İskandinav ülkeleri, Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik'te en çok Norden olarak bilinen coğrafi ve kültürel bir bölgedir. Bölge, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç'in yanı sıra Faroe Adaları ve Grönland gibi özerk bölgeleri de kapsamaktadır.
Coğrafi bakımdan Kuzey Avrupa'da yer alan İsveç, Danimarka, Norveç, Finlandiya ve İzlanda'yı içine alan bölgeye İskandinav bölgesi adı verilir. Ayrıca bu ülkelerle ilişkili olan Faroe Adaları, Grönland, Åland ve hatta Estonya da İskandinav ülkeleri kavramına dâhil edilir.
İskandinav ülkelerinin başı çektiği tabloda, Norveç bu sene Danimarka'yı geride bırakarak birinci sıraya yerleşti.
İzlanda (İzlandaca: Ísland), Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile Norveç ve Britanya Adaları'nın arasında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesidir. Atlas Okyanusunun kuzeyinde volkanik bir ada üzerinde kurulmuş ve çevresindeki birçok küçük adadan meydana gelmiş bir devletdir.
İskandinavya bölgesinden yani Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya, İzlanda veya Faroe Adaları vatandaşı olan kişilere İskandinav denir.
İlgili 23 soru bulundu
İskandinav dilleri veya Nordik diller olarak da bilinen Kuzey Cermen dilleri, Hint-Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri koluna bağlı, Kuzey Avrupa'da yaşayan Kuzey Cermenleri tarafından kullanılan bir dil grubu. Danca, İsveççe, Norveççe, İzlandaca ve Faroece, çağdaş Kuzey Cermen dillerini oluşturmaktadır.
İskandinav ülkeleri, Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik'te en çok Norden olarak bilinen coğrafi ve kültürel bir bölgedir. Bölge, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç'in yanı sıra Faroe Adaları ve Grönland gibi özerk bölgeleri de kapsamaktadır.
Avrupa'nın en kuzeyinde bulunan İzlanda, bir ada ülkesidir. İsveç, Danimarka, Norveç ve Finlandiya ile birlikte İskandinav ülkeleri arasında yer alır. Refah düzeyi en yüksek ülkelerden biri olan İzlanda, Avrupa Birliğine üye olmayan dört Avrupa ülkesinden biridir.
Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, ada ülkesinde 80 civarında Türk vatandaşı ikamet ediyor. İzlanda'daki Türk vatandaşlarından biri de Balıkesirli Alptuğ Erkoç.
Muhteşem güzellikteki kuzey ışıkları, girintili çıkıntılı kıyıları, lav ovalarındaki buz kubbeleri, ırmakları, krater gölleri ve gayzerleriyle bir doğa harikası olan İzlanda, pek çok seyahat dergisinin mutlaka gidilmesi gereken yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.
İskandinav ülkesinin resmi dini yaklaşık 11 asırdır Protestan Lutheristtir.
1)İsveççe, bu dilin duyduğum kadarıyla Finlandiya'da da geçerliliği var bu kesinlikle bir artı, ayrıca internette araştırdığım kadarıyla aralarında Norveççe ile en kolayları. 2) Norveççe, İsveççe gibi bu dile de kolay diyorlar özellikle grammar yapısını araştırdım gerçekten basit.
Kültürel alanda da İskandinavya denince akla gelenler; İsveç pop müziği, Norveç cinayet romanları, İzlanda mitolojisi, Finlandiya hamamı, Danimarka televizyon dramaları (Borgen gibi) ve Nordic noir olarak sıralanabilir.
İsveç, Norveç, Danimarka, İzlanda, Faroe Adaları, İskoç halkı ve Rus halklarının bir kısmı Viking kökenlidir. Viking ve Frenk soyundan gelen Normanlar 11. yy.da Britanya'yı fethetmiş ve İngiltere'nin en güçlü hanedanı olmuşlardır.
50, 20, 10 Euro Kuruş Paralar: Bu madeni paralar İskandinav Altını (Nordic Gold) olarak bilinen ağırlıkça %89 Cu-%5 Al- %5 Zn-%1 Sn içeren alaşımdan yapılmıştır. 5, 2, 1 Euro Kuruş Paralar: Bu madeni paralarda ise bakır kaplanmış çelik kullanılmıştır.
Günümüzde İsveç'in yüzde 64,6'sı Luteran Kilisesi'ne bağlıyken, üyelerin sadece yüzde ikisi pazar ayinlerine katılmaktadır. Protestanlar dışında ülke 92 bin kişilik Katolik, 100 bin kişilik Ortodoks ve 500 bin kişilik Müslüman nüfusa da ev sahipliği yapmaktadır.
2010'dan beri başkan İbrahim Sverrir Agnarsson'dur. 2014 yılı itibarıyla derneğin 465 üyesi bulunmaktadır. İzlanda Müslümanlar Derneği şu anda, Reykjavík'teki bir ofis binasının üçüncü katında Sünni bir cami olan Reykjavik Camii'ni işletmektedir.
İzlanda ekonomisinin hayati sektörleri alüminyum işleme, balıkçılık ve turizmdir. En önemli ihraç ürünleri ise, alüminyum ve ferro-silikon, balık ve balık ürünleri ile ilaçlardır. Ülkenin yenilenebilir doğal kaynakları kafi olup, zengin balıkçılık alanlarını ve temiz enerji kaynaklarını kapsamaktadır.
Halkın büyük kısmı Hristiyanlığın Evangelist mezhebine (yüzde 95,6) bağlıdır. Geri kalan kısmının yüzde 3,7 Protestan, yüzde 0,7'si Katoliktir. Müslüman ise yok denecek kadar azdır. İzlanda Cumhuriyeti 17 Haziran 1944'te Danimarka'dan koparak bağımsızlığını ilan etmiştir.
İzlanda Cumhuriyeti 17 Haziran 1944'te Danimarka'dan koparak bağımsızlığını ilan etmiştir. Anayasa 16 Haziran 1944'te yapılmıştır. Cumhurbaşkanı Ólafur Ragnar Grímsson'dur ve dört yılda bir seçilmektedir. Biri 40 üyeli, diğeri 20 üyeli iki meclisi vardır ve her ikisinin de görev süresi dört yıldır.
İzlanda, Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen, Avrupa Ekonomik Alanı Anlaşması ve Schengen Anlaşması aracılığıyla Avrupa Birliği'ne büyük ölçüde entegre olmuştur. İzlanda 2009 yılında üyelik başvurusunda bulundu, ancak başvuru tartışmalıydı ve İzlanda hükûmeti daha sonra başvuruyu dondurdu.
İzlanda, 17 Haziran 1944 tarihinde Danimarka'dan tam bağımsızlığını kazanmıştır.
Yaklaşık bir asır devam eden İsveç hâkimiyetinin ardından Norveç'in bağımsızlığı 7 Haziran 1905'te İsveç tarafından tanınmıştır. Ülkenin yeni yönetim biçimi monarşi olarak belirlenmiş, Danimarka Kralı VIII.
Avrupa'nın en kuzeyinde yer alan ülkelere ''İskandinav ülkeleri'' denir. Bu ülkeler sırasıyla Danimarka, Finlandiya, İsveç, Norveç ve İzlanda'dır.
İsveç gibi krallıkla yönetilen ülke V. Harald'ın başında olduğu parlamenter sisteme sahip. Doğusunda İsveç, Finlandiya ve Rusya'ya sınır komşusu olan Norveç'in batıda Atlas Okyanusu'na kıyısı bulunuyor. Norveç'in yüzölçümü yaklaşık 385.000 km² olup 21.925 km²'lik bir kıyı şeridine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri