Türkçe'de 'yanlama' olarak karşılık bulan drift, virajı alırken arabanın arka kısmını kontrollü biçimde kaydırarak dönüş alma tekniğidir. Araç motoruna, lastiklere ve daha birçok parçaya zarar veren bu teknik, şehir içinde ya da geniş ve boş olmayan alanlarda yapıldığında çok tehlikelidir.
Bu sürüş tarzı, aracın kontrolünün kaybedilme riski taşıdığı için güvenli değildir ve aracın lastiklerine, jantlarına, motoruna ve şanzımanına zarar verir. Bu nedenle, drift atmak ciddi bir sürüş tehlikesidir ve tavsiye edilmez.
El freni çekmek her zeminde alt yapıya zarar verir. Toprakta el freni çekmek ekstra olarak lastiklere daha fazla zarar verir. Bir anda lastikler yarılabilir, parçalanabilir, yanaktan kesilebilir ya da dişlerde kopukluk olabilir.
Drift veya yanlama, aslında bir sürüş tekniğidir ve otomobil sporları arasında, motor sporları içerisinde anılır. Drift, gerçek anlamda bir motor sporudur.
İlgili 32 soru bulundu
Ne yazık ki, sorumsuz araba kullanımı diğer sürücüler ve yayalar için tehlike oluşturur. Trafik yönetmeliği drift yapmayı yasaklar ve 2023'ten itibaren de ihlal edenler için ciddi para cezaları getirir. 2023 drift atma cezası 20 bin 342 TL olarak güncellenmiştir.
4 çeker otomobil ile drift yapılmaz.Drift yalnızca arkadan itiş otomobiller ile yapılan bir sürüs tekniğidir.
El freniyle drift: En çok kullanılan teknik el freni drifti. Düz vites araçlarda yapılır. Viraja girerken debriyaja sonuna kadar basılır, aracın önü viraja sokulurken aynı anda el freni çekilir.
Güvenli ulaşımı riske atan en büyük sorunlardan ve tehlikelerden biri olduğu kabul edilen drift yapmak ve spin atmanın cezası güncellenen artış oranı ile birlikte 20.340 TL oldu.
Drift tekniği önden yada arkadan çekişli araçlarda farklı değildir.
El freni çok pratik bir kullanıma sahiptir. Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
Eğer bu düğmeye basarak freni indirmeden aracınızı sürerseniz, ciddi anlamda aracınıza zarar verebilirsiniz. Eğer aracınıza çok fazla zarar vermek istemiyorsanız, aracınızı durduğunuzda çektiğiniz el frenini sonuna kadar çekmeyip, bir ya da iki diş boşluk bırakmanız yararınıza olacaktır.
Kışın özellikle 0 C derecenin altındaki soğuklarda el freni teli dolup kendini salmayabilir. Balata diske veya kampanaya yapışıp bırakmayabilir. Düz bir yerdeyse sorun yok viteste araç durur.
Drift otomobilleri arkadan itişli veya 4 çeker olmalıdır. Önden çekişli otomobillerde de el freni yardımı ile drift yapılabilir. Ancak drift sporu yapılamaz.
Drift Yapana Sadece Para Cezası Yok!
Üstte belirtilen kusuru işleyen sürücünün kanuna göre 60 gün süreyle ehliyetine el konulacak. Bunun yanında araç bağlanarak 60 gün boyunca trafikten men edilecek. Drift yapmanın cezası bu kadarla bitmiyor.
Otomobil sporları arasında yer alan drift eyleminin standart trafikte yapılması büyük risk oluşturuyor. Drift eyleminin bu teknik için uygun olan sahalarda yapılması gerekiyor. 2023 yılı için drift cezası 20.342 TL olarak geçiyor.
Trafikte diğer araçları, yolcuları ve hatta çevreyi rahatsız eden abartı egzoz cezası 2023 yılı için 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Son düzenlemelere göre, alınan bu ceza 15 gün içerisinde ödendiğinde ise %25 oranında indirim uygulanmaktadır.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor. MOBESE yetkilileri de görüntüleri izleyerek polis müdahalesiyle hareket eden sürücülere herhangi bir ceza uygulamıyor.
El Freni ile Drift Yapmak: Viraja girilirken debriyaj sonuna kadar basılarak aracın burnun çıkması sağlanır, el freni çekilerek arka kopması oluşur ve hemen bırakılarak gaza basılır.
El Freni Çekerek Arka Tekerlerin Kitlenmesine Neden Olur.. Önden Çekişli Araçlarda Değilde Arkadan İtişli Araçlarda Diferansiyeli Kitler Ve İlerde Sorun Yaratabilir..
El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır. Yakıt tüketimi artar.
Seçilebilir 4x4 (Part Time 4WD):
Bu sistem zorlu arazi şartları için tasarlanan off-road tarzı araçlarda kullanılır. Sistemde güç, arka tekerleklerdedir. Bu nedenle bu araçları asfalt ve beton yollarda kullanmak, yakıt ve motor gücü açısından verimli olmaz.
Önden çekiş kalkışta arkadan itişten avantajlıymış . Arkadan itiş tecrübe ister, bilek ister öyle herkes arkadan itişli bir arabayla güvenlik sistemleri kapalı gazlayamaz. Dört çeker sistemler ise gücü sürekli kayan tekere vs. aktardığı için virajlarda doğru apexte kopma vs. yaşanmaz.
Kavisli rampalarda yüksek hızla sıçramayla başlatılabilir. 360 ise Asphalt 9'da arabayla havada veya yerde viriller çekilerek yapılan başka bir harekettir. Drift simgesine arka arkaya iki kez dokunarak tetiklenebilir. Her iki hareket de yarış sırasında nitro ile ödüllendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri