Türkiye'de cevizli sucuk, aynı zamanda şıralı sucuk, pekmezli sucuk, şeker sucuğu, üzüm sucuğu, orcik ya da köme olarak da adlandırılır. Türkiye'de genellikle Kahramanmaraş, Gümüşhane, Elazığ, Artvin ve çevre illerinde üzüm veya dut şırasına ipe dizilen ceviz batırılarak yapılan bir tatlıdır.
Kökeni Gürcistan olan bu tatlının başlıca malzemeleri üzüm, fındık ve undur. Türkiye'de cevizli sucuk, aynı zamanda şıralı sucuk, pekmezli sucuk, şeker sucuğu, orcik veya köme olarak da adlandırılır.
Yaklaşık 50 çeşit üzümün yetiştiği kentte üzüm şırasından yapılan ve bulamaç olarak adlandırılan karışım ile ipe geçirilen ceviz tanelerinin batırılmasıyla elde edilen orcik, köylerde üretiliyor.
Gümüşhane ve çevresinde dut, pekmez, süt, un gibi besin maddelerinin harmanlanıp kurutulması ile elde edilen köme, geçmiş dönemlerde evlerde çerez amaçlı tüketilirdi. Günümüzde dünyanın dört bir yanına ihracatının yapıldığı tatlı, Gümüşhane dendiğinde ilk akla gelen ürünlerin başında yer alır.
İlgili 39 soru bulundu
Pikolalı Köme, Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen Coğrafi İşaret Belgeli olarak üretilen enerji, vitamin ve mineral değeri oldukça yüksek, özellikle sağlıklı beslenmede oldukça önemli Gümüşhane'ye özgü geleneksel gıdalardan biridir.
Bir günlük doğal kurutmanın ardından pestil, bezden ayrılıyor. Yırtılmadan kağıt gibi yarı şeffaf elde edilen pestil, ikinci kurutma sonrası paketleme ünitesi için katlanmaya başlanıyor.'' Pestil ile aynı hammaddeyi paylaşan köme ise iplere büyük ceviz parçalarının dizilmesiyle yapılıyor.
Cevizli sucuk, Köme,veya Orcik(Gürcüce: ჩურჩხელა; “çurçh'ela”, Rusça: Чурчхела "çurçhela"), kökeni Gürcistan olup Gürcü ve Anadolu mutfağında önemli yere sahip olan mum şekilli tatlıdır.
Elazığın Üzüm Bağlarından toplanan, %100 Üzümden elde edilen üzüm ve ceviz kullanılarak yapılan ürünüdür. Tamamen doğaldır. Hiç bir katkı maddesi içermez. Şeklinin sucuğa benzemesinden ötürü bu adla anılır.
Sadece Elazığ'a has olan orcik şekeri, bilinen toz şekerin suda kaynatılarak belli bir kaynama derecesinde özel bir şekilde yapılan işlemler sonunda, katılaşma aşamasına gelen şekerin içerisine ceviz içinin konulması suretiyle elde edilir. Yapımı çok zordur ve özel maharet ister.
Doğal üzüm ile yapılan şıra ve en lezzetli cevizlerle yapılmıştır. Üzüm şırasına eklenen nişasta ve irmik ile enfes bir karışım elde edilir. Bu karışıma batırılan cevizler iplerde kurutulana kadar asılı kalır. Hiçbir katkı maddesi eklenmeden %100 doğal hazırlanmıştır.
Elazığ, Artvin, Kahramanmaraş gibi illerde de yoğun bir şekilde yapılıyor ve tüketiliyor olması akılların karışmasını beraberinde getiriyor. Ancak cevizli sucuk Gümüşhane yöresine ait olan benzersiz lezzetlerden biridir.
Köme sucuğa benzeyen şekilde üretilen cevizli sucuk demektir. Köme pestil gıda ürünüyle benzetilmektedir. Bu yüzden de köme en az pestil kadar tüketilmektedir. Köme cevizli olarak üretilebildiği gibi sade ya da pikolalı olarak da üretilebilmektedir.
Sucuk çeşitleri üretiminde kullanılan etin türüne göre farklılık gösterir. Piliç etinden piliç sucuk, dana etinden dana sucuk, manda etinden manda sucuk, hindi etinden hindi sucuk ve kuzu etinden kuzu sucuk üretilir. Bazı yörelere ait türleri de bulunur.
Dana karkasların kol ve but kısmındaki etler kıyma haline getirildikten sonra baharatlarla harmanlanır. İdeal yağ oranındaki acısız baton sucuk tamamen kurumasını önleyecek sürede ışıl işlem görmeden doğal yollarla fermente edildikten sonra sofralarınıza ulaşır.
Kasap sucuk ürünü ısıl işlem görerek üretilen fabrikasyon sucukları gibi değildir. Tam kıvamında yağ oranı ile midenizi rahatsız etmez. Et oranı daha yoğundur. %50 dana eti ve %50 kuzu eti tercih edilerek üretilen kasap sucuk içerisinde sadece kuzu yağı kullanılmaktadır.
Ülkemizde sıklıkla tüketimine yer açılan cevizli sucuk Elâzığ ve çevresinde orcik adı ile anılmak ile beraber Gümüşhane ve de Artvin bölgesinde ise köme adı ile bilinir. Farklı isimlerle anılan cevizli sucuk aslında sucuğa benzeyen dış görünüşü ile sucuk olarak ifade edilip genel olarak içinde ceviz bulunmaktadır.
Özellikle Anadolu'da yaygın bir şekilde tüketilen orcik, bazı bölgelerde cevizli sucuk olarak da biliniyor. Oldukça lezzetli olan bu tatlının yapımı için büyük emek harcanıyor. Orcik, genelde ert geçen kış aylarında özellikle çay saatlerinde çerez olarak tüketiliyor.
Maraş yöresinde un sucuğu yada köpük sucuğu olarak da bilinir. Maraş'ın meşhur Kabarcık üzümünün pekmeziyle birlikte un ve nişasta eşliğinde çırpılıp köpürtülmesi ve kurutulması aşamaları sonucunda yapılır.
Pestilin meşhur olduğu kent Gümüşhane! Hatta Gümüşhane'de artık pestil üretimi başlı başına bir sektöre dönüşmüş durumda. Sadece Türkiye geneline değil, yurt dışına bir gönderim için bu kentte pestil üretimi gerçekleştiriliyor.
– Gümüşhane Pestili. Pestil Nedir? Öncelikle bu soruya cevap verelim. Pestil meyve özlerinin baskı altında yada serilerek ince bir yapı verilmek suretiyle kış için saklanması ve bunun sonucunda oluşan tatlıdır.
Cevizli sucuk doğal şeker barındıran bir yiyecek olduğu için zararlı olduğu düşünülür ancak, sanılanın aksine sağlığa son derece faydalı bir içeriğe sahiptir.
Pestil ya da bastık(sh.13) Türkiye ve çevre ülkeler mutfaklarında meyve özlerinin baskı altında bir yaprak şekli verilmek suretiyle kış için saklanması ve bunun sonucunda oluşan tatlı.
Kaç Çeşit Pestil vardır? 2 adet Pestil çeşidi bulunmaktadır.
Tablo da görüldüğü gibi pestil, içerdiği yüksek şekerden dolayı iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Üzüm şırası ve pestilde bulunan fosfor, işlevsel bakımdan kalsiyumla yakından ilişkili olmasının yanı sıra şekerin enerjiye çevrilmesinde de görev alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri