İzantropik verimlilik, sistemler içerisindeki enerji kaybının gerçek dünyadaki karşılaştırılmasını sağlayan bir ölçü birimidir.
İzantropik sıkıştırılabilme:Sıkışma sırasında akışkan elemanı ile çevre arasında ısı alışverişi yoksa (adyabatik sıkışma) ve dissipatif bir olay (viskoz etkiler vb) yoksa buna izantropik sıkıştırılabilme denir.
Termodinamikte, izentropik proses, çalışma akışkanının entropisinin sabit kaldığı durumlarda gerçekleşen prosestir.
Bir gazın sıkıştırılması için kullanılan sistemlerdir. Enerji denkliklerinin kullanımı aynen türbin ve genleştiricilerde olduğu gibidir. Türbinde çıkartılan verim eşitliğindeki izentropik iş, kompresörlerde, akışkanı verilen bir basınçtan istenilen basınca sıkıştırabilmek için gerekli minimum şaft işidir.
Adyabatik verim, gerçek işlemlerin ideal işlemlerden sapmanın bir ölçümüdür veya gerçek makinanın ideal makinaya sayısal olarak ne kadar yaklaştığını gösterir.
İlgili 22 soru bulundu
Carnot çevrimi tümden tersinir dört hal değişiminden oluşur. Bunlar, sabit sıcaklıkta (izotermal) sisteme ısı girişi, sabit entropide (izantropik) genişleme, sabit sıcaklıkta sistemden ısı çıkışı ve sabit entropide sıkıştırmadır.
İZANTROPİK HAL DEĞİŞİMLERİ
İçten tersinir ve adyabatik (izantropik) bir hal değişimi sırasında entropi sabit kalır. Bir hal değişimi sırasında entropi sabit kalıyorsa, bu hal değişimine izantropik hal değişimi olarak isim verilir.
İzantropik: entropinin bulunmadığı ortama verilen addır. Bir sistemin izantropik olması için tersinir ve adyabatik olması gerekir. Gerçekte izantropik bir çevrim ya da sistem bulunmamaktadır. İzotermal: sıcaklık değişiminin sıfır olduğu süreç.
Bir hava kompresörünün debi başına güç tüketimi onun spesifik gücü olarak ifade edilir. Bu, verilen çıkış basıncında giriş elektrik enerji değerinin 100 CFM (2,83m3/dk) çıkış akış oranına eşittir. Bir kompresörün spesifik gücü ne kadar düşükse verimliliği o kadar iyi demektir.
Kapalı bir sistemin sınırlarından kütle girişi ve çıkışı olmadığı için sistemin entropi değişimi ilk ve son halleri arasındaki entropi farkıdır. Kapalı bir sistemin entropi değişimi, ısı geçişiyle olan entropi geçişi ve sistem sınırları içindeki entropi üretimine bağlıdır.
Adyabatik bir süreçte ısı ve kütle değişimi olmadığı için q=0 kabul edilir. Başka bir deyişle ∆U = W olur. Örneğin; bir pistonun bir gazı sıkıştırması esnasında, silindirin duvarlarının tamamen yalıtılmış olması durumunda sıkıştırma işleminin adyabatik olduğu söylenebilir.
İzotermal proses (sabit sıcaklık) İzentropik proses (çevreyle ısı değişimi yok) Politropik proses (çevreyle tam ısı değişimi var)
Termodinamik Yasaları gereği %100 verimle çalışan bir sistem olamaz. Buna termodinamikte "Carnot Döngüsü" diyoruz. Sebebi kısaca evrende %100 sürtünmesiz,dirençsiz (ister atomik boyutta, ister makro boyutta) bir ortam yoktur. Ve daima direnç yani kayıp olmak zorundadır.
Sınırlayıcı maddenin miktarına bağlı olarak ortaya çıkan ürün miktarı teorik verim olarak adlandırıır. Gerçek hayatta, ortaya çıkan ürün miktarı ya da gerçek verim, hemen hemen her zaman teorik verimden düşük olur. Gerçek verim genellikle, teorik verimin elde edilen yüzdesini belirten yüzde verim olarak ifade edilir.
Termodinamiğin ikinci yasasına göre entropi ile ilgili olarak şu bağıntı verilmiştir. dS=dQ/T (Buradaki q tersinir sistemler içindir. Tersinmez olaylar için q'yu tersinir q'ya dönüştürmek gerekir. Yani tersinir durumlarda entropi 0'a eşitken tersinmez durumlarda entropi 0'dan büyüktür.
İntensif Özellikler: İntensif özellik bir kütle (bulk) özelliğidir, sistemin büyüklüğüne ve sistemdeki malzemenin miktarına bağlı değildir; örneğin, sıcaklık, basınç, yoğunluk gibi. Ekstensif Özellikler: Ekstensif özellik sistemin özellik değerinin alt sistemlerin 'katkı'sıyla elde edildiği özelliklerdir.
Eğer bir termodinamik sistemin kütlesi başka herhangi bir değişiklik yapmaksızın iki katına çıkarılırsa, sistemi tanımlamada kullanılan birtakım termodinamik özellikler de iki katına çıkar. Buna dair örnekler sistem hacmi ve enerjisidir. Bu türden termodinamik özelliklere miktara bağlı (=ekstensif) özellikler denir.
Tersinir genleşme ve sıkışmada izlenen yollar üst üste çakışmaktadır. mutlak değerce eşittir. Isı akışına karşı ortamdan yalıtılan sistemlerde yapılan işlemlere adyabatik işlem adı verilir. Tersinmez ya da tersinir yürütülen adyabatik işlemler sırasında sistemin sıcaklığı değişir.
Negatif entropi adının başında “negatif” nitelemesi olsa da sistemlerin yaşamını uzatan bir süreçtir. (Entropinin kendisi negatif anlam içerdiğinden negatif entropi de pozitif anlam içeriyor.) Basit bir örnek verecek olursak hastalanmak bir entropi, doktora gidip ilaç almak da bir negatif entropi sürecidir.
Termodinamiğin ikinci yasası veya entropinin artışı ilkesi, süreçlerin tersinmez olduğunu başka bir deyişle (kendiliğinden) geri dönüşü olmadığını gösterir. Yaşam ve yaşamla ilgili her süreç tersinmezdir. Buradan yaşamı anlamlı kılacak sonuçlar çıkarılabilir.
Bir sistemin entropisindeki herhangi bir artış, ki bu sıfır noktasına göre belirlenir, bu sistemin mutlak entropisidir. Matematiksel olarak, sıfır sıcaklıkta bir sistemin mutlak entropisi, temel durumların doğal log numarası ile Boltzmann sabiti (kB=1.38x10-23, JK−1) çarpımıdır.
Carnot'un teoremi bu gerçekliğin resmi bir ifadesidir: iki ısı deposu arasında çalışan hiçbir motor, aynı depolar arasında çalışan bir Carnot motorundan daha verimli olamaz. Carnot'un teoremi'nin bir sonucu olarak şunlar ifade edilir: aynı ısı depoları arasında çalışan tüm tersinir motorlar eşit derecede verimlidirler.
İdeal çevrim: Gerçek çevrimin içten tersinmezliklerden ve diğer karmaşıklıklardan arındırılması halinde, gerçek çevrime benzeyen fakat tümüyle içten tersinir hal değişimlerinden oluşur.
Entalpi, basıncın sabit olduğu bir termodinamik sistemde bulunan toplam ısının ölçüsüdür. Entropi, termodinamik bir sistemdeki düzensizliğin ölçüsüdür ve AS = AQ/T olarak tanımlanır, burada Q isı içeriği ve T sıcaklıktır.
Verimlilik çıktıların girdilere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Bu sonuca göre de ilgili işletmenin kısmi ya da toplam verimlilik oranı tespit edilmektedir. Genel anlamdaki verimlilik formülü= Çıktı / Girdi şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri