamadıklarında, izale i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası da açıldığında, normalde ödenmeyecek vergiler ödenmek zorunda kalınır.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Paraların paylaştırılmasına dair rapor ve tevzi tablosu bilirkişi tarafından tanzim edildikten sonra ilgililere tebliğ edilmektedir. İzale-i şuyu davası sonucu para ne zaman ödenir diye bakıldığında ise bilirkişi raporunun kesinleşmesi üzerine para banka hesabına yatırılmaktadır.
Sonuç olarak bu davaların niteliği gereği davanın başındaki özel avukatlık ücretini davayı açanlar; Davanın sonunda mahkemece takdir edilen avukatlık ücretini ise bütün paydaşlar birlikte öder.
Karar verilmesi: Mahkeme, tüm delilleri ve bilirkişi raporunu değerlendirdikten sonra, ortaklığın giderilmesine karar verip vermeyeceğine karar verir. Bu karar, malın satış suretiyle ortaklığının giderilmesi veya aynen taksim şeklinde olur.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman izale-i şuyu davalarında mirasçı sayısının çok olması, yurt dışında ikamet eden mirasçıların bulunması, dava sırasında bazı mirasçıların vefat etmesi süreleri uzatabilmektedir. İzale-i şuyu davalarının ortalama olarak 18 ila 24 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir.
Paylı veyahut elbirliği mülkiyet ile hakimiyet kurulan taşınır ya da taşınmaz mal üzerindeki paydaşlığın sona ermesini sağlamaktadır. Ortaklığın giderilmesi davasında, taraflar paydaşların tamamıdır. Davanın sonucu, paydaşların tamamı bakımından aynı sonuçları doğurur.
Ortaklığın giderilmesi davasına dair verilen satış kararının kesinleşmesi sonrasında hakim, satış memuru görevlendirecektir. Satışa konu olan dosya, belirlenen satış memuruna görevlendirme kararı ile teslim edilecektir.
Dava masrafları avukat ve mahkeme harç bedelleri üzerinden hesaplanarak düzenlenmektedir. 2022 yılındaki ortaklığın giderilmesi davası masrafları, peşin harç bedel, dosya giderleri, tebligat gideri ve bilirkişi ile birlikte dava değerinin 100.000 TL olması sonucunda 3. 500 TL civarında masraf çıkacaktır.
Dava masrafını davayı açan ortak yani davacı ödeyecektir.
Ancak dava sonucunda söz konusu masraflar tüm ortaklara payları oranında yükletilecektir. Davacı da kendisine düşen payın üzerinde yaptığı masrafları geri alabilecektir. Ortaklığın giderilmesi sonucunda kazanan veya kaybeden olmaz.
İzale-i şuyu ile satın almalarda %18 KDV öderiniz. fazla ödediği creti geri alabiliyor. bu masrafları ödemiyor. bedelinin %24'üne tekabul etmektedir.
Hem bu maddedeki yeni düzenleme hem de madde 118'deki düzenleme ile artık ihalenin feshi davası açılsa dahi alıcı ihale bedelini,, artırma tutanağının e-satış portalında ilan edilmesinden itibaren (ilan zamanı madde 115'te aşağıda belirtilecektir)7 gün içinde satışı yapan icra dairesine ödemesi zorunludur.
Kamu İhale Kurumunun gelirleri olan ilan bedeli, onbindebeş bedeli ve itirazen şikayet başvuru bedeli ödemelerinin Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın herhangi bir şubesinden Kuruma ait Kurumsal tahsilat hesabına yapılması gerekmektedir.
İhale alıcısı kendisine verilen süre içerisinde satış bedelini yatırmazsa icra memuru ihale kararı kaldırır (İİK m. 133) ve taşınmazı yeniden satışa çıkartır. Bu ilanın ilgililere tebliğ edilmesine gerek yoktur. Gazetede satış gününden 7 gün önce yayınlanması yeterlidir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Ortaklığın giderilmesi davası kesinleşmeden icra edilmezken, dava İstinafta kesinleşir. Mahkeme ilamının kesinleşmeden itibaren 10 yıl içinde infaz edilmesi beklenir.
Konusuz Kalan Davada Verilecek Karar
Konusuz kalan dava reddedilmez, karar verilmesine yer olmadığı kararı verilir. Tarafların dava tarihindeki haklılık durumuna göre de vekalet ücretine hükmedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri