Japonya, ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden sonra dünyanın üçüncü büyük ekonomisidir. Japonya, otomotiv ve yan sanayi, imalat sanayi, gıda ve altyapı sektörlerine özel ilgi göstermektedir. 2021 itibariyle ülkemizde faaliyet gösteren 257 Japonya sermayeli firma vardır.
Japonya, cari fiyatlara göre, 2022 yılı itibariyle 196 ülke arasında dünyanın 3. büyük ekonomisidir. Cari fiyatlara göre Japonya, 2022 yılında 34.358 dolarlık kişi başına düşen milli gelir ile dünyada 30. sırada yer almaktadır.
Ekonominin asıl motoru iç ekonomik taleptir. Nitekim Japon GSMH'nin yüzde 85'i iç ekonomiye yöneliktir. Ekonominin daha küçük motoru durumunda olmakla birlikte, Japonya'nın dünyaya yaptığı ihracat, ana motordaki performans düşüklüğünü bugüne değin telâfi edebilmeyi başarmıştır.
Japonya, ASEAN Plus mekanizmasının, BM, OECD, G7, G8 ve G20'nin bir üyesidir ve büyük güç olarak kabul edilir. Japonya, 2021 itibarıyla Gayri safi yurt içi hasılaya göre 3. ve GSYİH SAGP'ne göre 4. en büyük ekonomiye sahiptir. Dünyanın en büyük dördüncü ihracatçısı ve ithalatçısıdır.
Japonya ekonomisi, nominal olarak dünyanın üçüncü büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından dördüncü büyük ekonomisi olup dünyanın ikinci büyük gelişmiş ekonomisidir.
İlgili 34 soru bulundu
Refah seviyesi oldukça yüksek olan Japonya'da; konaklama, yeme-içme, ulaşım ve kültürel aktiviteler gibi kalemler göz önünde bulundurulduğu zaman aylık yaşam masrafı 1120 Dolar olmaktadır. Tabi ki bu masraflar, yaptığınız seçimlere ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Japonya Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, en düşük ücret saat başına ortalama olarak 43 yen artacak. Bu ücret artışı 1978 yılından bu yana yapılan en büyük artış oldu. Japonya'da asgari ücret saatlik bazda 1004 yen olacak. Böylece dolar bazında 6,91 dolar saatlik ücret ödenecek.
Japonya asgari ücret 2023 tutarı saatlik olarak belirlenmektedir. Son açıklanan asgari ücret verilerine göre de ücret olarak saatliği 961 YEN olarak belirlenmiştir. Bu asgari ücret tutarının da Dolar, Euro ve TL üzerinden hesaplanması kolaylıkla yapılabilir.
Covid-19 salgını dünyanın en büyük kamu borçlarından birine sahip Japonya'ya ağır bir darbe indirdi. Salgının ekonomik etkilerini sınırlamak amacıyla hükümetin uygulamaya soktuğu mali politikalar ve ekonomiyi canlandırma girişimleri borç dağına 2 trilyon dolar daha eklenmesine neden oldu.
2020 yılı itibariyle Japonya'nın toplam borcu 30 trilyon doların üzerinde gerçekleşmiştir. Japonya'nın ulusal borcu ise yaklaşık 12,8 trilyon dolardır. Bu borç içinde yaklaşık 4,6 trilyon dolarlık kısmı dış borçtur.
İlk ve Ortaokullar: Japonya'da zorunlu eğitim 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere toplam 9 yıldır. Zorunlu eğitim çağındaki çocukların okula devam etme oranları % 100'dür. Her veli çocuğunun 6 yaşından 15 yaşına kadar zorunlu eğitim almasını sağlamaktan sorumludur.
Japonya'da genellikle dört mevsim yaşanır. Haziran ortalarında başlayan yaz ılık ve nemlidir. Yağmurlu mevsimin hiç yaşanmadığı, kuzeydeki Hokkaido adası dışında , çoğunlukla yazı, yaklaşık bir ay süren yağmurlu bir mevsim takip eder.
Son olarak 31 Ekim 2021'de gerçekleştirilen Temsilciler Meclisi seçimleri sonucunda en çok milletvekiline sahip Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) lideri Fumio Kishida, 10 Kasım 2021 tarihindeki Meclis özel oturumunda Japonya'nın 101. Başbakanı olarak seçilmiştir.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 26 trilyon doları aşan GSYİH'siyle dünyanın en büyük ekonomisi olarak liderliğini sürdürüyor. ABD ekonomisi hizmet, üretim, finans ve teknoloji başta olmak üzere pek çok sektörde önemli bir dinamizme sahip.
Nüfus ve Demografik Özellikleri
Japonya yaklaşık 128 milyonluk nüfusuyla, nüfus bakımından dünyada 10'uncu sırada yer almaktadır.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Kasım ayı itibarıyla duyurduğu en güncel verilere göre dünyanın en borçlu ülkeleri belli oldu. ABD, Japonya ve Çin en fazla borcu olan ülkeler listesinde en yukarıda yer alıyor. Türkiye'nin borç oranı ise Eylül sonu itibarıyla 230 milyar dolar.
Türkiye, Finlandiya ve Yunanistan'ın ardından en çok dış borcu olan ülkeler listesinde 26. sırada yer alıyor. Türkiye'yi Portekiz, Meksika ve Güney Kore takip ediyor.
ABD'yi 9 trilyon 123 milyar dolarla İngiltere, 5 trilyon 123 milyar dolarla Fransa ve 4 trilyon 969 milyar dolarla Almanya izliyor. Toplam dış borcun GSYH'ye oranına bakıldığında ise en kötü durumdaki ülkenin İrlanda olduğu görülüyor.
Yalnızca 14 Pro serisi değil, iPhone 14 için de fiyatlandırma ülkemizde oldukça yüksek. Öyle ki; iPhone 14 fiyatı Türkiye'de 31.000 TL'den başlıyor, bu da 1699 dolara denk geliyor. Amerika'da iPhone 14 baz model, 829 dolarla satışta. Ardından Japonya (831 dolar) geliyor.
Tek odalı bir dairenin aylık ortalama kirası, şehir merkezinde yaşamayı seçip seçmemenize bağlı olarak her zaman 50-70.000 Japon Yeni (yaklaşık 450-650 USD) civarındadır. Daha büyük daireler çok daha pahalıya mal oluyor. Gaz, elektrik, internet ve su gibi hizmetlerin kiraya dahil olmadığını unutmayın.
Bu ilginç manzaranın sebeplerinden biri elbette yoğun çalışma saatleri. Japonya bizden 5 saat azda olsa haftalık tam 40 saat çalışıyor.
Bir araştırmaya göre Japon şirketlerin yaklaşık dörtte birinde işçiler, ayda 80 saatten fazla çalışıyor, çoğu zaman maaş alamıyor. Çalışanların yüzde 12'si, ayda 100 saati aşıyor.
Bu pazarın 2020-2025 yılları arasında yıllık yüzde -2 oranında CAGR büyümesi bekleniyor. Kişi başı ortalama ekmek tüketim 28,3 kg olan Japonya'da kişi başına ekmek harcaması 110 doları geçiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri