1-
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ''simit'' olarak adlandırılan bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler gevrek derler. Hakiki gevrek hamuru nohut mayasıyla hazırlanır. İçinde süt veya şeker yoktur. Su, yağ, tuz ve nohut mayası karıştırılarak unla yoğurulur.
Banyodan genel temizliğe kadar evin her yerinde kullandığımız çamaşır suları, eski ismiyle klorak diye bilinir. Pek çoğumuzun ilk defa duyduğu bu kavram, İzmir ilinde yaygın olarak kullanılır.
Çiğdem, İzmirce'de çekirdek demektir.
İzmirde buna 'pıtışka' deriz. Dilimlenmiş ekmeği yumurtaya bulayıp kızartarak yapıyoruz. Sizin oralarda buna ne deniyor?
İlgili 18 soru bulundu
Her ne kadar 'Klorak' bir çamaşır suyu markası olsa da İzmir'de çamaşır suyuna klorak denir. Rumcadan gelen asfalya, sigorta kutusunun adıdır.
Simit veya İzmir'de kullanılan ismiyle gevrek, susamla kaplı yuvarlak biçimli ekmeklere verilen genel addır.
3. Domat. Adından da belli domates olduğu.
Meşe: Bilye ya da misketin İzmirce'si.
sadece izmir'de değil hemen tüm ege bölgesinde incire yemiş denir. yemiş,arada bir de bardacık. incir filmlerde olur.
Sebze mi meyve mi olduğu çokça tartışılan, bilimsel olarak meyve olarak kabul edilse de daha çok sebzelerle birlikte tüketilen, neredeyse her yemeğe konan, çoğunun domates olarak adlandırdığı yiyeceğe İzmirliler domat demeyi tercih ederler.
bu özelliği kullanmak için reklamsız üyeliğe sahip olmanız gerekmektedir. mobil uygulamamızı indirerek reklamsız aboneliğinizi başlatabilirsiniz. izmir'de tel tokaya verilen isim.
Bango Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Özel bir tasarıma sahip olması ile beraber işlerin sağlıklı biçimde gerçekleşmesine olanak vermektedir. Bu sebepten dolayı daha çok bango olarak anlatılır ve bu kelime üzerinden kullanılır. Taşımış olduğu anlam ile beraber tek başına veya cümle içinde kullanmak mümkün.
İzmir'de simit ve boyoz yarından itibaren 10 liradan satılacak. Egede Sonsöz'ün haberine göre 19 Nisan'da 5 lira olan simidin fiyatı 7 liraya yükseltilmiş, yeni tarife 20 Nisan'dan itibaren uygulanmaya başlanmıştı.
Ülkemizin geleneksel lezzetlerinden olan simit İzmirlilerde gevrek olarak adlandırılır. İzmir gevreği ile İstanbul simidi arasındaki fark pekmezleme denilen işlemin farklı uygulanmasından kaynaklanır. İstanbul'da pekmezleme işlemi ön pişirme olmadan soğuk olarak yapılır.
Simit hamuru daha kalın ve yumuşak olurken, gevrek hamuru daha sert ve çıtır.
İzmir Saat Kulesi, İzmir Tarihi Asansör Binası, Efes Müzesi, Konak Meydanı, Kadifekale Dağı, Efes Müzesi, İzmir Arkeoloji Etnografya Müzesi, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Smyrna, Key Museum, Şirince gibi yerler İzmir'in meşhur gezilecek yerlerindendir.
İzmir bir özel addır ama TDK yazım kurallarına göre İzmirli kelimesi türemiş bir kelimedir. O yüzden birleşik yazılır; kesme işaretiyle ayrılmaz. Dil Derneği yazım kılavuzu da bu konuda hemfikirdir: "İzmirli" birleşik yazılır. İzmirli kelimesinin ilk harfi büyük yazılır ama artık türetme eki alarak cins isim olmuştur.
Misket, (bilye, cicoz, mile, cilli), çocukların oyuncak olarak kullandığı, genellikle kemik, cam veya demirden yapılan küçük, sert, küre biçimindeki toplara denir.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır. Fidelerin sulanması düzenli ve yeterli olmalıdır. Toprağın nemli kalmasını sağlamak için düzenli aralıklarla sulama yapılmalıdır. Ancak aşırı sulama da kök çürümesine neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Domatesin olgunlaşması için güneş ve su çok önemlidir. Domatesin sulanması toprağın nemine göre değişebilir, ancak genellikle 3 gün de bir sulanması tavsiye edilir. Bu süre domatesin su ihtiyacını karşılamak için yeterli bir aralıktır. Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir.
Tivis de ayçiçeğinin, Ödemiş civarındaki eski adıdır. Şimdi belki oralarda da çiğdem ya da ayçiçeği denilmektedir.
Bugün Ankara'nın hemen her yerinde hatta kamu binalarının önünde de satıldığını görebileceğiniz ve şehirde “memur kebabı” olarak da adlandırılan Ankara Simidi Ankaralılarca oldukça sevilmektedir.
İzmir'de 20 Nisan'da ücreti 5 TL'den 7 TL'ye yükseltilen gevreğin satış fiyatı, 10 TL oldu. İzmir Pide ve Gevrek İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Şükrü Erişen, zamlı fiyatın 11 Ağustos'tan itibaren geçerli olacağını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri