Şanzımanının çok sağlam olduğu bilinen birçok marka modelde tork konvertörlü şanzıman görmek oldukça normal. Zaten güçlü arazi araçlarında da yaygın kullanılıyor. Bu zf şanzımanı kullanan modellerin başında ise Alfa Romeo Giulia, Jeep Grand Cherokee, Land Rover Discovery ve Range Rover geliyor.
150 HP Turbo-Benzinli versiyonu olan Jeep® Compass, sürüş deneyimi ve performans açısından en iyisini sunan 6 ileri vitesli DDCT otomatik şanzıman ile donatılmıştır.
Güçlü versiyonda da 1,4 litrelik turbo beslemeli benzinli motora yer verilmiş. 170 HP gücündeki motor, 9 ileri vitesli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle birlikte geliyor.
7 Vitesli Otomatik Şanzıman
Yepyeni 7 vitesli çift kavramalı otomatik şanzıman, Jeep® Compass e-Hybrid'de ilk kez görücüye çıkıyor. Geleneksel DCT 6 vitesli şanzımana kıyasla kısaltılmış vites oranlarıyla araç, otoyolda seyir sırasında emisyon ve tüketim seviyelerini azaltırken daha fazla hızlanma sağlıyor.
Alfa Romeo Giulia, Audi Q7, RS5, RS6, Volkswagen Amarok'un yanı sıra BMW ve Jaguar araçlarda, Maserati, Land Rover Discovery, Range Rover, Jeep Grand Cherokee, Rolls Royce modeller buna örnek olarak gösterilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Zf Şanzıman Türleri
Çift kavramalı DCT şanzıman, daha çok spor araçlarda karşımıza çıkıyor; özellikle Porsche araçlarda kullanılan bir zf şanzıman türü. 8 ileri tam otomatik tork konvertörlü şanzımanı öne çıkaran ise dayanıklılığı.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
Jeep Renegade'in 1.6 litre turbo dizel motor ve 6 ileri DDCT otomatik şanzımanlı versiyonları, Longitude ve Limited isimli iki ayrı donanım seçeneğiyle tercih edilebiliyor. 1.6 litre turbo dizel motor ve 6 ileri DDCT otomatik şanzımanlı Renegade'ler 123 bin 850 TL'lik anahtar teslim fiyatıyla satışa sunuluyor.
Jeep ® Compass, maceranıza uyacak iki farklı dizel motor seçeneği de sunar: 120 beygir gücüne eşlik eden 6 ileri manuel vites 4x2 kurulumuyla verimli 1,6 litre MultiJet II ve170 beygir gücü sunan 350 Nm tork ile dokuz vitesli otomatik şanzımanlı 4x4 konfigürasyon.
Galeri: 2017 Jeep Compass İlk Sürüş
Çünkü zaten ülkemizde satışta olan 2.0 litrelik Multijet II motor, bu araçta 170 beygir güç ile 380 Nm tork sunuyor. Bahsi geçen Mercedes motoru ile bu motorun değerleri çok yakın. Yani Compass'a Mercedes motoru ülkemiz için de gelecek olsa bile Multijet II'nin yerine gelecektir.
Yeni Jeep Renegade, 3 silindirli turbo beslemeli 120 HP'lik 1.0 litre benzinli, 4 silindirli turbo beslemeli 150 ve 180 HP'lik HP'lik iki ayrı versiyonu olan 1.3 litrelik benzinli motorlarla satışa sunuluyor. Renegade'in tek dizel motor seçeneğini ise 1.6 litrelik Multijet II motor oluşturuyor.
DCT sorunsuz çalışır ve yüksek hassasiyete sahiptir. Bu da her hareketin kritik olduğu yarış ya da performanslarda büyük avantaj sağlar. Diğer iletim türlerine göre aracınızın daha çabuk hızlanmasına yardımcı olur. Çift kavramalı şanzımanlar farklı şanzıman türlerine göre daha az bakım gerektirir.
Bizim kullandığımız Renegade, Fiat imzalı 1,6 litrelik dizel motora sahipti. Değişken geometrili turbo besmeye sahip motor, 120 HP güç ve 320 Nm tork üretebiliyor. Motor maksimum torkunu 1750 d/d'da üretiyor ve bu değer aslında yüksek değil.
CVT üniteleri, geleneksel otomatik şanzımana kıyasla genelde daha kısa ömürlüdür. Çeşitli uzman görüşlerine göre CVT ünitelerinin 150 -200 bin km veya daha az dayandığı iddia ediliyor. Bu bağlamda CVT şanzımanlar, geleneksel bir otomatik şanzıman kadar verimli olmasa da genelde manuel şanzımandan çok daha iyidir.
DSG şanzımanın ortalama minimum 160.000km ömrü olduğu bilginse de bu durum kullanım şartlarına göre farklılık gösterebilmektedir.
H matic vites; Hyundai markasının otomobillerinde kullandığı bir tam otomatik şanzıman türüdür. Açılımı "Hydra Matic" şeklindedir.
Jeep, 2020 model yılının bazı pazarlarda 2021'e döndüğü haziran ayında Avrupa'da satılan Compass modeline bir güncelleme getirdi. Tasarım anlamında pek değişim görmeyen kabiliyetli SUV, FCA'nın İtalya'daki Melfi tesisinde üretilecek.
Detaylara geçmeden önce son haberi paylaşalım: Jeep Compass'ın İtalya'da üretilen ve yeni motorlarla donatılan versiyonları Türkiye'de satışa sunuldu.
CVT Şanzıman Tam Otomatik mi Yarı Otomatik Mi? CVT şanzıman, çalışma prensibi olarak yarı otomatik ya da manuel değildir. Bunun için CVT şanzımanlar tam otomatik olarak adlandırılmaktadırlar.
CVT şanzımanın kullanıldığı modeller arasında Honda Jazz, Honda City, Honda Civic, Nissan Micra, Nissan Pulsar, Subaru Forester, Subaru Impreza, Toyota Yaris, Toyota Corolla, Toyota Auris, Renault Koleos gibi araçlar var.
Üretici firma şanzımanın ömrünü genellikle 400 bin km olarak belirlemiştir. Bu km'ye ulaşan araçların belli şanzıman parçaları değiştirilerek revizyona gidilebilir.
Genel olarak, CVT güvenilirlik, maliyet etkinliği ve performans arasındaki mükemmel dengeyi kurar. Bazı sürücüler geleneksel otomatik şanzımanların daha sportif hissini kaçırsa da, CVT'nin iyileştirilmiş yakıt ekonomisi ve tepkiselliği onu birçok araç için mükemmel bir seçim haline getiriyor.
CVT şanzıman sistemli araçlar, arıza çıkarmadan daha uzun süre kullanılabilir. Vites değişimi olmadığı için, motordan gelen güç hiçbir zaman kesilmez. Az parçaya sahiptir ve bu parçalar, uzun süre boyunca kullanılabilecek dayanıklı parçalardır. Son derece hafif olduğu için, aracın nihai ağırlığına etkisi de azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri