Birinci Dünya Savaşı sürecinde ve sonrasında önemli kazançlar elde eden Japonya, kısa bir sürede dünya siyasetine yön veren büyük devletler arasına girmiştir.
I. Dünya Savaşı'nda İngiltere, Fransa, Sırbistan ve Rusya İmparatorluğu'nun oluşturduğu (daha sonra İtalya, Yunanistan, Portekiz, Romanya ve ABD'nin katıldığı) İtilaf Devletleri, Almanya ve Avusturya-Macaristan'ın oluşturduğu (daha sonra Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan'ın katıldığı) İttifak Devletleri'yle savaştı.
7 Aralık 1941: Japonya, Pearl Harbor'u bombaladı. 8 Aralık 1941: Amerika Birleşik Devletleri, Japonya'ya savaş ilan ederek II. Dünya Savaşı'na girdi.
Birinci Dünya Savaşı, etki alanını genişletmek isteyen Japonya için bulunmaz bir fırsat olarak değerlendirilmiştir. Japonya, Avrupalı güçler birbirini yemekle meşgulken, pek çok sömürgeci gücün ilgi alanına giren Çin'i bir Japon etki alanına sokmak için harekete geçmiştir.
Japonya, İtilaf Devletleri'nin yanında 1914-1917 yılları arasında I. Dünya Savaşı (第一次世界大戦 Daiichiji Sekai Taisen)'nda bulunmuş ve Güney Pasifik ve Hint Okyanusu'nu Kaiserliche Donanması'na karşı savunmuştur.
İlgili 37 soru bulundu
Bu saldırıda 2 bin 403 ABD askeri ölürken, 1178 asker de yaralandı. Saldırının ardından ABD ve Japonya birbirine savaş açtı. Bu savaş, atom bombalarının ardından 15 Ağustos 1945'te Japonya teslim olana kadar sürdü. Avrupa'daki savaş, Almanya'nın teslim olmasıyla Mayıs 1945'te bitti.
Japonya'nın teslim oluşu, 15 Ağustos'ta ilan edilen ve resmi olarak 2 Eylül 1945 günü imzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi ile II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini sağlamıştır. Böylece savaşın sona kalan Pasifik Cephesi de kapanmıştır.
Japonya süper güç olmak amacı ile ABD'ye karşı Pearl Harbor saldırısını düzenlemiştir. Japonya Pearl Harbor saldırısı ile aynı zamanda dünyanın önemli topraklarını ve yer altı kaynaklarını ele geçirme amacı güdüyordu.
Bu noktada, başı kendi içindeki devrimcilerle dertte olan Almanya, daha sonra "Ateşkes Günü" olarak tarihe geçecek olan 11 Kasım 1918'de mütarekeyi kabul etmiştir. Savaş böylece İtilaf Devletleri'nin zaferiyle sona ermiştir.
"Şişman Adam" 12'yi 2 dakika geçe Nagasaki'ye düştü. Nagasaki'ye düşen atom bombası şehirde büyük bir yıkıma yol açtı, en az 70 bin kişiyi öldürdü. "Muhteşem Artist"in çektiği görüntüler patlamanın yarattığı şok dalgasıyla bulutların dağıldığını gösteriyor.
Nitekim Japonya 1894-1895 yıllarında Çin ve 1904-1905 yıllarında başka bir yayılmacı güç olan Rusya ile savaşarak bu iki ülkeyi de mağlup etmiştir[1] . Çin-Japon Savaşı'yla bölgeye ordusunu yerleştiren Japonya, 1910 yılında Kore'yi anlaşma ile ilhak etmiştir[2] .
Birinci Dünya Savaşı'nda taraflar İttifak Devletleri ve İtilaf Devletleri olarak ikiye ayrılmıştır. Osmanlı Devleti bu büyük dünya savaşında ittifak devletleri tarafında yer almıştır. İttifak devletleri; Almanya, Avusturya-Macaristan, Osmanlı İmparatorluğu, Bulgaristan ve İtalya'dır.
Bunun üzerine Osmanlı İmparatorluğu 11 Kasım 1914'te İtilaf Devletlerine resmen harp ilan ederek Merkezi Devletlerin yanında ilen savaşa katılmıştır. Birinci Dünya Harbinde Türk Ordusu on cephede savaşmıştır.
Böylece 30 Ekim 1914'de Türkiye I. Dünya savaşına katılmış oldu. Osmanlı orduları I. Dünya savaşında yedi cephede vuruştu : Kafkas ve Galiçya cephelerinde Ruslarla, Makedonya'da Yunan ve Fransızlarla, Çanakkale'de İngiltere, Fransa ve İtalya ile ; Filistin, Suriye ve Irak cephelerinde İngiliz ordularıyla.
Savaş 6-9 Ağustos 1945'te, Amerikan ordusunun Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atom bombası atmasıyla son buldu. Milyonlarca kişi hayatını kaybederken bu saldırı sonucu Japonya savaştan çekildi.
Dünya Savaşı'nda, Japonya'nın Nagazaki şehrine 9 Ağustos 1945'te attığı atom bombası ülkenin teslim olmasına sebep oldu. ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nın Pasifik Muharebeleri esnasında, Japonya'nın Nagazaki şehrine 9 Ağustos 1945 günü attığı atom bombası ülkenin teslim olmasına sebep oldu.
1274 ve 1281 yıllarında Kubilay Han (hükümdarlık 1260-1294) Kore'den ve Çin'den iki devasa filo gönderdiğinde Moğolların Japonya'yı istilası gerçekleşti.
Adolf Hitler, 30 Nisan 1945'te Berlin'deki yer altı sığınağı Führerbunker'de kendini vurarak intihar etti. (Hitler'in çene kemiğinde hiçbir barut kalıntısı tespit edilmedi, bu da Hitler'in bir kurşun yarasıyla ölmediğini göstermektedir.) Kendisiyle birlikte eşi Eva Braun da siyanür alarak kendini öldürdü.
Müttefik kuvvetler, II. Dünya Savaşı sırasında Japonya'ya birçok hava saldırısı düzenledi ve ülkenin şehirlerine büyük zarar verdi. Bu saldırılar 241.000 ila 900.000 arasında insanı öldürdü.
Nitekim, 28 Haziran 1914'te Avusturya - Macaristan veliahtının bir suikast sonucu öl mesiyle başlayan kronoloji OsmanlI İmparatorluğu'nun 30 Ekim 1918'de İtilâf devletleriyle imzaladığı Mondros Mütarekesiyle sona ermiştir.
23 Şubat 1945'te Türkiye, Nazi Almanyası ve Japon İmparatorluğu'na savaş ilan etti. Savaş ilanı, Başbakan Şükrü Saracoğlu'nun özel bir oturumda yaptığı konuşmada önerildi. Meclis'te oybirliğiyle kabul edilen karar ertesi gün Resmî Gazete'de yayımlandı.
Türkiye, II. Dünya Savaşına Savaşın bitiminden 2 ay önce katılmıştır. Fakat bu savaşa katılım daha çok kâğıt üzerinde gerçekleşerek herhangi bir kayıp gerçekleşmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri