İlçenin ismini nereden aldığına dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Halk dilinde Latince ve Rumca bataklık-sazlık anlamına gelen “Vurla” kelimesinden ve Osmanlı Padişahı Mehmet Çelebi'nin komutanlarından İbrahim Beyin sefere çıkarken kendisine “Uğurola”, “Uğurlu geldi” demesinden üretildiği söylenmektedir.
Urla, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Güzelbahçe ve Seferihisar, batısında Çeşme, kuzeybatısında Karaburun ve Ege Denizi, kuzeyinde İzmir Körfezi ve güneyinde Ege Denizi bulunmaktadır. Nüfusu TÜİK 2020 yılı verilerine göre 69.550'dir.
Ege otlarının meşhur olduğu Urla mutfağında; kabak çiçeği dolması, enginar, Girit kabağı salatası, katmer, damat helvası, un kurabiyesi, kekik turşusu, patlıcan turşusu, kınalı bamya, oğlak dolması ve balık buğulama mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alır.
Arazi yapısı dağlık ve tepeliktir. Dağlar bozuk baltalık ormanlarla kaplıdır. Akdeniz ikliminin bütün özelliklerine sahip Urla'nın İzmir körfezinden Karaburun ve Foça açıklığının karşısında yer alması sonucu sürekli esinti olduğundan yaz ayları sıcak, kış ayları ılık ve yağışlıdır.
Urla İlçesi 1867 yılında İzmir İline bağlı İlçe statüsüne kavuşmuş, İlçe merkezinde ilk Belediye Teşkilatı 1890 yılında kurulmuştur.
İlgili 39 soru bulundu
İzmir'in en kalabalık ilçeleri 522 bin 404 nüfusu ile Buca, 479 bin 338 ile Karabağlar ve 454 bin 470 kişi ile Bornova'dır. Nüfusu en az ilçeler ise sırasıyla 12 bin 30 ile Beydağ, 12 bin 200 ile Karaburun ve 28 bin 694 kişi ile Kınık olmuştur.
İlçenin ismini nereden aldığına dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Halk dilinde Latince ve Rumca bataklık-sazlık anlamına gelen “Vurla” kelimesinden ve Osmanlı Padişahı Mehmet Çelebi'nin komutanlarından İbrahim Beyin sefere çıkarken kendisine “Uğurola”, “Uğurlu geldi” demesinden üretildiği söylenmektedir.
Tertemiz bir havaya sahip olduğu için “Ege'nin akciğeri” olarak bilinen Urla'da yıllık hava sıcaklığı ortalaması 16,8 derece, nispi nemlilik ise yüzde 61 oranında.
Bölgede yaşayan birine “Urla'ya nasıl giderim?” diye sorduğunuzda size tarif edecekleri yer: Urla merkez! Özellikle İstanbul'dan kaçıp temelli Ege'ye yerleşenlerin sıkça tercih ettiği Urla merkez yaz -kış aktif bir kasaba.
Kumlu bir plaja ve ılık, temiz bir suya sahip olan Urla Kum Denizi Plajı, mavi bayraklı bir plajdır.
Urla'da gezilecek yerler arasında; Urla İskelesi, Çeşmealtı, Limantepe, Sanat Sokağı, Urla Bağ Yolu, Bademler Köyü, Özbek Köyü, Malgaca Pazarı ve Güvendik Tepesi yer almaktadır. Urla tatilinde günübirlik ziyaret edebileceğiniz yerler arasında ise Seferihisar ilçesi ve Urla'ya bağlı olan Yassıca Adası yer almaktadır.
İzmir iline bağlı bir ilçe olan Urla, tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor. Temiz havası ve sakin ortamı ile Urla, huzurlu bir atmosfere sahip ilçelerden biri. Urla hangi bölgede diye sorarsanız, Ege Bölgesi'nde bulunuyor. Ege Denizi'nin kıyısında yer alan Urla'nın turizm olanakları oldukça gelişmiş.
Ayvalık - Urla arası toplam 182 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 2 saat 30 dakika sürüyor.
İçinde su parkı, yürüyüş ve bisiklet yolları, yeme-içme alanları, yeşillik alanların da olduğu geniş bir alana yayılıyor. Denizin suyu soğuk. Halk plajı olduğu için giriş ücretsiz.
Ilıman bir mevsimi olan Urla, yaz-kış turistlerin tercih ettiği bir tatil beldesidir. Çoğunlukla yaz aylarında tercih edilen Urla'ya dört mevsim gidilir.
Denizli ile Urla arasındaki mesafe 294 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 3 saat 35 dakika kadar sürmektedir.
Urla Otobüs Terminali, İzmir'in şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alıyor.
Manisa - Urla arası mesafe kaç km? Manisa - Urla arası yaklaşık olarak 100kms'dir.
Turgutlu - Urla arası toplam 41 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 1 saat sürüyor.
Urla, İzmir il merkezine 35 km uzaklıktadır. Doğusunda Güzelbahçe ve Seferihisar; batısında Çeşme; kuzeybatısında Karaburun; kuzeyinde ve güneyinde Ege Denizi ile sınırlanmıştır. Yüzölçümü 704 km2`dir. 15 köyü bulunmaktadır.
Urla'ya, yaz döneminde vapur seferleri ile ulaşım sağlamak da mümkündür. Hafta sonları kullanabileceğiniz vapur seferleri Konak Vapur İskele ile Urla İskele arası hizmet vermektedir. İzmir merkezden Urla'ya özel araçla gitmek isterseniz, İzmir-Çeşme Otoyolu'nu takip etmeniz gerekmektedir.
İzmir'in ilçelerinden biri olan Urla kendi adını taşıyan yarımadanın merkezinde yer almaktadır. İzmir'e 35 kilometre uzaklıkta bulunan Urla'nın doğusunda Güzelbahçe, batısında Çeşme, kuzeyinde Ege Denizi, güneyinde Seferihisar ve Düden Körfezi ile komşudur. Urla İstanbul'a 600 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri