Genel Bilgiler
Bir tarım ve sanayi kenti olan Adana yaklaşık 2.200.000 kişilik nüfusuyla Akdeniz Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük şehridir. Şehir merkezi Toroslar'dan ovada geniş kıvrımlar yaparak Akdeniz'e dökülen Seyhan Nehri'nin kıyısında kurulmuştur.
Adana yemekleri arasında en ünlüsü elde zırh ile kıyılan özel etten yapılan “Adana Kebap'' dır. Adana kebabının yanında servis edilen bol yeşillik ve yöreye özgü sebzelerle yapılan salatalara ek olarak pancar ve siyah havuçtan yapılan şalgam suyu ikram edilmektedir.
Dünyaca ünlü Adana kebabı coğrafi tescilli olup üretimi için Adana Ticaret Odası'ndan izin alınmalıdır. Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşidi. Adana kebabını diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir.
İlgili 40 soru bulundu
Şalgam Suyu, Narenciye, Karatepe Kilimleri, Cezerye Tatlısı pek çok yöresel ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak verebilirsiniz. Ayrıca el yapımı eşyalar, biblolar gibi hediyelik eşyalardan da seçebilirsiniz.
192 bin ton greyfurt üretimi ile Türkiye greyfurt üretiminin %77'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 98 bin ton yerfıstığı üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin %57'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Adana'nın Meşhur Hediyelikleri
Şalgam suyu, narenciye, Karatepe kilimleri, cezerye tatlısı, tarihi kazancılar çarşısından alınabilecekler, Adana yemenisi ve magnet Adana'nın meşhur hediyeliklerindendir.
Rehber I Adana'nın En Meşhur İçeceği Meyan Kökü Şerbeti - YouTube.
Adana'nın Meşhur 'Karakuş' Tatlısı | Adana'nın Meşhur 'Karakuş' Tatlısı | Nermin'in Enfes Mutfağı | By Nermin'in Enfes Mutfağı | Facebook.
Adana'nın simgesi olarak kabul edilen köprü, bir Roma dönemi eseridir. Taşköprü'nün Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığı ve Roma İmparatoru I. Justinianus zamanında ciddi şekilde onarıldığı aktarılmaktadır.
Turgut Özal. #adana #losadanas.
DANUNA adının asırlar boyunca değişerek zamanla BATANA ve daha sonra ADANA olması da çok kuvvetle muhtemeldir. Yöreye gelen Türkler'in, yüksek Torosları aşıp güneye doğru sarkmaları sırasında yöreye "Çukurova" adını vermeleri de doğanın insanlara verdiği ilhamın güzel bir örneğidir.
Bölge halkının en önemli geçim kaynakları arasında yer alan tarım sulu ve susuz olarak iki şekilde yapılmaktadır . İlçede uygulanan tarım faaliyetleri buğday, pamuk, mısır, karpuz, kavun, yer fıstığı, narenciye, seracılık, meyve ve zeytin bahçeleri ile gerçekleştirilmektedir.
Adana, Akdeniz Bölgesi Sınırları içinde olan Adana'nın şehir merkezi Seyhan Nehri'nin üzerinde bulunmaktadır. Türkiye'nin en kalabalık şehirlerinden biri olan Adana şehrimiz Mersin, Osmaniye ve Hatay ile sınır komşusudur. Ayrıca Akdeniz'e de sınırı bulunmaktadır.
Adana'nın yöresel kıyafeti şalvardır. Ayrıca bele kuşak da bağlanır. Erkekler "burma bıyık" bırakır. Kasket, göğüs açık beyaz gömlek, siyah yelek, siyah "Adana Şalvarı", beyaz çorap, yumurta topuklu ve sivri burunlu kösele ayakkabı yörede oldukça tercih edilen bir giyim biçimidir.
Adana'da az da olsa yaşatılmaya çalışılan el sanatlarını şöyle sıralayabiliriz; kalaycılık, bıçakçılık, demircilik, ahşaptan obje ve küçük araç-gereç yapımı, su kabağından süs eşyası ve kurna yapımı, tespih yapımı, dokumacılık, geleneksel Türk işi, oya örücülüğü, ahşap oymacılığı, semercilik ve tenekeciliktir.
Yüreğir İlçesinde, Adana İli'ne paralel olarak tahıl türleri arasında en çok buğday, arpa, yulaf ve pirinç yetiştirilir. Sanayi bitkileri arasında pamuk başta gelir. Yağ bitkilerinden pamuk çekirdeği(çiğit) ve yer fıstığı, meyvecilikte turfandacılık ve turunçgil yetiştiriciliği bölgede yaygın tarım kollarını oluşturur.
Adana halkı tarafından fazlasıyla rağbet gören işletme, şalgamı ile de meşhurdur. Her türden ve milletten farklı yemek yeme seçenekleri sunan Seyhan, alkol servisi yapan mekanlara da sahiptir. İlçede 1 adet barlar sokağı da bulunmaktadır.
Muzlu süt Adana'da içilir: Kazım Büfe
Sizi çocukluğunuza götürecek bu karışımın sırrı ise sütü blendera koymadan evvel buzlukta biraz bekletmeleri. İçlere su serpen soğuk mu soğuk bu muzlu sütler özellikle yaz sıcağında kavrulan Adanalı'ya pek iyi geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri