Soru: İzin süresi içinde hastalanıp rapor alınırsa ne olur? Cevap: Yıllık izin kullanmakta iken, hastalığı sebebiyle rapor alan bir memurun rapor tarihinden itibaren yıllık izni kesilir ve bu tarihten sonra raporda yazılı tedavi ve istirahat süresi ile ilgili hastalık izni işlemeye başlar.
Bu doğrultuda, çalışanın, yıllık ücretli iznini kullandığı esnada hastalanarak rapor alması halinde, raporlu olarak geçirdiği sürelerin yıllık ücretli izin süresinden düşülmemesi gerekmektedir.
Buna göre; yıllık iznini kullanmakta iken hastalığı sebebiyle rapor alan bir memurun rapor tarihinden itibaren yıllık izni kesintiye uğrayacağından, bu tarihten sonra raporda yazılı tedavi ve istirahat süresi ile ilgili hastalık izni işlemeye başlayacaktır.
Yıllık İzin Ve Sağlık İzni/İstirahat Raporları Kesişmesi Halinde Ne Olur? İş Kanununda bu sorunun yanıtı açık olup; “İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.”
Bununla birlikte okurumuz genel hastalık (iş göremezlik) raporu alabilir. Ancak ücretsiz izindeyken alınan rapor için SGK iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ödemez. Okurumuzun rapor aldığı takdirde rapor parası da alabilmesi için önce ücretsiz iznini sona erdirmesi ardından rapor alması gerekmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Sağlık raporu alabilmek için ilk olarak bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Özel hastaneler, özel tıp merkezleri, poliklinikler ve aile hekimlerine sağlık raporu almak için başvurabilirsiniz.
Hastalık, meslek hastalığı, analık, iş kazası nedeniyle iş göremez durumda olduğunu belirten sigortalının, Yetkili hekim ve sağlık kuruluşuna başvurması, Raporun en az 3 gün süreli olarak alınması, Alınan en az 3 gün süreli raporun işverene en kısa sürede teslim edilmesi gerekmektedir.
Evet, memur hafta sonu başka ilden ya da ilçeden, görev mahalli dışındaki herhangi bir yerden sağlık raporu alabilir; fakat bu raporun izne çevrilmesi için MUTLAKA ACİL'den alınmış olması gerekir.
Doktor raporunun olduğu 2 günden fazla süren hastalıklar ve istirahat süreleri, gebelik izin süreleri, evlat edinme durumunda alınan izinler gibi mazeret izni sayılabilen bu izinlerde ise işçinin ücretini SGK karşılar.
raporlu günler resmi tatile denk gelmesi rapor süresini ve ödemesini değiştirmez ve ödeme yükülmlülüğü sgk ya aittir. raporlu günler resmi tatile denk gelmesi rapor süresini ve ödemesini değiştirmez ve ödeme yükülmlülüğü sgk ya aittir.
Yıllık izin kullanırken rapor alan işçinin raporlu olduğu günler yıllık izinden sayılmaz. İşçinin raporlu olduğu günler yıllık iznine dâhil edilmeyecek, kullanılmış sayılmayan izinler işçi tarafından ayrıca kullanılacaktır. Yıllık iznin hangi tarihler arasında kullanılacağı işverenin yönetim hakkı kapsamındadır.
Ayrı ayrı hekimlerden olmak şartıyla, toplam 40 güne kadar tek hekim raporu alınabilir. Ancak her bir raporun süresi 10 günü geçemez. Tek hekimden alınan raporların toplamı 40 günü aşması halinde, aşan rapordan başlayarak onaylatılması halinde hastalık iznine çevrilmesi mümkün bulunmaktadır.
Peki, bu yasaya göre memurlar yılda kaç gün rapor alabilir? Memurlar ayrı ayrı hekimlerden olmak şartı ile toplamda 40 gün rapor kullanabilir. Memurların tek seferde alabileceği rapor ise 10 günü geçemez. Raporda kontrol muayenesi belirtilirse aynı hekim, 20 güne kadar rapor verebilir.
Raporluyken işe çağrılan işçi işe gitmek zorunda değildir | Ekmek ve Gül. Sağlık (istirahat) raporu olan işçi, işveren tarafından işe çağrılsa bile işe gitmek zorunda değildir. İşçinin raporluyken çalışması nedeniyle işten çıkarılması İş Yasası'na aykırı olur.
İşçiler hastalıkdurumunda ücretli hastalık izni hakkına sahiptir. Hastalığınıdoktor raporu ile belgelenmiş işçiler, hekim tarafından tavsiye edilen dinlenme süreci için izin hakkına sahiptirler. İşverenler hastalık izninden faydalanan işçilere ücret ödemek zorunda değildir.
Özel hastaneler, devlet hastaneleri, aile sağlığı merkezleri, poliklinikler, özel tıp merkezleri, özel sağlık kurumları gibi yerlere ilgili raporu almak için başvuruda bulunulabilir. Bütün bu sağlık kurumlarından alınacak raporun nasıl alınacağı türüne göre değişmektedir.
İşçilerin evlenme izni sadece 3 gündür. Memurların evlenme izni ise 7 gündür. Çocuğu evlenen işçinin mazeret izni bulunmuyor, yıllık izninden kullanması gerekiyor. Memurlar ise çocuklarının evlenmesi durumunda da 7 gün mazeret izni kullanabiliyor.
Özel Sektör Mazeret İzni Kaç Gün 2022
Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
İşçinin iyi niyet kurallarına uygun hareket etmesi ve sadakat borcuna aykırı davranmaması kaydıyla istirahat raporlu olduğu -işçinin raporunda “sürekli yatarak istirahati gerekir” ya da “seyahat edemez” vb. ibare yoksa- sürede ikamet ettiği il sınırları veya yurt dışına çıkmasını engelleyen bir yasal düzenleme ...
İstirahat raporları ve Refakat İzni konulu 31 sayılı genelgenin 11. Maddesinde; istirahat raporu memurun görev yaptığı biriminde izin vermeye yetkili kılınan birim amiri tarafından hastalık iznine çevrilmedikçe memur il dışına çıkmamalıdır '' hükmüne yer verilmiştir.
Acilden Kaç Gün Rapor Alınabilir? Hastanelerin acil servislerinden rapor alınabildiği gibi kaç gün rapor alınabileceği de merak edilenler arasındadır. Tek bir hekim bir hastaya en fazla 10 güne kadar rapor verebilir. Daha uzun süreli raporlar için heyet muayenesi gerekir.
Rapor almak için, Allah korusun ama önce hasta olmak gerekir. Yani, rapor hasta olan kişilere verilir. Tamam, bunu herkes biliyor. Ama, hasta olmadan da rapor alınabilir. Asıl önemli olan ve herkesin merak ettiği de zaten budur.
Bakan Selçuk, "Artık çalışanlarımızın istirahat raporu almak için tekrardan doktora müracaat etmesine gerek kalmayacak. Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi üzerinden düzenlediği istirahat raporları SGK tarafından otomatik olarak işleme alınabilecek.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle ortak sağlık ve güvenlik birimi işyeri hekimi tarafından verilen raporlar için ücret ödenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri