Microsoft HoloLens, Microsoft şirketi tarafından tanıtılan birinci nesil Sanal gerçeklik başa takılı akıllı gözlüktür.
HoloLens, biraz Star Trek filmlerinde görmeye alıştığımız dijital gözlüklere benziyor. Kullanıcıyı çevresindeki ortamla yeni bir tür iletişme sokan gözlük, etraftaki nesnelerin üzerinde sadece kullanıcının gördüğü hologramlar oluşturabiliyor ve kullanıcının bu hologramlarla etkileşime girmesi mümkün oluyor.
Temel olarak Windows 10 işletim sistemi için holografik bir yansıtıcı görevi üstleniyor. Gözünüzün önüne yansıyan holografik Windows 10 işletim sistemi sizinle aynı zamanda sesli iletişime geçiyor ve sesli komut alabiliyor. Parmağınızı gözlüğün önüne getirip mouse görevi gördürebiliyorsunuz.
Sanal gerçeklik gözlüğü bulunduğu ortamdan farklı bir ortamdaymış gibi algılanmasını sağlayan yeni bir teknolojidir. Kullanıcılar başlarına geçirdikleri bir sanal gözlük ile gerçek dünya ile tamamen bağlantılarını kopararak farklı bir dünyanın kapılarını aralıyor.
VR olarak da bilinen sanal gerçeklik gözlükleri; telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi elektronik cihazlara bağlanarak kullanılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Microsoft HoloLens, Microsoft şirketi tarafından tanıtılan birinci nesil Sanal gerçeklik başa takılı akıllı gözlüktür.
Bilgisayar tarafından oluşturulan 3 boyutlu görüntüleri, kişinin görüntülemesini sağlayan sanal gerçeklik gözlüğü, en basit tanımıyla bir görüntüleme cihazıdır. Kullanan kişinin 3 boyutlu bir görüntü görmesi ve kendini bu görüntünün içerisinde hissetmesi için her iki göze iki ayrı görüntü verilir.
Artırılmış Gerçeklik'te fiziksel bir ortamdan faydalanılarak AR Gözlükleri (Akıllı Gözlükler) vasıtasıyla sanal görüntü fiziksel objenin üzerinde belirir. AR Gözlükleri dış ortamı da aynı anda görebilmenizi sağlayan gözlüklerdir.
The Information'ın aktardığı bilgilere göre Apple'ın karma gerçeklik gözlüğü, kullanıcıların fiziksel bir kadran kullanarak sanal gerçeklik ortamından gerçek dünyaya geçiş yapmasını sağlayacak.
Artırılmış gerçeklik (AR) ses, video, grafik veya GPS verileri gibi bilgisayar tarafından üretilip duyusal girdi ile artırılıp canlandırılan elemanların fiziksel, gerçek dünya ortamıyla birleştirilmesiyle oluşturulan yeni bir algı ortamının canlı doğrudan ya da dolaylı bir görünümüdür.
Metaverse gözlükleri, sanal dünyaya yani dijital dünyaya, açılan bir kapı olarak düşünebilirsiniz. Gerçek dünya ve sanal dünya arasında bir köprü görevindedir. İngilizcesi 'Virtual reality' olarak geçen gözlüklere, kısaca VR gözlükler denir.
VR gözlükler, göz kuruluğu yapıyor
Diğer dijital araçlar gibi, VR gözlüklerin de fazla kullanımı göz kırpma sıklığının düşmesine ve buna bağlı olarak gözlerin kurumasına neden oluyor. Göz kuruluğu; gözlerde yanma, batma, kızarma, kaşıntı, bulanık görme ve yorgunluk hissine yol açıyor.
Mobil cihazlar için tasarlanan sanal gerçeklik gözlükleri Android ve IOS işletim sistemine sahip olan cihazlarla tam bir uyum sağlar.
Artık sanal gerçeklik gözlüğüyle bir filmi 360 derece izleyebiliyoruz. İşte size bugüne kadar çıkmış ve 360 derecede izlenmeyi haketmiş 12 film, pornolar hariç.
Meta VR Sistemleri oyuncak değildir ve 13 yaşından küçük çocuklar tarafından kullanılmamalıdır. Küçük çocukların büyük kullanıcılara göre yaralanma ve olumsuz etkiler yaşama olasılığı daha yüksektir.
2022'de tanıtılan Sony PlayStation VR2, en iyi gözlükler listesinde yer alıyor. Sony bu gözlükte göz başına 2000×2040 piksel çözünürlük desteği ekliyor.
Özellikle ekran karşısında çalışırken kullanılmalı. Onun dışındaki zamanlarda da kullanılmasının dezavantajı yok. Hatta bu özellikteki gözlük camları ileri yaşlarda oluşabilecek katarakt, sarı nokta hastalığı (Makula Dejenerasyonu) gibi göz hastalıkları riskini minimize eder.
Aktif shutter 3D sistemi günümüzde 3D Xpand olarak da adlandırılan 3D teknolojisidir. En kaliteli 3D görüntü tekniğidir, çünkü renk ve detay kaybı yoktur. Ancak ekranın çok hızlı tazelenme ihtiyacı dolayısı ile pahalı bir teknoloji ve elektronik aksamlı bir gözlük gerektirmektedir.
Mavi ışık korumalı gözlük, doğal ve yapay ışık kaynaklarından yayılan mavi ışığı bir miktar engellemek veya filtrelemek amacıyla özel cam kullanılan tıbbi cihazdır. Göz problemlerine kesin çözüm olarak gösterilmese de verilere göre mavi ışık ve göz yorgunluğu etkilerine karşı kullanılır.
VR yani “virtual reality” denilen ve dilimize sanal gerçeklik olarak çevrilen teknolojik terime artık günümüzde oldukça hakimiz. Teknoloji ile yaratılmış sanal bir ortamı içerisindeymiş gibi hissetmemizi sağlayan sanal gerçeklik için kullanılan en yaygın araçlardan bir tanesi VR gözlük yani sanal gerçeklik gözlüğüdür.
Söz konusu ürün şimdilik bu ülkelerde ve PlayStation çevrimiçi mağazasından satın alınabiliyor. VR gözlük ABD'de 550 dolar fiyat etiketiyle satılırken Fransa'da ise 600 Euro'dan satışa çıktı. Gözlüğün kontrol cihazının fiyatı ise 50 dolar olarak açıklandı.
Sanal Gerçeklik Gözlüğü Sıkça Sorulan Sorular
%6 indirimle Samsung Gear VR with Controller SM-R324 Sanal Gerçeklik Gözlüğü 2.800 TL'ye, %11 indirimle HTC Vive Flow Sanal Gerçeklik Gözlüğü 15.997 TL'ye, %10 indirimle Zore G05 VR Shinecon 3D Sanal Gerçeklik Gözlüğü 289 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Sanal gerçeklik (İngilizce: virtual reality; VR), teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri