Japonya'da, çocuklara bağımsızlığı öğretebilmek için ilginç ama bir o kadar da basit bir uygulama var. Küçük çocuklar bağımsız olmayı öğrenebilsin diye okula kendi başlarına gidiyor. Bu yolculuk esnasında da trafikte ve taşıtlarda daha kolay fark edilmeleri için sarı şapka takıyorlar.
Bu uygulama aslında Japon yetişkinlere bir mesaj niteliğindedir. Trafikte ve taşıtlarda sarı şapka takan çocukları daha kolay fark edebilirler ve onların herhangi bir ihtiyaç anında hemen yardımlarına koşarlar.
İlkokullarda 1. sınıflar haftada 23 saat öğrenim görürken, 2. sınıflar 24, 3. sınıflar 26, 4, 5 ve 6. sınıflar 27 saat öğrenim görmektedirler. Her ders 45 dakikadır. Öğle yeme- ği için 1 saat ara verilmekte ve yemek okullarda verilmektedir.
2. Zorunlu eğitim 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere 9 yıl olarak düzenlenmiştir [Japonya'da zorunlu okula başlama yaşı altıdır (Taguma, Litjens ve Makowiecki, 2012, s. 40)]. 3. Eğitimde bütünlük ve aşamalılık ilkesi benimsenmiştir.
6. Japonya'da okul yılı , 1 Nisan'da başlar ve 31 Mart'ta biter. Nisan-Temmuz ortası, Eylül – Aralık sonu ve Ocak- Mart sonu olmak üzere üç dönem halinde yapılır. Haftada 5,5 gün (cumartesi yarım gün) okula gidilir. Yılda toplam 240 iş günü vardır.
İlgili 15 soru bulundu
Japonya'de geçen yılın nisan ayında reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi, hem kadın hem de erkekler için ise yasal evlilik yaşı 16'dan 18'e yükseltildi.
Shōgakkō (小学, İlkokul) 6 - 12 yaş Chūgakkō (中学, Ortaokul) 12 - 15 yaş Kōkō (高校, Lise) 15 - Yaş
Ulusal Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsünün tahminlerine göre, 100 yaş üstü nüfusun beş yıl içerisinde 100 bini, on yıl içinde 170 bini aşması öngörülüyor. Ülkede yaşam beklentisi geçtiğimiz yıl için kadınlarda 87.26, erkeklerde ise 81.09 yıl. Ortalama yaş ise 47 ile dünyanın en yükseklerinden biri oldu.
Dünyanın en hızlı yaşlanan ülkeleri arasında gösterilen Japonya'da, kadınların ortalama yaşı 87,74 ve erkeklerin ortalama yaşı 81,64 olarak kayıtlarda yer alıyor.
Japonya'da Eğitim
Devlet okullarını tercih eden velilerin okula vereceği ücret ise aldıkları maaş üzerinden belirlenmektedir. Japon çocuklar ilkokula 6. yaşlarından sonra gelen Nisan ayının birinci gününe başlamaktadırlar. Klasik bir devlet okulunda sınıflar 40 kişilik öğrencilerden oluşmaktadır.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan ülkelerden Norveç eğitim sistemi ile örnek teşkil etmektedir. Norveç eğitim sistemi genel olarak şu özelliklere sahiptir: Norveç eğitim sistemi, ücretsiz ve zorunlu eğitimi içeren bir sistemdir. Norveç'teki eğitim sistemi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimden oluşur.
Yıllık ders saatleri 1. sınıflar için 850, 2. ve 3. sınıflar için 910, 4.,5. ve 6. sınıflar için ise 1015 saattir. Dersler 8:30'da başlar 15:30'da biter. Ayrıca cumartesi günleri de 12:30'a kadar ders vardır.
Japonya oldukça köklü kültürel geleneklere sahiptir. Asya öğretilerinin kucağındaki Japonya'da okulların büyük bir bölümünde temizlik işçileri çalışmıyor. Öğrenciler günlük rutinin bir parçası olarak dersten sonra okulu temizler.
3. Japon Inemuri
Japonya'daki insanlar her gece dünyadaki hemen hemen tüm diğer ülkelerdeki insanlardan daha az uyur. Bu yüzden Japonlar, yorgunlukla savaşmak için, "inemuri" adlı bir şekerleme uygulaması geliştirdi.
Japonlar, dünyanın kalanından farklı olarak partnerleriyle ayrı yataklarda uyumayı tercih ediyor. Bu tercih, Japonların uykuya son derece önem vermesinden kaynaklanıyor. Dünya çapında birçok kültürde çiftlerin aynı yatakta yatması gerektiği düşünülür. Hatta ayrı yataklar, ayrılık sinyali olarak değerlendirilir.
Donuk bir beyazlıkta olan yüzleri aslında duygularını örtüyor, bir tür maske görevini üstleniyor… Neden mi? Çünkü onlar misafirlerine saygıda kusur etmekten korkuyorlar. Bu yüzden yaşadıkları iç savaşları, mutluluklarını hatta öfkelerini makyajlarıyla gizliyorlar.
Japonya'da yaşayan 100 yaş ve üzeri insan sayısı 52 yıl üst üste artış göstererek 90 bin 526'ya ulaştı. Japonya'nın en yaşlı kadını Osaka eyaletinde yaşayan 115 yaşındaki Fusa Tatsumi, en yaşlı erkeği ise Hiroşima eyaletinde yaşayan 111 yaşındaki Shigeru Nakamura.
Japonya'da ortalama yaşam süresi 82.7. İtalya da, Japonya gibi ortalama 82.7 yıl yaşam süresine sahip. Bu iki ülke listenin ikinci ve üçüncü sırasında yer alıyor.
2021 verilerine göre kadınların ortalama ömrü 82.9 olurken, erkeklerin ise 77.2 olarak kayda geçti. Tüm kıtada doğum anı baz alındığında yaşam süresinin en yüksek olduğu ülke ortalama 83,3 yıl ile İspanya olurken, onu 83,1 yıl ile İsveç, 82,7 yıl ile Lüksemburg ve İtalya takip etti.
Türkiye nüfusunun ortanca yaşı yükseldi
Ortanca yaş 2022 yılında erkeklerde 32,8, kadınlarda 34,2 olarak gerçekleşti. Nüfus projeksiyonlarına göre, 2030 yılında 35,6, 2040 yılında 38,5, 2060 yılında 42,3 ve 2080 yılında 45,0 olacağı öngörüldü.
Japonya, Ohotsk Denizi ile Rusya'nın güneydoğusundan, Japon Denizi ile Kore'nin biraz doğusundan ve Doğu Çin Denizi ile Çin ve Tayvan'ın doğu-kuzeydoğusundan ayrılmaktadır. Japonya'ya en yakın komşu ülke ise Rusya'dır.
Japonya'da liseye geçiş sınavları büyük bir önem taşıdığı için gençler üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor ve bu sınavlar genel olarak 'giriş sınavı cehennemi' (juken jigoku) olarak biliniyor. Devlet ve özel liselere giriş genellikle üç kritere göre belirleniyor: Sınav, mülakat ve ortaokul notları.
Japonya bizden 5 saat azda olsa haftalık tam 40 saat çalışıyor. Ancak bu manzaraların oluşmasının altında yatan başka bir sebep ise gelenekler ile alakalı.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır. İlköğretim ilk 4 yıldır ve 1., 2., 3., 4. sınıfları kapsar. Ortaöğretim , ikinci 4 yıldır ve 5., 6., 7., 8. sınıfları kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri