Polis ve jandarma "dur" veya "teslim ol" ihtarında bulunmadan, kişi silahlı olsa dahi silahına davranamayacaktır. Ateşli silahla saldırıda bulunan veya saldırıda bulunma tehdidini ortaya koyan kişiye karşı polis ve jandarma; öldürmek için değil, tehlike haline son vermek veya yakalamak için silah kullanabilir.
Madde 11 – Jandarma, kendisine verilen görevlerin ifası sırasında hizmet özelliğine uygun ve görevin gereği olarak kanunlarda öngörülen silah kullanma yetkisine sahiptir.
a) Halkın can, ırz ve malını korur. b) Suç işlenmesini önlemek ve kamu düzenini sağlamak için gerekli önlemleri alır. c) Asayişi, kamunun ve kişilerin güvenliğini ve konut dokunulmazlığını korur. ç) Anayasada ve kanunlarda düzenlenen hak ve hürriyetlerin güvenli şekilde kullanılması için gerekli önlemleri alır.
Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; Polis görev sahası dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir.
Madde 38 – Jandarma kanun ve nizamlara uygun olarak kişileri yakalama veya toplulukları dağıtma sırasında karşılaştığı direnmeleri,kırmak,saldırıya yeltenen veya saldırıda bulunanları etkisiz duruma getirmek için zor kullanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Subay ve astsubaylar hizmet dışında da resmi veya sivil elbise ile zati tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
Ateş emri verilmemiş olsa dahi her asker silahını kullanabilir. Ancak silahını kullanılacağı zamanın ve kullanma derece ve tarzının tayini her olayın cereyan ettiği haller ve şartlar göz önünde tutularak silahını kullanacak asker tarafından bizzat takdir olunur.
Kolluk, bir kişiye kimliğini ya durdurma yetkisinin doğduğu hallerde (m. 4/A3) ya da genel olarak kolluk görevini yerine getirirken (m. 4/A-8) sorabilir. Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur.
Çünkü 2016'ya kadar atama, sicil, ceza, disiplin yönünden askeri hiyerarşiye bağlıydı. FETÖ ayaklanmasıyla birlikte kanun değişikliği yapılarak Genelkurmay ile bağı kesilerek İçişleri'ne bağlandı.
MADDE 41- (1) Jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hallerinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek bölümleriyle kuvvet komutanlıkları emrine girer, kalan bölümüyle normal görevlerine devam eder.
Jandarma Genel Komutanlığı logosunda yer alan "dört adet yıldız" Jandarma Genel Komutanlığı'nın seviyesini, "meşe yaprağı" sürekliliğini, "meşale" eğitimi ve öğretimi, "Türkiye haritası" mülki görevlerini, "terazi" adli görevlerini, "süngü" askeri görevlerini, "1839" ise kuruluş yıldönümünü simgelemektedir.
“Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; polis görev sahası dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir.” Diğer bir ifadeyle, jandarma, il ve ilçe belediye sınırları içinde görev yapamaz.
Jandarma Genel Komutanlığı'nın bir süre önce açtığı yarı otomatik tabanca alım ihalesi sonuçlanırken, ihaleyi kazanan firma, 2 bin 200 adet Zigana F marka tabancayı Jandarma Genel Komutanlığı'na teslim etti.
b. Emekli/ Müstafi olduktan sonra görevde edindikleri ile birlikte toplamda beş (5) adet tabanca, c. Ayrıca, Görevde/Emekli/Müstafi personel iki (2) adet Yivli Av Tüfeği satın veya devir alabilirler.
6136 sayılı kanun uygulanmasına ilişkin 91/1779 sayılı yönetmeliği değiştiren 99/12448 sayılı yönetmelik hükümlerine göre, ikamet yeri esasına göre jandarma mıntıkasında ikamet edenlere 01 Mart 2000 tarihinden itibaren silah ruhsatı verme işlemleri Jandarma Birimlerince yürütülmeye başlanmıştır.
2023 yılı itibari ile 94 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Jandarma Astsubay maaşları 34160 TL'dir. En düşük Jandarma Astsubay maaşı 27330 TL iken, en yüksek Jandarma Astsubay maaşı 68550 TL'dir. Güncel Jandarma Astsubay maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Jandarma asayiş birliklerinde kullanılmak üzere tasarlanan uzman jandarma rütbeleri iki farklı renkten oluşabilir. Zemini lacivert, zemin üzerindeki rütbe ise kırmızı renk tonlarında tasarlanan ürünler TSK kıyafet çeşitlerine de uyumlu kullanımı ile sorunsuz bir şekilde tercih edilebilir.
Görevinde başarılı olan ve görev süresini tamamlayan her kişi, hak ettiği bir sonraki rütbeye atanır. Büyükten küçüğe tüm jandarma rütbeleri ve görevleri kısaca şu şekildedir: Mareşal: Askeri rütbelerin en yükseğidir. Görev süresi yoktur.
Kolluk, bir kişiye kimliğini ya durdurma yetkisinin doğduğu hallerde (m. 4/A3) ya da genel olarak kolluk görevini yerine getirirken (m. 4/A-8) sorabilir. Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur.
polis subayı tüm suçlar dahil olsa bile Anca subayı subay tutuklar askeri mahkemelerde yargılanır . Üstünlük diye bir şey yok . Polis şehir için egitilir dağa bırakırsanız kendisini savunamaz . Fakat asker disiplin ve eğitim açısından daha üstündür sehirdede dagdada .
Mahkeme yasada olmadığından dolayı kimlik sorma yetkisi yok diye bekçilerin soramayacağını, sorduğu takdirde 'haksız fiil' olarak değerlendirilmiş. Yönetmeliğin 16. maddesinde 'bekçiler kişilerin hüviyetlerini kimliklerini sorabilir' diyor. Yönetmelik acele ve zaruri hallerde yakalama yetkisi vermiş.
Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi dolayısıyla ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde ise kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silahla ateş edilebilir. evrakla beraber adliyeye verilirler.
Madde 46 - Erbaş ve erlerin, sivil memurlara ve sivil şahıslara ait şikayetlerinin işlemi de askerî makamlar vasıtasiyle yürütüldükten sonra ait olduğu makama verilir. Ve o makamın icraatı alınıp şikayetçiye bildirilir. Subay, askerî memur, astsubay ve sivil personelin şikâyetleri de bu tarzda yürütülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri