İzmir 4.425.789 kişilik nüfusu ile İstanbul ve Ankara'nın ardından 2021 yılı itibariyle Türkiye'nin en büyük üçüncü kentidir. İzmir'de yaşayan nüfusun 2.199.287'sı erkek ve 2.226.502'i ise kadın vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. İzmir'in nüfusu, Türkiye'nin nüfusunun % 5,23'ünü oluşturmaktadır.
Kuzeyde Madra Dağları, güneyde Kuşadası Körfezi, batıda Çeşme Yarımadası'nın Tekne Burnu, doğuda ise Aydın, Manisa il sınırları ile çevrilmiş İzmir, batıda kendi adıyla anılan körfezle kucaklaşır.İzmir ili içinde Ege Bölgesi'nin önemli akarsularından olan Gediz Nehri'nin aşağı çığırı ile Küçük Menderes Nehri bulunur.
İzmir, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde yer alan ve İzmir ilinin merkezi olan şehirdir. Ülkenin nüfus bakımından en kalabalık üçüncü şehridir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir.
İzmir'in Ekonomik Yapısı ve Yatırım Olanakları Sayfası
Kentte, tarıma dayalı sanayi kolları oldukça gelişkin. Tekstil, konfeksiyon, gıda, içki, bira, tütün yem sanayi en önemli işkolları arasında.
TÜİK 'Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi' 2015 yılı verilerine göre İzmir'in nüfusu 4 milyon 168 bin 415… İzmir'de 1 milyon 704 bin 855 'İzmirli' var, kentte 201 bin 522 Manisalı yaşıyor, Manisalıları 147 bin 839 kişi ile Mardinliler takip ediyor.
İlgili 33 soru bulundu
Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz konuşmasına şöyle devam etti; " İzmir'i ilk kez Oğuzların Çavuldur boyundan olan Çaka Bey fethetmiştir.
İzmir'de yaşayan nüfusun 2.199.287'sı erkek ve 2.226.502'i ise kadın vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. İzmir'in nüfusu, Türkiye'nin nüfusunun % 5,23'ünü oluşturmaktadır. İzmir'in nüfusu 2021 itibariyle son 10 yılda yaklaşık 460 bin kişi artmış ve 4,5 milyona yaklaşmıştır.
Kentimiz modern tarım yapısıyla öne çıkmaktadır. İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
İzmir ilinde en fazla açık iş olan meslekler; Makineci (Dikiş), Paketleme İşçisi, Güvenlik Görevlisi, Gaz Altı Kaynakçısı, Beden İşçisi (Genel), Temizlik Görevlisi, Satış Danışmanı, Şoför-Yük Taşıma, Kasiyer ve Garson (Servis Elemanı)dır.
Günümüzde İzmir olarak kullandığımız isim, Smyrna kelimesinin dönüşmüş biçimidir. Smyrna kelimesinin daha erken biçimlerinin Smira, Lesmira, Zmirra, İsmira, Samorna veya Smurna olduğu da iddia edilmektedir.
Bugün, "güzel İzmir" denmesinin en büyük nedeni budur belki de. İzmir insanı yardımsever ve güleryüzlü, en önemlisi farklılıklara karşı açık fikirli ve hoşgörülüdür. Şehrin kalbi; Alsancak, Konak, Karşıyaka ve Kordon'da atar.
3. İzmir. Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyrna'dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli'dir. Antik şehir günümüzde Konak ilçe sınırları içinde bulunan arkeolojik sit alanıdır.
İzmir Saat Kulesi, İzmir Tarihi Asansör Binası, Efes Müzesi, Konak Meydanı, Kadifekale Dağı, Efes Müzesi, İzmir Arkeoloji Etnografya Müzesi, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Smyrna, Key Museum, Şirince gibi yerler İzmir'in meşhur gezilecek yerlerindendir.
O tarihlerden bu yana pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kent, tarihi ve kültürel mirası ile dikkat çekmektedir. Üniversiteleri, sahilleri, meşhur lezzetleri, tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha pek çok özelliği ile milyonları cezbeden şehir, ülkemizin en yaşanılabilir kentleri arasında yer almaktadır.
Bostanlı ilçesi İzmir'de yaşanabilecek en nezih yerler arasında bulunmaktadır. Yeni hizmete girmiş olan tramvay sayesinde ulaşım imkânı da oldukça kolay bir seçenek. Eğer eğlenmeyi seven biri iseniz Alsancak semti tam size göre olabilir.
İzmir'in 30 ilçesi bulunmaktadır. İzmir'in en kalabalık ilçeleri 522 bin 404 nüfusu ile Buca, 479 bin 338 ile Karabağlar ve 454 bin 470 kişi ile Bornova'dır. Nüfusu en az ilçeler ise sırasıyla 12 bin 30 ile Beydağ, 12 bin 200 ile Karaburun ve 28 bin 694 kişi ile Kınık olmuştur.
İzmir'de kimler yaşıyor? (2020 yılı) 4.365.022 kişiden; 1-İzmirli: 1.703.514 kişi 2-Manisalı: 207.207 kişi 3-Mardinli: 169.115 kişi 4-Erzurumlu: 150.369 kişi 5-Konyalı: 130.176 kişi 6-Aydınlı: 93.441 kişi 7-Afyonlu: 92.810 kişi İnteraktif haritalar:drdatastats.com/yasadigim-ilde…
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Karabağlar, Buca, Bornova, Konak, Karşıyaka ve Bayraklı'dır. Nüfus bakımından en küçük ilçe ise Karaburun'dur. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi Bergama, en küçük ilçesi ise Balçova'dır.
İzmir'in ilk yerleşim alanı yapılan arkeolojik kazılar sayesinde bulunmuştur. Kentin günümüzden yaklaşık 8-9 bin yıl öncesinde bilimsel olarak Neolitik dönem olarak adlandırılan tarih diliminde Bornova'da bulunan Yeşilova'da kurulduğu düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri