Uzun ince yapıdaki bu pirinçlerden basmati pirincin taneleri daha uzun ve incedir. Bu iki tür dünyanın farklı bölgelerinde yetişirler. Yasmin pirinç basmatiye kıyasla daha kolay sindirilebilir yapıdadır. Ayrıca pişirme sonrası yasmin pirincin daha yapışkan bir yapıda olduğu bilinir.
Yasemin pirincine, esans olarak daha yoğun olması ve yasemin çiçeği gibi kokmasından dolayı kokulu pirinç de denmektedir. Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır.
Basmati pirinç, başka bir pirinç türü olan yasemin pirincini andırmakla beraber daha hafif bir rayihaya sahiptir. Beyaz ve kahverengi olmak üzere iki türü bulunan basmati pirinç glisemik indeks bakımından oldukça düşük rakamlara sahip olan bir pirinç türüdür. Bu yüzden özellikle diyet listelerine eklenir.
Jasmin pirinç ve diğer tür beyaz pirinçler arasında besleyicilik açısından çok büyük ve belirgin bir fark yoktur. Bu tür pirincin tercih edilmesinin asıl sebebi genellikle hoş kokusu ve farklı lezzetidir. Yasemin pirin uzun ince yapısı sayesinde görüntüsü ile kolayca diğer tür pirinçlerden ayırt edilebilir.
Anavatanı Tayland olan jasmine pirinç, diğer adıyla yasemin pirinci; uzun, ince ve saydam tanelerden oluşuyor. Pirinç cinsleri arasından en yüksek karbonhidrat değerine sahip olan bu tür, hafif şekerli ve kendine özgü bir tada sahip. Özellikle Uzak Doğu ve Asya'da oldukça yaygın şekilde tüketiliyor.
İlgili 19 soru bulundu
Basmati Pirinç Besin Değeri
Diğer pirinçlere oranla beş kat daha fazla E vitamini bulunur. Üç kat daha fazla magnezyum, iki kat daha fazla lif bulunmaktadır. Basmati pirinç besin değerleri açısından diğer pirinçlerden çok daha fazla sağlıklıdır.
Yasemin (Jasmin) Pirinç
Yasemin pirinci renklerine göre beyaz ve kahverengi olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Yasemin pirinci diğer pirinçlere oranla daha fazla karbonhidrat içerdiğinden oldukça fazla enerji vermektedir. Bu yüzden sporcular tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir.
Jasmine Pirinç diğer pirinçler gibi sade ve sebzeli pilavlarda ve salatalarda kullanılır. Püf Noktası: Jasmine pirinç diğer pirinç çeşitlerine göre suyu fazla çeker. Jasmine pirinçle pilav yaparken 1 ölçü pirinç ölçüsüne 2 ölçü su kullanınız. Pirincin daha beyaz olması için limon suyu damlatınız.
- Buğdaygiller familyasının karbonhidrat değeri en yüksek üyesi olan jasmin pirinç, vücuda enerji sağlayarak güçlenmesine yardımcı olur. - Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. - Beyin fonksiyonlarının artırılmasını destekler.
Düşük şeker oranlı, besleyicilik açısından yüksek değerlere sahip, lezzet ve koku bakımından tatmin edici, lif ve mineral zengini, GDO'suz Basmati pirincimiz.
Yasemin pirinç için gerek kokusu gerek aromatik, hafif şekerli tadı ile kullanımının sürekli yaygınlaştığı söylenebilir. Kendisine has ince uzun yapısı sebebiyle görsel anlamda yerli pirinçlerden ayrılan yasemin pirincinin anavatanı Tayland olarak kabul edilir.
Zarrin Mehr
Bu pirinçlerden en bilineni ise Basmati'dir. Hindistan ve Pakistan'da yetişen bu pirinçler eski zamanlardan beri mutfakların vazgeçilmezi olmuştur. Zarrin Mehr markasının en popüler ürünü olan Safran Aromalı Hint-İran pirinci üst düzey lezzeti sayesinde sizin ve ailenizin yeni favorisi olacak.
YASMIN, 21 tabletlik ve 3x21 tabletlik ambalajlarda bulunur. Her bir film kaplı tablet 3 mg drospirenon ve 0,03 mg etinilestradiol içerir.
Ana vatanı Hindistan'ın Punjab eyaleti olan basmati pirinç, Himalaya Dağları'nın eteklerinde yetişiyor. Himalaya Dağları'nın karlı sularından besleniyor. Pakistan ve Kuzey Hindistan gibi ılıman ve sulak ülkelerde yetişen basmati ithal ediliyor.
Pirincin bu yönü vücudun su tutmamasına, dolayısıyla şişkinliklerin önlenmesine yardımcı olur. Yani, haşlanmış pirinç, kilo almak istemeyenler için ideal bir besindir. Belki de Çinlilerin zayıf olmalarının sırrı da budur.
1 su bardağı pirinci ılık suda 10 dakika kadar bekletip iyice yıkıyoruz. Yağı ve pirinci tenceremize alıp orta ateşte kavuruyoruz. Pirinç kavrula kavrula sakızlaşacak. Daha sonra tuz ve 2 su bardağı kaynar suyu ekleyip ocağı yüksek ateşe alıp 1 dakika kadar fokurdatıyoruz.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir. İri taneli olması ve pilavında iyi sonuç vermesi nedeni ile ülkemizde yarım asırdır ekilerek beğenilen ve en çok tercih edilen pirinç çeşididir.
Genel olarak esmer pirinç, beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Öğütme işlemi, beyaz pirincin sağlık yararlarının çoğunu ortadan kaldırır. Esmer pirinç bir tam tahıldır ve daha önemli vitaminlere sahiptir. Aynı zamanda bir lif kaynağıdır.
Pirinçte kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1 ve B2 vitaminleri bolca bulunur.
Basmati pirinç ile yapılan pilav son derece sağlıklıdır. Glisemik endeksi düşük olan basmati pirinci sporcuların pilavlarında kullanmaları tavsiye edilmektedir. Uzun süre tokluk hissi duyulması istendiğinde yapılan bu pilavın pişirilmesi normal pilavdan biraz farklıdır.
·ayrıca diğer pirinçlere göre düşük glisemik indeksi olması kilo kontrolü sağlamak isteyenler için tercih sebebidir. Içinde kalsiyum, demir, potasyum, nişasta, sodyum, protein, yağ ve karbonhidrat bulunduran bu pirinç sporcuların da tercih edebileceği güzel bir enerji kaynağıdır. Glütensizdir.
Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin. Eğer birden alev alırsa, bilin ki sahtedir. Havan testi: Havan ya da tokmak yardımıyla ezdiğiniz pirinç taneleri beyaz bir toz haline gelirse ortada bir sorun yok.
Migros Jasmine Pirinç 1000 G - Migros.
Basmati pirinci kilo aldırır mı? Şeker oranı en düşük seviyede olan pirinç türüdür. Besin değerleri dikkate alındığında sağlıklı kilo alıp vermek isteyenlerin tüketmesi gereken bir pirinçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri