Bugün, "güzel İzmir" denmesinin en büyük nedeni budur belki de. İzmir insanı yardımsever ve güleryüzlü, en önemlisi farklılıklara karşı açık fikirli ve hoşgörülüdür. Şehrin kalbi; Alsancak, Konak, Karşıyaka ve Kordon'da atar.
Bu yüzden gevrek ismi ona çok yakışır. Belki gevrekten bile daha şaşırtıcı bulunan İzmirlilerin ay çekirdeğine çiğdem demesidir.
kumru bir kuştur bizde, normal olanı da budur. sandalyeye korbenaz, domatese dümbüt, patlıcana tatlıcan, enginara “bu ne la böyle tatsız tuzsuz” deriz.
Yüzölçümü 12.012 km2.dir. Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, ayni zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Cıvıl cıvıl olan alışveriş merkezinde dolaşmak oldukça keyiflidir. İzmir'in batısında nefis renkli denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır.
İzmir, uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. İzmir Limanı, Türkiye'nin en büyük yedinci limanıdır. İzmir'in batısında denizi, plajları ve termal merkezleriyle Urla Yarımadası uzanır. Şehir, her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı'nı düzenleyen önemli bir fuar merkezidir.
İlgili 19 soru bulundu
Boyoz, İzmir'in en meşhur lezzetlerinin başında geliyor. Dünya'nın neresine giderseniz gidin Boyoz'un ticari olarak satıldığı başka bir şehir daha göremezsiniz. Boyoz'un ünü İzmir'i aşarak, şehrin simgesi haline gelmiştir.
Çamaşır suyuna verilen isim olan Klorak, sadece bölge esnafının değil yöre halkının da sıklıkla kullandığı bir kelime. Özellikle İzmir tarafında markete veya bakkala uğrarsanız çamaşır suyu ihtiyacınız için bu kelimeyi kullanmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Adından da anlaşılacağı üzere İzmir'de domatese domat denir. Bunun yanında mandalinaya da mandalin diyen olur.
izmir'de tel tokaya verilen isim.
adanalılar da darı derler mısıra, sadece izmir'e özel bir durum değil aslında bu.
Sevan Nişanyan'ın belirttiği; “İzmir lehçesinde "ayçiçeği çekirdeği" anlamında kullanımı muhtemelen “çekirdek” anlamına gelen çiğit sözcüğüyle ilgili.” İzmir'de domatese “domat” denir.
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ''simit'' olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler de gevrek demektedir.
1- Boyoz. Çoğu kişi "Aman canım ne özelliği var, bildiğin poğaça" der ama o iş öyle değil işte. Kendine özgü bir tadı ve lezzeti olan boyoz sadece İzmir'de üretilir.
izmir dışında meşeye misket dendiğini öğrenmeme sebebiyet veren durum. bursa'da cilli, yozgat'ta bilya, manisa'da cambiş denir.
yemiş ise meyvedir. izmir ve aydın bölgelerinde özellikle bolca incir yetiştiği için çokca incir yerine yemiş isim olarak kullanılmaktadır.
çuçka: küçük kırmızı acı biber. arnavut biberi olarak da bilinen, arnavutların böreklerde ve kuru fasulyede kullandıkları, ellediğinizde dahi elinizi yakan acı biber. arnavutça'da arnavut biberi, acı biber karşılığı.
Bilyeye İzmir yakınlarında meşe denir. Bu da domat gibi kendini belli edenlerden, mandalina.
közlenmiş kırmızı biber ile yapılan meze ye balkan göçmenleri tarafından verilen isim. biberin zarı soyulup sarımsak ile birlikte sirkeye yatıralarak yapılır.
Banyodan genel temizliğe kadar evin her yerinde kullandığımız çamaşır suları, eski ismiyle klorak diye bilinir. Pek çoğumuzun ilk defa duyduğu bu kavram, İzmir ilinde yaygın olarak kullanılır.
buralarda da yemiş denir izmire özgü değil. görüyor ve arttırıyorum, ödemiş ve çevre yörelerde yemişten ziyade "lap" denir.
antep ağzında "çamaşır suyu". arapçada "bez ağartıcı" demek olduğu söylenen "kassar" sözcüğünden gelme ihtimali var diyolar.
İzmir'de Bitkisel Üretim
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
İzmirin Meşhur Kardelen Tatlısı‼️Öyle Lezzetli Olduki Deneyince Göreceksiniz ✌🏻 - YouTube.
İzmir Boyozu, buğday unu, su ve tuz ile hazırlanan hamura yuvarlak göbekli şekli verildikten sonra pişirilmesi ile elde edilmektedir. Ürün, pişmemiş veya yanık görünümünde olmayan hafif karamelize renktedir. Ürünün yapısında dağılma, kırılma gibi kusurlar meydana gelmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri