Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Sivas, Trabzon ve Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü sanatçılarınca bulundukları illerdeki sahnelerimizde temsil edilen repertuvar oyunları ile Devlet Tiyatroları dram sanatının yerli ve yabancı en seçkin eserlerini tiyatro seyircileri ile ...
Türkiye'de ise 1914 yılında kurulan Darülbedayi'nin devamı olan İstanbul Şehir Tiyatroları buna örnek gösterilebilir. Bunun dışında İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Adana Şehir Tiyatrosu, Eskişehir Belediye Tiyatrosu, Kocaeli Şehir Tiyatrosu önemli başka şehir tiyatrolarındandır.
Türkiye'de kurulan ilk bölge tiyatrosu, 15 Eylül 1956 tarihinde perdelerini açan Konya Devlet Tiyatrosu oldu. 1954'ün Eylül sonunda Eskişehir, 28 Eylül 1957 tarihinde de Bursa Ahmet Vefik Paşa tiyatroları açıldı.
Devlet Tiyatroları'nın bağlı bulunduğu Kültür Müsteşarlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ayrılarak Başbakanlık'a bağlandı. Kültür Bakanlığı, müsteşarlık olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlandı. Strati Karra imzalı “Gece Bekçileri” adlı oyun, İzmir Devlet Tiyatrosu'nun yerleşik kadrosu ile sahnelediği ilk oyun oldu.
İlgili 45 soru bulundu
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilen Muhsin Ertuğrul, sinema alanında da Türkiye'de ilk önemli katkıları gerçekleştirmiş; 1922-1939 yılları arasında Türkiye'de film yapan tek kişi olmuştur.
TAMER KARADAĞLI
24 Mayıs 1967 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. İlkokul yıllarında ailesi ile birlikte ABD'ye yerleşti. Türkiye'ye döndüğünde eğitimine TED Ankara Kolejinde devam etti. İleriki yıllarda tekrar ABD'ye giden Karadağlı, lise son sınıfta Türkiye'ye kesin dönüş yaparak Ankara, Çankaya Lisesinden mezun oldu.
Tiyatro, Yunanca theatron yani "görme yeri" sözcüğünden gelmektedir. Çünkü günümüzdeki anlamıyla çağdaş tiyatronun tarihi, bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlere dayanmaktadır. İlk tiyatro şenliği MÖ 534 yılında Atina'da yapılmıştır.
DEVLET TİYATROLARI
Temel değerler üzerinde doğru yargılara varılmasını sağlamak, Sanat estetik duygusunu geliştirmek amacıyla 10 Haziran 1949 tarihinde kabul edilen 5441 sayılı kanun ile kurulmuştur.
Devlet Tiyatrosu, Devlet Konservatuarı Tatbikat Sahnesi'nin bir aşaması olarak 16 Haziran 1949 yılında 5441 sayılı kanunlaMilli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak “Devlet Tiyatro ve Operası” adıyla kurulmuştur. Genel Müdürlüğe Muhsin Ertuğrul getirilmiştir.
Yurt dışında Makedonya, Arnavutluk, Tunus ve Hollanda'da 4 temsil veren Devlet Tiyatroları, yurt içinde 78 ilde 910 temsil ve 477 turne gerçekleştirdi.
Gazilere, şehit dul ve yetimlerine, engellilere ve 2022 sayılı Kanun kapsamında 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına, aylık bağlanması hakkında kanun kapsamındaki kişilere ücretsiz bilet verilir.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı 2023 yılında 194.000 TL maaş alacak. Bu maaş Devlet Memurları Kanununa göre belirleniyor.
Bazı basın organları ve sosyal medyada dile getirilen “Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları kapatılıyor” şeklinde yapılan haberler asılsız ve gerçeği yansıtmamaktadır.
Antik Yunan Dönemi (Tiyatronun Altın Çağı)
Tiyatro ilk kez IO 6. yüzyılda Yunan toplumunda dinsel törenden özerkleşerek bir sanat türü haline geldi; dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir “oyun” a dönüştü.
Daha önce yazılmış bazı tiyatro eserlerinin varlığından söz edilse de Şair Evlenmesi, Türk edebiyatının Batılı tarzda ilk tiyatro eseri olarak kabul edilir.
Aynı rolü önceki sezon oynayan Eliza Binemeciyan'ın yurt dışında olması nedeniyle 1920'de bu rol Afife Hanım'a teklif edilmişti. Teklifi kabul eden Afife Hanım, Kadıköy'deki kışlık Apollon Tiyatrosu'nda “Jale" takma adı ile sahneye çıktı. O günden sonra “Afife Jale” olarak anıldı.
Tarihi milattan önce 6.yüzyıla kadar uzanan tiyatro, duyguların, düşüncelerin ve durumların sahnede sergilenmesi esasına dayanır. Yunanca, theatron kelimesinden türemiştir, seyirlik yer anlamına gelir. Tiyatronun Antik Yunan'da bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlerde doğduğu kabul edilir.
Geleneksel tiyatro denildiğinde kukla, Karagöz, ortaoyunu, meddahlık, hokkabazlık ve köy seyirlik oyunları akla gelmektedir. Karagöz, kukla, ortaoyunu, meddahlık ve hokkabazlık gibi türlerin tamamına Halk Tiyatrosu da denilmektedir.
Tiyatro tarihi, Mısır ve Yunan tiyatrosuna dayanır. Tiyatro oyunculuğu ilk olarak dinsel törenlerin bir biçimi olarak gelişmiştir. Ses, maske ve oyunlarla insanlar önce tanrılara daha sonra hızlı bir gelişmeyle insanlara dönüşmüştür. Batı tiyatrosunun kökenleri Antik Yunan tiyatrosuna dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri