Jarse, orijinal olarak yünden yapılmış, yumuşak, esnek, örme bir kumaştır. Günümüzde jarse pamuk, pamuk karışımları ve sentetik elyaflardan da üretilmektedir.
Bu kumaş türünün kullanıldığı tekstil ürünleri esnek bir yapıya sahiptir. Jarse kumaşlar kolaylıkla kırışmayan bir yapıya da sahiptir. Bu da esnek olma özelliğiyle mutlaka ilişkilidir. Çekme ve solma gibi sorunlarla karşılaşılmaması için jarse kumaşların yıkama şekilleri de merak edilir.
Esnek ve rahat olan jarse kumaşı sıcak havalarda aşırı terleme durumundan korkmadan giyebileceğiniz bir kumaş.
- Sağlamlık açısından oldukça dayanıklıdır. - İstenilen herhangi bir renkte üretilmesi mümkündür. - Kumaş su ile temas ettiğinde büyüme veya küçülme gerçekleşmez. - Jarse kumaşların likralı seçenekleri de üretilmektedir.
Doğal olmayan bir elyaf çeşidinden (sentetik polyester) yapılan jarse kumaş bu kadar satış hacmine ulaştıysa vardır bir hikmeti.
İlgili 39 soru bulundu
Jarse, orijinal olarak yünden yapılmış, yumuşak, esnek, örme bir kumaştır. Günümüzde jarse pamuk, pamuk karışımları ve sentetik elyaflardan da üretilmektedir. Jarse örme kumaşın sağ tarafı, hafif tek ribana örgü ile pürüzsüzdür, jarsenin arka tarafı ilmeklerle doldurulmuştur.
Jarseden yapılmış ya da esnek örgülü giysilere jarse veya jarse elbise denir. Oldukça esnek olan yapının ön ve arka yüzleri farklı görünümdedir. Dengesiz olan düz örgülerde kenar kıvrılması ve dönme problemleri ile karşılaşılır. Jarse kumaş her iki yüzü aynı görünümlü sık bir yapıya sahip daha stabil örme kumaşlardır.
Bu kumaş türü terletmediği için bebek giysilerinde, iç giyimde ve yazlık kıyafetlerde tercih ediliyor. Jarse, yün ve pamuk gibi kumaşlarla bir arada kullanıldığında terletebilir.
Likralı kumaşın çıkış noktası 'likra'dır ve likra; elastik sentetik bir kumaş olan elastanın ticari marka adıdır. Örme, gabardin, jarse, mira, süprem, scuba, saten, süet kumaş türleri gibi tercih edilen bir kumaştır.
Saten ve jarse gibi kumaşlar ince bir insanı dahi kilolu gösterebilir, kıyafetlerinizde bu kumaşları tercih etmemeniz gerekir. Zayıf gösteren kıyafetlerde, yaz aylarında daha toparlayıcı ve gizleyici kumaşlardan üretilen tişört ve bluzları tercih etmelisiniz.
Ütülenmesi en zor kumaşların başında jarse gelir.
Pamuk çok emici ve nefes alabilen bir elyaf olduğu için pamuklu jarse oldukça yaygın kullanım alanına sahiptir. Pamuklu jarse, tişörtler gibi günlük kullanıma giren giysiler için idealdir. Az kırışır. Esnekliği ve örme yapısı sayesinde dokuma kumaş türlerine göre çok daha az kırışır.
İpli Jarse Telanın Özellikleri; İpek Tela Olarak Da Bilinir.Boydan Dirençli, Enden Esnektir. Sıklıkla Bayan Üst Giyimde Kullanılır. Nerelerde Kullanılır? Abiyeler, Gelinlikler, Elbiseler, Eteklerde, Yaka ve Patlarda Kullanılır.
Jarse. Formunu daima koruyan bir kumaş türüdür. Küçük parçaları narin yıkama programında 40 ya da 60 derecede yıkayabilir ve normal şekilde asıp kurutabilirsiniz. Pantolon, tshirt gibi daha büyük parçaları ise asarak kurutmanız önerilmez.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Jarse kumaşı, esnek ve elastik bir yapıya sahip olan bir tür örgü kumaştır. Bu kumaş, genellikle tişörtler, elbiseler, etekler ve pijamalar gibi rahat ve spor giysilerin yapımında kullanılır. Jarse kumaşı, %100 pamuk, polyester veya pamuk-polyester karışımı olabilir.
İşte, merak edilen tüm detaylar. " Likralı kumaş sentetik bir elyaf türüdür. Esnek ve dayanıklı bir yapısı olan likralı kumaş spor kıyafetleri ile mayoların üretiminde kullanılmaktadır.
Gabardin Kumaşlı Sıcak Tutan Formalar
Kumaş yapısı sıkı ve dayanıklı olduğundan dolayı sıcak tutar. Yaz aylarında da kullanılan gabardin kumaşlar uzun süre dayanabilen kumaşlardandır. Hemşire üniformalarında ve doktor önlüklerinde kullanılır.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır. Yaz aylarında sizi terletmeyecek, pamuklu Hatemoğlu ürünlerine göz atmaya ne dersiniz?
+Naylon kumaş terletir mi? -Hava geçirgenliği az olan sentetik kumaşlardan olan naylon kumaşında hava geçirgenliği az olduğundan terletme yapabilir.
Dört mevsim kullanıma uygun olan keten kumaş, irili gözeneklere sahip olduğu için hava alımını kolaylaştırır. Bu yüzden daha sık yaz aylarında tercih edilmektedir. Keten kumaşının tüy toplamayan, pürüzsüz ve yumuşak yapısı vardır. Yapı olarak pamuk lifine benzetilmektedir.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Yüksek kaliteli kumaşlar, düzgün dokunmuş, sıkı ve ince bir dokuya sahiptir. Ayrıca, kumaşın dokuma yöntemi, dayanıklılık, esneklik ve hava geçirgenliği gibi özelliklerini de etkiler. Renk ve desen: Kaliteli bir kumaşın renkleri canlı olmalı ve ayrıca düzgün bir şekilde boyanmalıdır. Desenler net ve keskin olmalıdır.
Kaliteli bir yün kumaşı anlamak için dokunmanız yeterli olacaktır. Orta-üst seviye yumuşaklığa sahip olan bu kumaş türü, sık dokunduğu zaman yumuşaklığı azalır. Bu da liflerin kolay yıpranmasına yol açar. Bu yüzden çok sık dokunmamış, yumuşak yapıda olan yün kumaşların kaliteli olma ihtimali daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri