İzmir Saat Kulesi, İzmir Tarihi Asansör Binası, Efes Müzesi, Konak Meydanı, Kadifekale Dağı, Efes Müzesi, İzmir Arkeoloji Etnografya Müzesi, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Smyrna, Key Museum, Şirince gibi yerler İzmir'in meşhur gezilecek yerlerindendir.
Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, ayni zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Cıvıl cıvıl olan alışveriş merkezinde dolaşmak oldukça keyiflidir. İzmir'in batısında nefis renkli denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır.
Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir. Ayrıca önemli bir meyve de çiğ ve kuru olarak tüketilen aynı zamanda yurtdışına ihraç edilen incirdir.
Ege Bölgesi'nde Türkiye'nin de en ünlü turistik merkezleri yer alır. Bodrum, Çeşme, Marmaris gibi önemli turistik destinasyonlar ile Efes, Bergama, Pamukkale gibi dünya mirası yerleri barındırır. İzmir köfte, kabak çiçeği dolması, çökertme, börülce ve zeytinyağlı bir çok yemek yöreye özgü en ünlü lezzetler.
Türkiye'de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştiren il Manisa'dır. Tarım alanında zirvede bulunan Manisa'nın ayrıca Kehribar renkli çekirdeksiz üzümü dünyada meşhurdur. Manisa topraklarının % 91.7'si tarıma elverişlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Ortaköy kumpiri, Eminönü'nde teknelerde yapılan balık ekmeği, Beyoğlu'nda bulunan ıslak hamburger, kokoreç ve profiterol, Sarıyer'e özgü börek, Sultanahmet bölgesindeki köfte, Çengelköy'deki salatalık, Vefa'daki boza, Kanlıca'da ki yoğurt İstanbul'un en ünlü ve en çok aranan lezzetlidir.
Yöreye ait geleneksel yemekler arasında, Tarhana Çorbası, Yumurta Sızdırması, Ciğerli Bulgur, Döndürme, Arap aşı, Keşkek, Alaca Tene, Köpük Helva, Höşmerim ve Tahin Helva yer almaktadır.
Ödemiş pidesi, İzmir bombası, sokak şambalisi, İzmir lokması, Alaçatı muhallebisi… Listede neler yok ki? İzmir yemekleri listesine özellikle yörenin meşhur yemeği İzmir köftesi ile başlayıp harika lezzetler ile devam ediyoruz.
Genel olarak İzmir mutfağı denildiğinde akla gelen lezzetler ise; boyoz, gevrek, kumru, İzmir bombası, söğüş, kokoreç, şambali tatlısı, İzmir köftesi, ızgara balık, meze, damla sakızlı kurabiye, kopanisti peyniri ve şevketi bostan gelmektedir.
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Şirince Köyü, Gölcük, Nazarköy, Bademli Köyü, Balçova'nın termal suları, İnciraltı Kent Ormanı, İzmir Kuş Cenneti, Homeros Vadisi, Karagöl Tabiat Parkı, Çiçekliköy ve Bozdağ İzmir seyahatinde mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır.
İzmir ve çevresinde görülen ezgilerin bazıları şunlardır: Abacılar İnişi Saatimin Gümüşü, Ak Çeşmenin Taşları, Bergama Zeybeği, Bir Ateş Ver Sigaramı Yakayım, Cezayir, Gerizler Başında Hoplayamadım, Harmandalı Zeybeği, İzmir'in Kavakları, Kordon Zeybeği, Koca Arap Zeybeği, Kozak Zeybeği, Köroğlu, Sepetçioğlu Zeybeği, ...
Şehirlerden geçenlerin veyahut gelenlerin en çok aklına gelen şey genelde pişmaniyedir. Ayrıca, kente özgü “Değirmendere fındığı”, “Yarımca kirazı”, “Kandıra yoğurdu” ve “İzmit pişmaniyesi”, “İzmit simidi”, “Maşukiye armudu”, “Eşme ayvası”, kendin bilinen en önemli tatlarıdır.
İzmir'in Meşhur Tatlıları
Lokma tatlısının yanı sıra İzmir'in şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye, mandalina tatlısı gibi birçok meşhur tatlısı vardır.
Türk kahvaltılarının baş tacı domates, biber ve salatalık, Ege kahvaltılarında da olmazsa olmazlardandır. Kıpkırmızı domatesler, sert ve diri sivri biberler ve mis kokulu salatalıklar üzerine bir de kekik ve zeytinyağı döküldüğünde tadından yenmez. Sağlıklı Ege kahvaltısının bir olmazsa olmazı da haşlanmış yumurta.
Bazı ürünlerin üretim miktarında Ege Bölgesi birinci sırada bulunur. Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
Adana'nın Meşhur Hediyelikleri
Şalgam suyu, narenciye, Karatepe kilimleri, cezerye tatlısı, tarihi kazancılar çarşısından alınabilecekler, Adana yemenisi ve magnet Adana'nın meşhur hediyeliklerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri