Türkiye'de telefon dinleme yetkisi sadece Emniyet, Jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) bulunuyor. Bu kurumlar mahkeme kararıyla dinleme yapabiliyor. Ancak mahkeme kararı olmadan da gerekli teknolojiyi satın alabilecek kadar parası olan herkesin 'telekulakçı' olma şansı var.
Emniyet, jandarma ve MİT'e telekomünikasyon verilerini dinleme, takip ve kayda alma yetkisi veren yasa teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasayla, Jandarma Genel Komutanlığı'na istihbarat toplama yetkisi resmen verilmiş oldu.
5271 sayılı CMK m.135, sadece şüphelilerin veya sanıkların iletişiminin dinlenebileceğini düzenlemiştir. Bu bakımdan, herhangi bir suç için iletişimin dinlenmesi mümkündür. Ancak buna dair karar, hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı tarafından verilebilir.
İki gazetede yer alan ''7 bin kişi dinlendi'' iddialarının ardından gözler yine dinlemeler konusuna çevrildi. Dinlemelerde yetkili kurum, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB). Ancak Türkiye'de dinlemeler Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT, ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılıyor.
Failin; göçmen kaçakçığı, insan ticareti, kasten öldürme, işkence, çocuğun cinsel istismarı, uyuşturucu kaçakçılığı gibi otuz kadar suçtan birini işlediğine dair kuvvetli şüphe varsa iletişimin “dinlenmesi”, “kayda alınması” veya “sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi” mümkündür.
İlgili 20 soru bulundu
Telefonunuzu kullanırken, cızırtı ve yankı duyuyorsanız, dinleniyor olabilirsiniz. Konuşmalarınız derinden geliyorsa ve aynı olay gün içinde 2 kez tekrarlanırsa, yine dinlenme ihtimaliniz yüksektir. Uzmanlar, dinlemelere karşı telefonunuzu sürekli olarak format atmanız gerektiğini söylüyor.
Buna göre “Herkes, haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır.” Şu halde iki taraf arasında geçen bir telefon görüşmesini taraflardan bir tanesinin rızası olmaksızın, telefonun hoparlörü ya da sesini yükseltmek suretiyle başka kimselerle paylaşması, bu kişilere dinletmesi suç teşkil etmektedir.
8. Personelin, kriptolu ve emniyetli sistemler hariç, açık olarak yapılan tüm görüşmelerin başta bölücü terör örgütü olmak üzere, başkaları tarafından da dinlenilebileceği ve bu nedenle konuşurken operasyonel konulara girmemeleri gerektiği konusunda bilinçlendirilmesi üzerinde önemle durulmaktadır.
Güvenlik soruşturması bir idari işlem olup salt bu neden ile telefon dinlemesi yapılamaz.
Konuşma kaydedilmediyse dinleme yapılamaz fakat arayan ve aranan numara kayıtları operatörden alınabilir.
Süre Şartı: İletişimin dinlenmesi, kaydedilmesi veya sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi kararı en çok iki ay için verilebilir; bu süre, bir ay daha uzatılabilir.
İletişim teknolojisi o kadar gelişti ki, artık herkes herkesi dinleyebiliyor. Cep telefonu dinlemede yaygın dört yöntem var: 1)Program yükleme, 2) Havadan frekans yakalama, 3) Uydudan dinleme, 4) Operatör bazında dinleme.
Söz konusu suç şikayete bağlı bir suç ise şikayet süreci gündeme gelecektir. Şikayet için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu yapılmalı ya da Emniyet birimlerinin konuyla alakalı olarak bilişim suçları bürolarına başvurulmalıdır.
Telefon dinlemesi yapacak kurumlar yasada MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı olarak sıralanıyor. Bu kurumlar bir kişiyi dinlemek istediklerinde önce mahkeme kararı getirecekler ve bu karar İletişim Başkanlığı tarafından onaylanacak. Onayın ardından dinlemeler bu birimler tarafından yapılacak.
telefonun her zaman dinlenir. baz verilerine bakılabilir. mesleğe girerken imzaladığın evraklarda bunu da kabul ediyorsun. telefonun her zaman dinlenir.
Yasal biçimde yetkilendirilen Emniyet ya da MİT görevlileri, talep edilen isim ve numaralar üzerinde istenilen çalışmayı yapabiliyor. Adli izlemelerde, geçmişe dönük olarak bilgi edinmek mümkünken, önleyici izlemelerde kolluk günlük olarak güncel bilgi alabiliyor.
Anayasada var haberleşme hürriyeti, bu yargı karraı olmadan dinlenemz suçtur, polisler bunu en iyi bilenlerdir.
Santraldan, hiber optik veya kendi cihazlarıyla dinleme ve kayda alma işlemleri başlar. Kayıtlar büyük bir diske kaydedilir. Kaydın başladığı ve bitirildiği tarih ve saat tutanakla zapta geçirilir. Dinlemede yeterli donelere ulaşılırsa, emniyet yetkilileri konuyu savcıya iletir.
Hectopat. Devlet/istihbarat ağırlıklı yapılan dinlemeler, doğrudan şebekeler aracılığı ile yapıldığından kişinin dinlendiğini bilmesi teknik açıdan mümkün değildir.
son derece normal bir durumdur. polis askere, asker polise görevi ve yetkisi dahilinde kimlik sorabilir. kimliğini çıkarır gösterirsin.
Türkiye'de telefon dinleme yetkisi sadece Emniyet, Jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) bulunuyor. Bu kurumlar mahkeme kararıyla dinleme yapabiliyor. Ancak mahkeme kararı olmadan da gerekli teknolojiyi satın alabilecek kadar parası olan herkesin 'telekulakçı' olma şansı var.
Kesinlikle yetki dışıdır. Askere vali emir verebilir.
Telefonunuzdan **21* tuşladıktan sonra hattınızı yönlendirmek istediğiniz numarayı 11 haneli olarak yazıp ardından # tuşuna basarak arama yaptığınızda, hattınızı o numaraya yönlendirmiş olursunuz. Numara yönlendirmeyi iptal etmek için ise #21# tuşlayıp aramaya basmanız yeterli olacaktır.
Telefonların bizi gerçekten de dinlediğini ama durumun düşünüldüğü gibi olmadığını söyleyen Osman Demircan, “Bulunduğunuz ortamda bir ürün ya da hizmetten bahsederken telefonlar bu bilgiyi alarak reklama dönüştürmüyor. Bizi dinleyen akıllı telefonlarımıza giren Siri, Google Asistan ya da Alexa gibi sistemler.
Yaygın dört yöntem var; program yükleme, havadan frekans yakalama, uydudan ve operatör yani santral bazında dinleme. Program yükleme yoluyla dinleme en yaygını. * Nasıl başarıyorlar bunu? Cep telefonunuza mesajla bir yazılım atıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri