Suda kaynatarak ızgara temizleme: Izgara temizlerken su dışında başka bir madde kullanmak istemiyorsanız, ızgarayı içine alacak büyüklükte bir tencereye koyup suyun içinde de kaynatabilirsiniz. Yemek kalıntıları 5 dakika boyunca kaynattığınızda ızgaradan ayrılır ve sonuç olarak rahatça temizleyebilirsiniz.
Sirke ve limon ızgaranın üzerinde bekledikten 15 dakika sonra yağ ve gıda artıklarını sert bir fırça yardımıyla çıkarıp ızgarayı yıkayabilirsiniz. Izgara temizliğinde kimyasal madde kullanılmaması, sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır.
Bu yöntem için elma sirkesi tavsiye edilmektedir. Sıcak suyla karıştırdığınız (bir bardak yeterlidir) sirkenin içine ızgarayı koyun ve 30- 35 dakika kadar bekletin. Sirke kirli atıkları yumuşatacak ve sonrasında süngerle silmenizi kolaylaştıracaktır.
Barbeküden, mangaldan sonra, geriye yağ içinde kalan mangal telini, Porçöz Yağ Çözücü ile kolayca temizleyebilirsiniz. Porçöz Yağ Çözücü, Çamaşır suyu katkılı formulüyle yanmış yağlara ve kalıntılara kısa sürede nüfuz ederek, kiri kolayca çıkarmanızı sağlıyor.
1- Öncelikle kirlenen döküm ızgarayı ılık su ile yıkamalısınız. 2- Yıkarken hiçbir kimyasal kullanılmamalıdır. Tel fırçadan yardım alınabilir. Tel kullanmak döküm ızgarada bir kaplama olmadığından dolayı sorun oluşturmayacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
Döküm tavalar, bulaşık makinesine konulmak için uygun değildir. Eğer kaplaması olan döküm tava kullanıyorsanız bulaşık deterjanı veya beyaz sabunla tava temizleme işlemi yapılması tavsiye edilmektedir. Kaplaması olmayan döküm tava için ise sadece su ve sünger ile temizlik yapılması önerilmektedir.
Paslı ızgaralarınızı büyük bir çöp torbasına yerleştirin. Torbaya sirke ve tuzu dökün ve kapatın. Torbayı yere düz bir şekilde koyun ve ızgaranın gece boyunca ıslanmasına izin verin. Ertesi gün teli eski bir bezle pası silin.
Kaya tuzu. Turşu yaparken kullandığımız kaya tuzu ızgara temizliği için de önemlidir. Hem ızgara telinin üzerine hem de bulaşık süngerinin üzerine kaya tuzu serpin ve ovalamaya başlayın. Bu yöntem de lekelerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Tel fırçanız bulunmuyorsa bir miktar alüminyum folyoyu top hâline getirip dikkatlice temizlik yapabilirsiniz. Ardından bitkisel yağa batırılmış kâğıt havlularla telleri tek tek temizlemelisiniz. Bundan sonra da sıra hem mangalın içini hem de ızgara telini bulaşık teli yardımıyla deterjanla yıkamaya geliyor.
Kaya tuzu ile ızgara temizliği yönteminde öncelikle ızgaranın tamamıyla kurumuş olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz. Daha sonrasında bu kaya tuzunu, bulaşık süngerinin üzerine dökünüz ve söz konusu elinizdeki ızgarayı bulaşık süngerinin yumuşak olan yüzü ile ovunuz.
Tost makinesi ızgaralarını bulaşık deterjanı ve su karışımı ile temizleyebilirsiniz. Birkaç damla bulaşık deterjanını sıcak suyla karıştırıp bir bez veya süngerle ızgaraları temizleyebilirsiniz. Yağ ve kalıntıları zahmetsiz biçimde çıkarır.
Ilık su ile döküm ızgaramızı yıkıyoruz. Yıkarken kimyasal kullanmıyoruz ama tel fırça kullanabilirsiniz. Herhangi bir kaplama olmadığından dolayı sorun olmayacaktır. Zeytinyağı, susam yağı ya da başka çeşit bir bitkisel yağ ile döküm ızgaramızı yağlayıp yağın fazlasını kuru bir bez ya da peçete yardımıyla alıyoruz.
Yağlanmış pişirme ızgaralarını barbekünüzde 30-60 dakika kadar ısıtın. Yağın yanmaması için sıcaklığı 150-180 derece arasında tutun. Böylece yağ yanmadan döküm demir pişirme ızgaralarının üzerine yapışacaktır. İşte hazırız.
Döküm ocak demirlerinin temizliği bulaşık deterjanı ve yağ çözücüyle kısa süre içinde yapılabilir. İhtiyaçlara göre deterjanlı su içinde bekletilebilir. Ankastre ocak demirleri nasıl temizlenir sorusunun yanıtı da aslında aynıdır.
Bulaşık Makinesinde Yıkanabilir: Bu ızgarayı temizlemek hiç bu kadar kolay olmamıştı! Barbeküden sonra, ızgarayı bulaşık makinesine koyabilir ve lekesiz bir şekilde temizleyebilirsiniz. Evrensel Kullanım: Izgaramız, çeşitli mangal ve barbekü modelleriyle uyumludur.
Izgara Malzemesine Karar Verin
Izgaranın dayanıklı, ısıyı kolaylıkla aktaran yapıda ve yapışmaz olması gerekiyor. Barbekü ızgarası da genellikle döküm ya da çelikten üretiliyor. Döküm barbekü, ısıyı iyi muhafaza ettiği için eti iyi pişirir. Çok dayanıklı bir malzeme olduğu için de uzun yıllar kullanılabilir.
Bulaşık Makinasında Yıkanabilir. Gıda Temasına Tamamen Uygundur.
Bir su bardağı sirkeyi sıcak su ile karıştırın. Daha sonra ızgarayı bu suyun içerisinde bekletin. Bu şekilde yarım saat beklettiğinizde ızgaraya yapışan kalıntılar ve yağlar yumuşayacaktır. Yumuşayan kalıntıları bir sünger yardımı ile rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
İnatçı bir leke türü olan pas lekeleri kuru bezle silinerek çıkarılabilmektedir. Tel fırça ya da bulaşık teli kullanarak çıkarılabilmektedir. Pas sökücü sprey pas lekesinin her yanına uygulanarak biraz bekletildikten sonra temizlenerek çıkarılabilmektedir.
Paslanmış döküm tava nasıl temizlenir biliyor musun şefim? Burada da devreye kurtarıcı olarak tuz girer. Bir miktar tuz ve ılık su ile tavanızı çok fazla bastırmadan ovarsan, paslanmış bölümlerin birkaç dakika içinde üzerindeki pası attığını gözlemleyebilirsin.
Mutfakların demirbaşları dökme demir tencere, tava ve ızgaraları yağ kalıntılarından arındırmak için en iyi yol kalın tuzla temizlemektir. Kalın tuz ve yumuşak bir süngerle dökme demir ürünününüzü ovalayarak silin.
Yağlı lekelere bolca bebek pudrası serpin ve ardından yumuşak hareketlerle ovalayın. Pudrayı yağı emmesi için lekenin üzerinde en az on dakika kadar bekletin; sonra lekenin üzerini fırçalayın. Son olarak, kıyafetinizin yıkama talimatlarını izleyerek çamaşır makinesinde yıkayın, sonucuna şaşıracaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri