Varsayımlar/sayıltılar kanıtlanmasına gerek duyulmadan doğru olarak kabul edilen önermelerdir. Varsayımlar var olduğu kabul edilen durumları ifade etmektedir. Araştırmanın amacı bölümünde geçen denence/hipotez kavramı ile varsayım/sayıltı genelde karıştırılmaktadır.
VARSAYIM (SAYILTI), SINIRLILIK VE TANIMLAR Varsayımlar (Sayıltılar): Araştırmada bazı başlangıç noktalarının, kanıtlanmasına gerek duyulmadan “doğru” olarak kabul edilmesi gerekebilir. Bu kabule varsayım denir. Denenmeyen bir yargıdır.
Sayıltı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eğitim bilimi Bir araştırmada, mevcut araştırma sürecini ve sonucunu önemli ölçüde etkileyeceği düşünülen, araştırıcının gerekçeli kabulleri.
Bir araştırmanın neyi ölçmek ya da incelemek istediği, araştırmanın kapsamını oluşturur. Araştırmanın sınırlılıkları ise veri toplama ve çözümlemede kullanılan yönteme ve elde edilecek bulguların niteliğine göre, araştırmadan yapılabilecek çıkarsamaların sınırlarının önceden belirtilmesidir (Jupp, 2006, 325).
İçindekiler sayfasında, çalışmanın ön bölümünde (dış kapak, iç kapak, jüri üyelerinin imza sayfası…), ana bölümünde (giriş, yöntem…) ve arka bölümünde (kaynakça, ekler) yer alan bölüm ve alt bölüm başlıkları sayfa numaralarıyla birlikte sırasıyla verilir.
İlgili 29 soru bulundu
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.
Ancak tipik bir yüksek lisans tezi yazma süreci eğer öğrenci tüm süreci tek başına sürdürecekse4 ay gibi bir süreyi kapsamaktadır. Söz konusu süre profesyonel ekiplerden yardım alınması kapsamında 1 ayda hatta 20 günde dahi tamamlanabilmektedir.
Bir araştırmada bazı başlangıç noktalarının kanıtlanmasına gerek duyulmaz. Doğru kabul edilen bu açıklamalara varsayım (sayıltı) denir.
Tüm tez boyunca 1,5 satır aralığı kullanılmalıdır. Gerektiğinde tablo veya şekillerin içindeki metinlerde 1 satır aralığı seçilebilir. Paragraflar satır başından başlamalı (girintisiz) ve paragraflar arasında 1 satır boşluk bırakılmalıdır.
Tezinizin konusunun ve amacın en ayrıntılı ve alt başlıklarla birlikte açıklandığı bölüm tezin kapsam ve içeriği bölümüdür.
kısaca tanımlamak gerekirse sayıltılar, bilimsel olarak sınanması mümkün olmayan alanlar olup doğru olarak kabul edilen zihinsel hareket noktalarıdır. (dikeçligil, 2010: 55). araştırma sürecinde doğruluğu ispatlanması gerekmeyen önermedir.
Sayıltı (Varsayım)
Doğru olduğu kabul edilen yargı ve genellemelerdir. Şekil ve ifade açısından hipoteze benzeyen sayıltılar, hipotezin aksine sınanmak için oluşturulmaz. Sayıltılar, araştırma süreci içerisinde herhangi bir şekilde doğrulanamaz veya reddedilemez.
Nitel araştırmada olasılıksız örnekleme yöntemleri kullanılır. Bunlara amaçlı örnekleme yöntemleri adı verilir.
Araştırma evreninden, evreni temsil etmesi için seçilen örneklerden oluşan gruba örneklem denir. Araştırmacı, örneklemden elde ettiği bulguları evrene genellemek ister. Eğer örneklem seçimi, olasılığa dayalı örnekleme yollarından biriyle seçilirse, istatistikler yardımıyla böyle bir genelleme yapılabilir.
TEZİN ÖNEMİ: Tezin önemi, konunun seçiliş nedenlerinin
ile ele aldığı belirtilir. Ayrıca, tezin kuramsal ve uygulamaya yönelik yararlarına da yer verilir. Örnek: Bir malın mülkiyetini kazanma, kişilerin sahip oldukları sermaye ile ilgilidir. kazanamayacaklardır.
Bitirme tezi, yazım kılavuzu dikkate alınarak en az 20 sayfa olmalıdır. Bitirme tezi değerlendirmesi nasıl olmaktadır?
Alıntılanan metin, tırnak kullanılmadan, 10 punto ve tek satır aralığında aktarılmalıdır. Yazar adına metin içerisinde gönderme yapılması durumunda, kaynak gösterilirken, parantez içerisine yazarın adı tekrar yazılmayıp; yayının yılı ve alıntı yapılan sayfa numarasının yazılması yeterlidir. Örneğin, (2006, s. 25).
İyi bir başlık, genel itibariyle 10-12 kelimeden oluşmalıdır. Uzun bir başlık öncelikle sizin, sonra da okurların dikkatinin dağılmasına neden olabilir. Tezinize uygun, tanımlayıcı kelimeler kullanın. İyi bir başlık, tezde kullanılan anahtar kelimelerden bazılarını içerir.
Araştırmacının yapması zorunlu ve zaten olması gereken durumların sayıltı olarak yazılmaması gerekir. Örneğin, “Araştırmada kullanılan ölçme aracı geçerli ve güvenilirdir.” gibi bir ifade sayıltı olarak yazılmamalıdır. Varsa bu kısma varsayımlar/sayıltılar yazılacaktır.
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
1-TEZİN AMACI: Tezin niçin, hangi amaçla yapılmak istenildiği açık bir biçimde ifade edilmelidir. Tezin birden fazla amacı olması halinde, her bir amacın ayrı ayrı açıklanması gerekir. 2-KONU VE KAPSAM: Burada, hangi konunun araştırılacağı açıkça belirtilmeli, amaç ile ilişkisi açıklanmalıdır.
Bir Tez En Az Kaç Sayfa Olmalı? Yazacağınız tezin ne amaçla yazıldığına bağlı olarak sayfa sayısı değişebilmektedir. Bu nedenle en doğru bilgiyi size yine tez yazım kılavuzu sağlayacaktır. Örneğin Yüksek lisans tezi 150-200 sayfa üzeri olması gerekirken bitirme tezi için 50-60 sayfa yeterli olabilmektedir.
Bir haftada tez yazılır mı
Bu soruya cevap vermek için önce konu belli olduysa, sayfa sayısı belliyse ve kaynaklara kolay ulaşacak imkan varsa yazılır. 7 gün içinde lisans ve yüksek lisans tezi yazılabilir. Özellikle tez hazırlama merkezleri çok daha hızlı şekilde yazım aşamasını tamamlar.
Bu soruya verilecek yanıt, kişiden kişiye değişebilir çünkü bahsedildiği gibi zorluk kavramı kişiseldir. Bazı kişilerin görüşüne göre, yüksek lisans tezi yazmak kesinlikle zor değildir. Ancak bu, herkes için aynı şekilde geçerli değildir. Genel perspektife bakarsak, tez yazmak kolay bir iş değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri