Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
Soğan doğal antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için ızgaradaki tüm kalıntıları ve bakterileri temizleyecektir. Etlerin ızgaraya yapışmaması için… Izgaraya tam bir temizlik yapmak için soğanla ovduktan sonra, limon suyu ya da beyaz sirke ile silebilirsiniz. Ekstra asitlik temizleme işlemine yardımcı olur.
-Izgara yapmadan önce bir baş kuru soğanı ikiye bölüp ızgara teline sürün. Böylece et, ızgaraya yapışmaz. -Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da limonun kabuğunu ateşe atın.
Etlerinizin mangala yapışmasını önlemek istiyorsanız ızgarayı bir sebzeyle (yarım kuru soğan çok iyi iş görür) ya da bir parça etle ıslatın. Bu yağlamaktan çok daha doğru bir yöntemdir.
Kömürlerin üzerinde hafif bir boşluk bırakarak, alevlenmeyi önlemek için hava akışını sağlayın. İdeal olarak, et ve sebzelerin yarısından biraz daha azını kömürlerin üzerinde bırakarak, dolaylı ısı pişirme yöntemi uygulanmalıdır. Pişirme sırasında et ve sebzelerin sık sık çevrilmesi, alevlenme riskini azaltır.
İlgili 36 soru bulundu
Ocak başında ya da ızgara yaparken bir yeriniz yandığında hemen ne yapıyorsunuz? O zeytinyağını hemen yerine geri koyun! Yapılacak en doğru şey, yanan yerin üzerine buzlu su koymaktır. (Buz değil, buzlu su!) * Buzlu su; kabarmaya ve yanığa hasara neden olan hücrelerin alevlenmesini yavaşlatır.
7 saniye tutuyorsanız yeterli ısı oluşmamıştır. - Yağlı etler pişerken kömürler alev alabilir. Bunları söndürmek için sirke serpiştirin veya tuz ekin.
Tuz etin sert olmasına sebep olur.
Eti terbiyeledikten sonra en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirirseniz, daha yumuşak ve lezzetli olur. Etin yumuşak olması için yoğurt suyunu da deneyebilirsiniz. Yoğurt suyu asitli olduğu için terbiye edilen et daha yumuşak olur.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Barbekü yaparken yiyecekleri alevle kesinlikle temas ettirmeyin. Izgara teli her zaman temiz ve yağlı olmalıdır. Izgara yaparken besinlerin her bölümünün eşit olarak pişmesine dikkat etmelisiniz. Izgara yaparken besinlerin yeterli ısıyı alıp almadığından emin olmak için besinleri 3-5 dakikada bir çevirerek pişirin.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Et Seçimini Doğru Yapın
Kuzu eti gibi daha yumuşak bir et türü için ise kuzunun kaburgasından alınan kalem pirzola sizin için doğru seçimdir.
Et ızgara için dananın en çok sırt kısmı tercih edilir. Mangallık ve ızgaralık etler dana pirzola, dana antrikot, kontrfile ve bonfile olarak sıralanabilir. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de ızgara et kategorisinde kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
Izgara Temizliğinde Sirke Kullanımı
Sirke ve limon ızgaranın üzerinde bekledikten 15 dakika sonra yağ ve gıda artıklarını sert bir fırça yardımıyla çıkarıp ızgarayı yıkayabilirsiniz. Izgara temizliğinde kimyasal madde kullanılmaması, sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır.
1- Öncelikle kirlenen döküm ızgarayı ılık su ile yıkamalısınız. 2- Yıkarken hiçbir kimyasal kullanılmamalıdır. Tel fırçadan yardım alınabilir. Tel kullanmak döküm ızgarada bir kaplama olmadığından dolayı sorun oluşturmayacaktır.
Barbeküden, mangaldan sonra, geriye yağ içinde kalan mangal telini, Porçöz Yağ Çözücü ile kolayca temizleyebilirsiniz. Porçöz Yağ Çözücü, Çamaşır suyu katkılı formulüyle yanmış yağlara ve kalıntılara kısa sürede nüfuz ederek, kiri kolayca çıkarmanızı sağlıyor.
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın. Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir. Eti marine sosuyla harmanladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Etinizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız ön marinasyon yapabilirsiniz. Derin bir kapta 1 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyin. Yaklaşık 3 saat kadar bu marinasyonun içerisinde bekletin.
Derin bir kaba zeytinyağı dökülerek soya sosu, sarımsak, tuz ve kişinin damak tadına kalmış diğer baharatlarla birlikte güzel bir karışım elde edilir. Mangal için hazırlanmış olan etler bu karışıma güzelce yedirildikten sonra belirli bir süre bekleyerek mangal için hazır hale gelmiş olacaktır.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Taze kekikleri elinizle 2-3 parçaya bölün ve kaba ilave edin. Üzerine bir miktar zeytinyağı dökün. Etleri kaba aktarın ve üzerini geçinceye kadar zeytinyağı ilave edin. Etleri buzdolabında en az 12 saat dinlendirin.
- Maden suyu ile et yumuşatmayı birçok kişi bilmez. Maden suyu kırmızı et marine tariflerinde sıklıkla kullanılır. Hızlı şekilde eti marine etmek istediğinizde bir yemek kaşığı kadar karbonatla etinizi harmanlayın akabinde ise bir maden suyunu ete döküp dolapta birkaç saat bekletin.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin. Fazla yağ saldıkları için akan yağ mangal ateşinizin daha erken sönmesine yol açar.
Mutfağınızdaki yangını kontrol altına almak için, tuz dökün. Tuz, oksijen akışını keser ve alevi bastırır.
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır. Ardından köfteler atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri