en kısa sürede tıbbi yardım alın. eğer 30 dakika içinde tıbbi yardım bulamayacaksanız, zehrin akışını yavaşlatmak için ısırığın üzerini beş ya da on santim kalınlığında bir bandaj ile sıkıca sarın. eğer yanınızda bir emme aleti varsa herhangi bir yarık açmadan zehiri yaradan çekmeye çalışın.
Sıkıştırıldıklarında, yakalanmaya çalışıldığında ve üzerine basıldığı durumlarda saldırgan olabilirler fakat hiçbir zaman durup dururken yani tehlike hissetmedikleri durumda saldırgan davranışlar sergilemezler. Bu nedenle yılanla karşılaşılması durumunda yılanı rahatsız etmeden yolunuzu değiştirmeniz yeterlidir.”
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Yılan Sokması insanlarda 6 ila 48 saat içerisinde ölüme neden olabilir. Kişilerde ölüm nedeni olarak enfeksiyonlar, damar içi yaygın koagülasyon, akut böbrek yetmezliği ve kanamalar gösterilebilir.
Yılan ısırmasından sonra ilk yardım olarak hastanın sakinleştirilmesi, yatırılması, ısırılan yerin atele alınması, ısırılan yerin üzerine elastik bandaj sarılması ve hastanın hızla hastaneye nakli önerilir. Hastanede yara yeri temizliği ve tetanos profilaksisi yapılır.
İlgili 31 soru bulundu
Yılan sokmasında sokmuş olan yılanın yakalanarak zehirli olup olmadığını tespit edilmesi uygulanacak tedavi açısından oldukça önemli olsa da pratikte genellikle mümkün değildir. Yılan sokması sonucu gelişen ölümlerin %4'ü ilk 1 saat içinde, %17'si ilk 6 saat içinde ve %64'ü ise 6. ve 48. saat aralarında olmaktadır (5).
Hiçbir yılan durduk yere insana saldırmaz ve ısırmaz. Yılanların duyma özelliği yoktur. Ama yerdeki titreşimleri algılayabildiklerinden dolayı kendisine yaklaşmakta olan bir insanı çok öncesinden hissederek bulundukları noktadan uzaklaşmaya çalışırlar.
Hiçbir yılan türü doğrudan insana saldırmaz ve ülkemizdeki yılanların çoğu zehirsizdir.
Her yıl 400000 kişinin zehirli yılanlar tarafından sokulduğu ve 40000 kişinin bu nedenden dolayı öldüğü tahmin edilmektedir. Geçmiş yıllarda mortalite oranı %25 seviyesinde iken, son yıllarda acil ve yoğun bakım tedavilerindeki gelişmeler bu oranı oldukça düşürmüştür.
Bu ısırıklarda şişme ve hisedilen acı az miktardadır ancak yılanın oral mikroflorası Clostridium tetani gibi patojenik mikroorganizmalar barındırabilmektedir. Bu sebeple zehirsiz yılanların ısırıkları ihmal edilip tedavi uygulanmazsa ısırık akabinde tetanosun gelişme tehlikesi vardır.
Evinizin etrafında yumurtlayan tavuklarınız ve civcivleriniz varsa, tüm duyuları son derece gelişmiş olan yılanlar, onların kokusunu alır ve yiyecek bulmak için evinize yaklaşır. Aynı şekilde evinizin etrafında fare ve benzeri kemirgenlerin olması, yılanların yaşam alanlarınıza yaklaşmasına neden olur.
Biyolojik olarak nohut olan yere yılanlar gelmez. Sarımsak asılması gibi şeylere gelmez, yılan kokudan hoşlanmaz. Bunları yaptığımız zaman biyolojik olarak mücadele etmiş oluruz.
Birçok klibe, filme ve tanıtım destinasyonuna da konu olan evlerin mavi boyaları akrepleri, yılanları evlerden uzaklaştırırken turistleri ise bu renkleri ile cezbediyor. Mavi pencereli beyaz evlerin vazgeçilmezi ise bahçesine dikilen begonvilleri, fesleğeni ve kapı önüne gömülen nazar boncuğu oluyor.
Dr. Mehmet Öz, "Zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor. Gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olanlar mutlaka ayakkabı giymeli'' uyarısında bulundu.
Ölüm ve bunun yanı sıra kötü olan birçok şeyi çağrıştırdığı belirtilmekte. Bunun yanı sıra yılanın yumurta, ağaç ve su gibi yeryüzü ile ilişkilendirmekte bulunmaktadır. Bu ifadeye yer verildiğinde bahsedilen şey ise hayatta üreme ve doğurma gibi olasılıkların olacağını belirtmektedir.
Yılan fobisi, kişinin güven duygusunu ve günlük yaşantısını olumsuz yönde etkiler. Bir tür kaygı bozukluğu olarak görülen bu korkular, maruz bırakma terapisi ve bilişsel davranışçı terapi gibi tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir.
Yılanların sokmasının, esas itibariyle, insanları öldürmeye değil, yılanın beslenmesine matuf olduğunu unutmamak gerekir. Güvenliği tehdit edilmedikçe, hiç bir zehirli yılan, insana saldırmaz, uzaklaşmayı tercih eder.
Yılan panzehiri olarak da bilinen antivenom, uzman doktor tarafından yılanın zehir türüne uygun dozda kalçadan ya da damardan enjekte edilir. Zehirsiz olduğu bilinen yılın ısırmalarında dahi 8 saat hastanın gözlem altında tutulması gerekmektedir.
Trabzon'un Dernekpazarı ilçesinde, Recep Ali Düzenli'nin, pazar günü, yılan sokması sonucunda hayatını kaybetmesi, Sinop ve Artvin'de ormanlık alanda yılan görülmesi bölgede endişe yarattı ve panzehirin önemini anımsattı.
– Rüyada yılan görmek zenginliğin işareti sayılır. – Altın olan yerde yılan olur. Yılanlar altını sever ve korurlar.
OLDUKÇA ZEHİRLİ...
Kış uykusuna yatarlar ve havaların ısınmasıyla özellikle nisan veya mayıs aylarında kış uykusundan çıkarlar. * Kış uykusundan uyandıktan sonra metabolizmalarını düzeltmek için güneşlenirler. İşte bu süreçte yılanlar güneşlendiği için halk tarafından çok sık bir şekilde görülürler.
Bir vakit sonra Hazreti Ebubekir'in ayağını bir yılan ısırdı. Fakat hiç ses çıkarmadı Peygamberin Yoldaşı. Bir defa daha ısırınca canı çok yandı, gözlerinden bir iki damla yaş aktı Rasulullah'ın yüzüne.
Çoğu yılan türü, sığınak ararken veya avlanma esnasında duvarlara ve ağaçlara kolayca tırmanabilir. Bu, yılanların, saklanmak için yada kuşları veya sincapları kovalamak için mahremiyet veya gizlilik açısından yaptığı bir eylemdir.
2. Zehirli yılanlarda göz ile alt çene kenarı arasındaki pullar çok sıralı, zehirsiz yılanlarda ise bir sıralıdır. 3. Zehirli yılanlarda kuyruk ucu küt, zehirsiz yılanlarda uca doğru gittikçe incelir. 4. Zehirli yılanlarda vücut iri lekeli, zehirsiz yılanlarda ise lekesizdir.
Frey, DBS, l, 125-126), Kur'ân-ı Kerîm'de yılandan söz edilmemiştir. Bazı İslâm tarihi kitaplarında geçen bu yılan unsuru tamamen İslâm dışı kaynaklara dayanmaktadır. Kur'an'a göre onları yasak ağaca yaklaşmaya teşvik eden şeytandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri