İşlem yaklaşık olarak 40 ila 60 dakika arasında sürer. Ve herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda 6 saat sonra hasta taburcu edilir.
PORT KATETERİN DEZAVANTAJLARI NELERDİR? Port kateterin takılması ve çıkartılması diğer santral venöz kateterlere göre biraz daha zordur. Damara ulaşmak için port iğnesi kullanılması gereklidir.
Port Kateter Takılması Ne Kadar Sürer? Lokal anestezi ile yapılan işlem süresi ortalama 45 dakikadır. Kateter bir kez takıldıktan sonra, port kateterler genellikle ömür boyu kalıcı olur. Tedavi sonlandıktan sonra çıkarılması gerekmez.
Bu işlem sonrasında hasta evine gönderilebilmektedir. Port kateter yaklaşık bir yıl boyunca kullanılabilir. Kullanımı esnasında port kateterin silikon haznesi içerisine, serum hattının ucundaki iğnenin yerleştirilmesi yeterlidir.
Epidural Port Kateter, ağrı tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Vücutta yaygın olarak bulunan ağrı reseptörleri, ağrılı uyaranları sinir lifleri aracılığıyla omuriliğe iletir; buradan da beynin ağrı merkezlerine kadar iletir. Bu durum da ağrı hissinin ortaya çıkmasına yol açar.
İlgili 43 soru bulundu
Port takılan hastanın yürüyüş yapması, duş alması ve yüzme gibi aktiviteleri yapması konusunda bir sakınca yoktur. Uygulama sonrasında hasta, altı saat sonra taburcu edilir. Herhangi bir sorunla karşı karşıya kalınmadığı sürece port uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Herhangi bir risk teşkil etmiyor.
Port kateterin kullanılmadığı sürelerde hasta banyo yapabilir. Port kateterin takılması, bakımı ve kullanılması deneyimli merkezlerde yapılmalıdır.
11. Kataterin iğne giriş yerini batikon ile silip gazlı bez yardımıyla pansumanı kapatınız. Elinizle üzerine 1-2 dakika bastırınız. 12. 2 saat sonra pansumanı çıkartıp banyonuzu yapabilirsiniz.
İşlemden sonra genellikle herhangi bir ağrı oluşmaz.
Kemoterapi ilaçlarının verilebilmesi için kollarda yeniden damar bulunması sıkıntılı hale gelir. Girişimsel radyoloji ünitelerinde ultrasonografi eşliğinde anjiografi altında büyük boyun damarında girilerek kalp girişi ile büyük toplardamar bileşkesine uzanacak şekilde ince kateterlerin yerleştirilmesidir.
Hastanemizde KT portu ultrason ve skopi (Röntgen) eşliğinde steril koşullarda, ameliyathanede takılmaktadır. *Komplikasyonları: Kt portu takılmasının olası komplikasyonları (istenmeyen durumlar) tecrübeli ellerde nadiren de olsa girişime bağlı akciğer sönmesi, hematom (kanama), enfeksiyon ve kateter tıkanmasıdır.
Bu nedenle kemoterapi acıtır mı? sorusu için verilebilecek en doğru cevap, zaman zaman evet olmaktadır. Diğer yandan kullanılan ilaçların gösterdiği yan etkilerden dolayı ortaya çıkan yan etkiler, doktorlar tarafından müdahale edilerek azaltılamaya ve en aza indirgenmeye çalışılmaktadır.
Genellikle en sık kullanılan aralar 3 veya 4 hafta olmakla birlikte bazı tedavi şemalarında haftada bir veya iki haftada bir uygulama gerçekleştirilir. Kemoterapinin zamanlaması konusunda en önemli nokta da tedavinin mümkün olduğu kadar düzenli ve yan etkilerin izin verdiği ölçüde yapılmasıdır.
Cerrahi olarak yerleştirilen santral venöz kateter olan portlar genelden işlemden 72 saat sonra kullanılmaya başlanır. Port bölgesine ilk 3 gün kapalı pansuman yapılır, 5 gün su ile direk teması önerilmez ve 10 gün sonra dikiş alınır.
Kateter kaç gün kalabilir? Kısa süreli kateterler ortalama 1 hafta ila 1 ay arasında kullanılır. Genellikle yaşlılarda ya da ortopedi hastalarında ameliyattan sonra yararlanılır. Uzun süreli kateter uygulamaları ise 28 günden uzun sürebilmektedir.
Port İşlemlerden Sonra Yapılması Gerekenler
Doktor ilk olarak kateterin ucunun olması gereken yerde olduğundan emin olmalıdır. Düzenli şekilde portların ve kateterin temizliği ve bakımı yapılmalıdır. Doktorunuz aksi bir söylemde bulunmadıkça işlem sonrasında yemek yemenizde bir sakınca yoktur.
enfeksiyon ve ekstravazasyon hasarı gibi bazı komplikasyonlar görülebilmektedir (4). Bu komplikasyonların arasında port ile ilişkili enfeksiyon en sık görülen komplikasyondur ve port yerleştirilen hastaların %3-10'unda enfeksiyon geliştiği bildirilmektedir (5-8).
10ml SF ile yıkama yapılır ve port iğnesi sabitlenir. İnfüzyon tedavilerinde: İnfüzyon sırasında iğne 7 gün ara ile değiştirilmeli. Her işlem sonrası 10 cc SF verilerek kateter yıkanmalı.
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
Santral venöz kateter öncelikli olarak boyun ve üst kol bölgesi ana toplardamarlarına takılır. Bunun dışında nadiren de olsa kasık bölgesindeki ana toplardamarlar da tercih edilebilir.
Genel anlamda kateter enfeksiyonu, ateş, titreme gibi sistemik enfeksiyon bulguları ve/veya kateter bölgesinde (kateter çıkış yeri, çevresi, deri altı kısım boyunca) eritem, şişlik, hassasiyet, lokal ısı artışı gibi inflamasyon bulgularının olmasıdır.
Yapıldığı madde sayesinde uzun süre kullanılabilen katater, genellikle boyundan ya da köprücük kemiğinin altından büyük damarlara takılır.
Serbest akışı kontrol etmek için, sistem 5 ml SF ile yıkanır, ilk alınan 5 ml'lik kan atılır, gerekli miktardaki kan alındıktan sonra sistem 2 ml heparinli serum ile yıkanır.
Kanser tedavisi gören yaşlı hastalarda platin grubu ilaçlar başta olmak üzere verilen kemoterapiye bağlı kalp-damar hastalığının şiddetinde artış, kalp krizi, inme, damar tıkanıklığı gibi risklerde artış ihtimali var.
Bu portların çeşitleri de şu şekildedir: Seri portlar, paralel portlar, PS/2 portları, SCSI portu, FireWire bağlantı portu, RJ-11 portu, RJ-45 portu, USB portları, oyun portu, HDMI girişleri, ses kartı portları gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri