Bu yazımızda, Japonya'da çocuklara kaç yıl ilkokul ve ortaokul eğitimi verildiğini ele alıyoruz. Japonya'da dokuz yıl süren zorunlu eğitim altı yaşından on beş yaşına kadar devam eder. Çocuklar altı yaşını doldurduktan sonraki ilk Nisan ayından itibaren ilkokula kaydolurlar.
2. Zorunlu eğitim 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere 9 yıl olarak düzenlenmiştir [Japonya'da zorunlu okula başlama yaşı altıdır (Taguma, Litjens ve Makowiecki, 2012, s. 40)]. 3. Eğitimde bütünlük ve aşamalılık ilkesi benimsenmiştir.
Shōgakkō (小学, İlkokul) 6 - 12 yaş Chūgakkō (中学, Ortaokul) 12 - 15 yaş Kōkō (高校, Lise) 15 - Yaş
Japon okul sistemi okul öncesi, 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise ile ortala- ma 4 yıl üniversite olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. İlkokul ve ortaokulu kapsayan zorunlu öğrenim süresi 9 yıldır.
Japonya'da çocuklar 6 yaşından itibaren okula yalnız gidiyor desek bu duruma tepkiniz nasıl olurdu? Evet, yanlış duymadınız; bu çocuklar, anaokuluna bile ebeveynleri olmadan gidiyor ancak bu yolculukta onlara eşlik eden bir şey var: parlak sarı şapkaları.
İlgili 40 soru bulundu
Yıllık ders saatleri 1. sınıflar için 850, 2. ve 3. sınıflar için 910, 4.,5. ve 6. sınıflar için ise 1015 saattir. Dersler 8:30'da başlar 15:30'da biter. Ayrıca cumartesi günleri de 12:30'a kadar ders vardır.
Japonya'da eğitim öğretim yılı 1 Nisan'da başlar ve bir sonraki yılın 31 Mart'ında biter. Ders yılı, Nisan-Temmuz ortası, Eylül-Aralık sonu ve Ocak-Mart sonu olmak üzere üç dönem halinde yapılır. Cumartesi yarım gün olmak üzere, haftada 5.5 gün okula gidilir. Yılda 240-250 iş günü vardır.
6. Japonya'da okul yılı , 1 Nisan'da başlar ve 31 Mart'ta biter. Nisan-Temmuz ortası, Eylül – Aralık sonu ve Ocak- Mart sonu olmak üzere üç dönem halinde yapılır. Haftada 5,5 gün (cumartesi yarım gün) okula gidilir. Yılda toplam 240 iş günü vardır.
İlk dönem nisan - ağustos, ikinci dönem eylül - aralık, üçüncü dönem ise ocak - mart ayları arasındadır. Birinci dönemin bitiminde 40 günlük bir yaz tatili başlamaktadır. ikinci dönemin bitimde 15 günlük bir kış tatili verilmektedir.
Japonya'da, çocuklara bağımsızlığı öğretebilmek için ilginç ama bir o kadar da basit bir uygulama var. Küçük çocuklar bağımsız olmayı öğrenebilsin diye okula kendi başlarına gidiyor. Bu yolculuk esnasında da trafikte ve taşıtlarda daha kolay fark edilmeleri için sarı şapka takıyorlar.
Japonya'da liseye geçiş sınavları büyük bir önem taşıdığı için gençler üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor ve bu sınavlar genel olarak 'giriş sınavı cehennemi' (juken jigoku) olarak biliniyor. Devlet ve özel liselere giriş genellikle üç kritere göre belirleniyor: Sınav, mülakat ve ortaokul notları.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan ülkelerden Norveç eğitim sistemi ile örnek teşkil etmektedir. Norveç eğitim sistemi genel olarak şu özelliklere sahiptir: Norveç eğitim sistemi, ücretsiz ve zorunlu eğitimi içeren bir sistemdir. Norveç'teki eğitim sistemi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimden oluşur.
Japonya bizden 5 saat azda olsa haftalık tam 40 saat çalışıyor. Ancak bu manzaraların oluşmasının altında yatan başka bir sebep ise gelenekler ile alakalı.
Japonya'da yıllar önce sadece kadınlara eğitim vermek üzere açılan çok sayıdaki üniversite hala hizmet vermeye devam ediyor.
Çocuk nüfusu son 41 yıldır sürekli azaldı. Verilere göre Japonya'da 12-14 yaşında 3,23 milyon, 9-11 yaşında 3,13 milyon, 6-8 yaşında 3 milyon, 3-5 yaşında 2,78 milyon, 2 yaş altında 2,51 milyon kişi bulunuyor. Son istatistiklerle çocuk nüfusunun, toplam nüfusa oranı yüzde 11,7 olarak kayda geçti.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır. İlköğretim ilk 4 yıldır ve 1., 2., 3., 4. sınıfları kapsar. Ortaöğretim , ikinci 4 yıldır ve 5., 6., 7., 8. sınıfları kapsar.
Japonya'da lisans eğitiminin süresi (学士 gakushi), altı yıla kadar süren tıp, dişçilik, veterinerlik ve eczacılık programları dışında dört yıldır. Küçük kolejlerde, eğitim süresi bölüm ve programa bağlı olarak iki ila üç yıldır.
5. Japonya
Üniversite yerleştirmeleri de bu iki sınavın ortalaması ile yapılıyor. İki gün süren bu merkezi sınavın ilk günü sosyal bilimler, Japonca ve yabancı dil; ikinci gün ise fen bilimleri ve matematik (muhasebe , ekonomi ve yer bilimleri de dahildir) sınavı yapılır.
Japonya'ya seyahat için en uygun dönem, Mart ayının sonu ile Nisan ayının başı ve Eylül ile Kasım ayları arasındaki dönemdir. İlkbaharda ülke sakura ağaçlarının dallarıyla kaplıdır, sonbahar ise sakin bahçe ve parklar kırmızı, turuncu ve altın sarısı renklerin tonlarına döndükçe yeni bir renk paleti oluşturmayı seçer.
Genel olarak Japonya'da öğrenim ücretleri, devlet ve ulusal üniversitelerin lisans programları için yıllık 4.000$ ile 8.000$ arasındadır. Kayıt olmayı düşündüğünüz üniversitelere göre değişen giriş ücretleri ise 2.000$'dan başlar.
Güney Kore'de zorunlu eğitim ilkokul 6 yıl ve ortaokul 3 yıl olmak üzere toplam 9 yıl sürer. Güney Kore'de zorunlu eğitim 7 ile 16 yaş arasını kapsamaktadır.
Japonya çalışma hayatı Çalışanların yılda 10 gün ücretli izin hakkı bulunmaktadır.¹⁰ Bu ücretli izin süresi, kişinin devamlı çalışma süresine bağlı olarak artabilmektedir. Örneğin, bir iş yerinde en az bir buçuk yıl düzenli çalışmış bir çalışan 10 güne ek olarak 1 gün daha ücretli izin yapma hakkına sahiptir.
Doğum yoluyla vatandaşlık kazanılması noktasında; anne-babasının en az birinin Japonya vatandaşı olması halinde çocuğun da Japonya vatandaşı olduğu kabul edilir. Eğer Japonya'da doğan çocuğun ailesinin kim olduğu bilinmiyorsa yine Japon vatandaşı sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri