Ayşekadın fasulye, çalı fasulye ve börülce de İzmir ve çevresinde sevilerek tüketilen sebzeler arasındadır. Çeşitli domates türleri, dere ve sakız hıyarı bol bol tüketilir . Sakız ve Girit kabağı kent ve çevresinde yetiştirilen yuvarlak bir kabak çeşididir.
İzmir'de Bitkisel Üretim
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
İzmir'de meyve olarak üzüm meşhurdur. Üzüm meyvesi hakkında kısaca bilgi edinecek olursak eğer; Asmagiller familyasındandır. Üzümün tarihçesi M.Ö 5000 yılına dayanmaktadır.
İzmir sokak lezzetleri açısından da geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi İzmir gevreği ve boyoz, atıştırmalıkların başında gelen kumru, kelle söğüş, çöp şiş ve yazın içinizi serinleten şerbet çeşitliliğine Kemeraltı çarşısı başta olmak üzere İzmir'in hemen her yerinde rastlayabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Genel olarak İzmir mutfağı denildiğinde akla gelen lezzetler ise; boyoz, gevrek, kumru, İzmir bombası, söğüş, kokoreç, şambali tatlısı, İzmir köftesi, ızgara balık, meze, damla sakızlı kurabiye, kopanisti peyniri ve şevketi bostan gelmektedir.
Boyoz. İzmir denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan boyoz, İzmir yöresel yemekleri listesinin ilk sırasında yerini almaktadır. İzmir halkının kahvaltı sofrasından eksik olmayan boyoz, güne başlamanın en lezzetli halidir. Yanında yumurta ile birlikte tüketilir ve İzmirlilerin kahvaltı kültürünü yansıtır.
İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
İzmir'e özgü otlar ve yemeklerden bazıları ise şöyle: -Ebegümeci, sarmaşık, şevket-i bostan, gelincik, labada, tarla çakısı, tarla çivisi, su teresi, kuş otu, sinirotu, ısırgan, cibez, turp otu, kenger, hindiba, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata.
Ot çeşitliliği o kadar fazladır ki, hepsinin ismini saymak bile zordur. Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, turpotu, ısırgan, hindibağ, şevketi bostan, radika, deniz börülcesi, hardal otu, eşek dikeni, kenger, kuzu kulağı, yaban enginarı, arapsaçı İzmir ve Ege kıyılarının en çok tüketilen otlarından sadece bir kısmı…
İzmir deyince insanların aklına ilk gelen yiyecek Boyoz ve İzmir köfte olmaktadır. Tarihi eserler bakımından ele alındığında en meşhur yerin İzmir Agorası olduğu belirtilmektedir. İzmir doğal güzelliklerin yanında pek çok tarihi eserin hala ayakta olduğu şehirlerden biri olmaktadır.
İzmir'in yöresel yemekleri kategorisinde akla gelen ilk şey boyozdur. Boyoz yemeği, İzmir ile bütünleşen ve meşhur olan bir yemektir. Boyoz un, tuz, şeker, sıvı yağ ve sudan yapılan lezzetli yemek olup genellikle kahvaltı öğününde tercih edilmektedir.
Domates, biber, patlıcan, pırasa gibi birçok sebze, Ege'nin bereketli topraklarında üretiliyor. Ayrıca kereviz, patates ve salatalık gibi sebzelerde de Ege Bölgesi'nin üretici olduğundan söz edilebiliyor. Akdeniz iklimi etkisindeki bölge, hem kaliteli hem de verimli üretim için uygun koşulları sağlıyor.
Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'nın Türkiye'nin en büyük sebze ve meyve üretim yeri, Antalya Toptancı Hali'nin Türkiye'nin en büyük sebze ve meyve hali olduğunu söyledi.
Kavun ve karpuz üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır. Bölgede yetiştirilen sanayi bitkileri arasında tütün, pamuk, susam, keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır. Edremit Körfezi kıyıları yağ zeytini üretimi kesir ağaç sayısı bakımından önemlidir. Üzüm bağlarına da bölgenin her yerinde rastlanır.
Eflatunlu beyazlı narin çiçekleriyle bir sarmaşık türü olan selluka İzmir'in tadı, rengi ve kokusudur.
Bitki Örtüsü
Maki florasına ardıç, pırnal, kermes meşesi, yabani zeytin, çitlembik, sakız, akçakesme, tesbih, katırtırnağı, gibi kuraklığa dayanıklı ağaççıklar girer. Makilik alanlar, denizden 600 m. yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Dağlık kesimlerin büyük kısmı ormanlıktır.
Anavatanı Çeşme olan çiçeklerden nergis, baharda çiçekleri ilk açan bitkilerdendir. Karaburun ve Mordoğan'da da yetişir. Nisan'da kahkaha çiçeği, akşam sefası, saray patı, yüksük, karanfil, ayçiçeği, aslan ağzı, glayöl, ateş çiçeği gibi yaz çiçeklerinin tohumları ekilir. Mayısta ise yaz çiçeklerinin son bölümü dikilir.
Tekstil, konfeksiyon, gıda, içki, bira, tütün yem sanayi en önemli işkolları arasında. Bunların dışında, demir-çelik, petro kimya, otomotiv, çimento, ayakkabı, gübre, tarım makineleri ve seramik sanayi iç ve dış pazara yönelik olarak üretim yapıyor.
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
İzmir tatlıları nelerdir? Lokma tatlısının yanı sıra İzmir'in şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye, mandalina tatlısı gibi birçok meşhur tatlısı vardır.
Gece onların tezgahlarında bitiyor. İzmir'de kokoreç, söğüş ve boyozun en meşhur adreslerini bulduk!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri