1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Önce balığı kağıt havlu ile kurulayın. Sonrasında bir kap içine tuz, karabiber, zeytinyağı, limon suyundan oluşan bir karışım hazırlayın. Balığı bu karışımda biraz dinlendirin ve sonrasında süzerek ızgaraya alın. Balık böylelikle ızgara tellerine yapışmayacak, hem de daha iyi kızarıp daha lezzetli olacak.
Sosta kullanılan malzemeler yoğun olmamalı yoğun olursa balığın kendi kokusu ve lezzeti kaybolur o yüzden tadını bastırmamak gerekir. Ufak balıklar en fazla 35-45 dakika marine edilmeli. Yapısı kalın ve pullu olan balıklar ise en fazla 1-2 saat marine edilmelidir.
Balığı sütle marine etme
İlk kez gören herkesi şaşırtacak olsa da aslında süt ve balık bir araya gelebilir, hem de çok lezzetli bir şekilde. Yalnız baştan uyarmış olalım, hem balığınızın hem de kullanacağınız sütün çok taze olduğundan emin olmalısınız.
Kalın derili veya pullu balıkların sosta 1- 2 saat, jumbo karideslerin 30-45 dakika, küçük karideslerin 15-30 dakika kadar kalması gerekir. Fileto balıklar ve ayıklanmış deniz ürünleri için sosta bekleme süresi ise bu sürelerin yarısı kadardır.
İlgili 42 soru bulundu
BALIKLARIN IZGARAYA YAPIŞMAMASI İÇİN TÜYO
Sonrasında bir kap içine tuz, karabiber, zeytinyağı, limon suyundan oluşan bir karışım hazırlayın. Balığı bu karışımda biraz dinlendirin ve süzerek ızgaraya alın. Balık böylelikle ızgara tellerine yapışmayacak, hem de daha iyi kızarıp daha lezzetli olacak.
Ekmek ve cevizleri sos kabına aldıktan sonra; üzerine zeytinyağı, yoğurt, dereotu, sarımsak ve limon suyu ilave edin. Sosu karıştırdıktan sonra 1 saat buzdolabında dinlendirin.
Malzemeler arasında; yarım çay bardağı elma sirkesi, bir çay bardağı soya sosu,2 çorba kaşığı esmer şeker ve bir tatlı kaşığı taze zencefil bulunmaktadır. Tüm malzemeler karıştırılarak balıkların bu sos içinde en az yarım saat bekletilmesi, oldukça lezzetli bir balık yemeği pişirmeye imkân verecektir.
Sirke/Soya sosuyla marine: Siyah etli balıklar için kullanılması tavsiye edilir. Yarım çay bardağı elma sirkesi, I çay bardağı soya sosu, 2 yemek kaşığı esmer şeker, I yemek kaşığı taze zencefil karıştırılarak hazırlanır. Zeytinyağı/Sarımsakla marine: Beyaz etli yağsız veya az yağlı balıklar için uygundur.
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için, 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatabilirsiniz. Kaynayan sirkeli su, evin içine sinen kızartma kokusunu alacaktır. Balığın, hem çabuk pişmesi hem de çatlamasını önlemek için iki tarafına bıçakla çizik atın.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
Tuzunu serpin. Elektrikli ızgarada yaklaşık 15-20 dakikada arkalı önlü pişirin. Balıklar pişerken salata da hazırlandığında soframız hazır demektir. Ve servise hazır.
Üreme mevsimi dışında avlanan balıkların dokularındaki su oranı daha azdır ve bu sayede daha az tuz kullanılarak daha uzun süre saklama koşulları elde edilebilir. Doğru tuzlama yöntemleriyle uzun süre bozulmadan kalan inci kefalinin yöre halkının beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
Izgaraların yanında servis edilir.1 çay kaşığı kekik,1 çay kaşığı Dijon hardalı,3 yemek kaşığı limon suyu,2 yemek kaşığı tereyağı,3 yemek kaşığı zeytinyağıyla yapılır.Malzemelerin hepsi tereyağı yumuşak kıvam alıncaya kadar iyice karıştırılır,sonrasında zeytinyağı eklenip tekrar karıştırılır,bu şekilde servis edilir.
Her türlü balık yemeğinde kullanılabilir. kimyon, soğan ve sebzelerle uyumludur. Kuru, taze ve tohum olarak kullanılır. Baharat olarak pek tanınmaz.
Levreği marine etmek için; Derin bir kabın içine bir limonun suyuyla bir fincan zeytinyağını boşalttıktan sonra karabiber, kekik, tuz ve ezilmiş sarımsağı iyice karıştırıp balığı ara ara çevirerek bu salamurada 2-3 saat kadar dolapta dinlendirin.
Hamsiler kılçıkları çıkacak şekilde ayıklanır yıkanır ve süzgeçte süzdürülür. Daha sonra tuz kekik karabiber arzu ettiğiniz miktarda eklenir. 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve rendelenmiş sarımsak eklenir ve balıklar harmanlanır. Üzeri streçler kapatılıp buzdolabında 4 saat kadar marine edilmesi beklenir.
Sarımsakların kabuğunu soyup ezelim sıkılmış limonu üzerine ekleyelim. Daha sonra zeytinyağı ve tuzu da ekleyip bir kavanozda iyice çalkalayalım. Sarımsak severler için enfes bir sos normal balığın üstüne limon döktüğümüz gibi bu sosu dökelim. Levrek de enfes oldu afiyet olsun.
* Sarımsak-balık
Kolesterolü düşüren balık yağı ile kalbi koruyan Sarımsak bir araya gelince enfeksiyon giderici etki gösteriyor.
Fırında balığın derisinin çıtır olması isteniyor ise mutlaka balık derisinin üzerine fırça yardımı ile tereyağı ve ya zeytinyağı dikkatli bir şekilde sürülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri