Genel olarak incelediğimizde; İstiklal Marşı'nda "Toprak" kelimesi iki kez geçerken "Kan", "Yurt" ve "Vatan" kelimeleri üç kez geçmektedir. Dolayısıyla, "On kıtadan oluşan İstiklal Marşı'nda hangi kelime diğerlerinden daha az geçmektedir?" sorusunun cevabı "Toprak" olacaktır.
Onun için adı “İstiklâl Marşı”dır. Onun için manzume İstiklâl'le başlar ve İstiklâl'le biter. Ayrıca şiirin başka kıtalarında, başka mısralarında İstiklâl kelimesi geçmese de zikredilmemiş bir istiklâl değişik motiflerle kendini hissettirir: “Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” mısraında olduğu gibi.
İstiklâl Marşı'nın içinde Türk kelimesi geçmez; İstiklâl Marşı'nın içinde İslâm kelimesi geçmez.
Kan kelimesi İstiklal marşında 3 kez geçmektedir. İstiklal Marşı'nda 'Toprak' kelimesi kaç kere geçmektedir? Toprak kelimesi İstiklal marşında 2 kez geçmektedir.
On kıtadan meydana gelen marş, her bir kıtasında farklı sesleniş ve hitaplara sahne olmaktadır. Korkma diye başlayan marş, “Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal” sözleri ile sonuçlanır.
İlgili 30 soru bulundu
· İstiklal Marşı söylerken ve dinlerken herhangi bir şeyle meşgul olmamalıyız. · Marş söylerken gülmemeli ve saygısızlık etmemeliyiz. · Marşımız okunduğu sırada arkadaşlarımızla konuşmamalı, marşımıza eşlik etmeliyiz. · Bu kurallara uymayanlar varsa onları marş bittikten sonra uyararak dikkat etmelerini söylemeliyiz.
İlk Hamdullah Suphi Tanrıöver okudu
Meclis, 1 Mart 1921'de tarihi günlerinden birini yaşadı. İstiklal Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsünden okundu.
Dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşmaktadır. Dikkat edilirse kırk bir mısra olduğu görülür.
Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak.
İstiklal Marşı'nın ilk 2 kıtası törenlerde milli marş olarak okunmaktadır. Toplamda 10 kıta olan İstiklal marşı'nın tüm 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10. kıta sözleri ile detayları..
Türk milleti için önemli tarih ve günlerde okunan İstiklal Marşı 10 kıtadan oluşmaktadır.
Mehmet Akif Ersoy, Türk halkının inancını ve cesaretini tazelemek, milletine bağımsızlık ruhunu katmak için İstiklal Marşı'nı yazdı. 'Kahraman Ordumuza' adını verdiği şiir TBMM'de İstiklal Marşı olarak kabul edildi.
Aslen, kraliyet ailesinin giriş müziği olarak tasarlanan İspanya'nın milli marşı sözsüz olmasıyla ünlüdür.
“Korkma”, ileride yazacağı İstiklal Marşı'nın da ilk kelimesiydi.
İstiklâl Marşı Ankara'da yazıldı; ama ilk defa Kastamonu'da Nasrullah Camii'nde okundu.
Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
İstiklal Marşı 17 şubat 1921 tarihinde Hakmiyeti Milliye Sebilürreşat ta yayınlanır.Açık Söz gazetesi ise marşı süslü bir çerçeve içinde birinci sayfaya koyarken şu açıklamayı yapar:” Her mısrada Türk ve İslam ruhunun ulvi mübarek hisleri titreyen bu abide-i sanatı, kemal-i hürmet ve mübahatla (övünçle) derc ediyoruz.
İstiklal Marşı'nın 2.
Şair ikinci kıtada bayrağımızın o zaman ki kırgın, küskün, öfkeli halini dile getiriyor. Türk vatanının bazı parçaları, işgal edilmiştir. Bu yüzden bazı bölgelerde bayraklarımız indirilmiş yerine düşman bayrakları asılmıştır. Kaş çatmak öfke halini ifade eder.
Ön elemeyi geçen yedi şiir, 12 Mart 1921'de Mustafa Kemal'in başkanlığını yaptığı Meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Âkif'in şiiri, Meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu.
İstiklâl Marşı‟nın toplam 12 ölçüdür ve üç dörtlük eksik başlayacak şekilde dört/dörtlü ölçü ile ölçülenmiştir. 2. Marş içinde 5 tip nota değeri ve tartım kullanılmıştır.
İstiklal Marşı son kıtası beş mısra diğer kıtaları dörder mısra olan 10 kıtadan oluşur. Toplam da 10 kıta 41 beyittir. Kırk bir beyit olmasını bazıları, Mehmet Akif Ersoy'un bağımsızlığımıza nazarlık olarak yazdığını düşünmektedir. Aruzla yazılan şiirimizde sadece son kıtadaki dördüncü dize serbest ölçüyle yazılmıştır.
Dize veya mısra, manzum yazıların (şiir) her bir satırına verilen isimdir. Genelde belli bir vezne (ölçü) göre düzenlenir; fakat ölçüsü olmak zorunda değildir. Bütün şiirler mısralar halinde düzenlenir. Bu yönüyle en küçük nazım birimidir denilebilir.
Bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşı, 102 yaşında. Mehmet Akif Ersoy, milletin hissiyatına tercüman olup milli mücadele ruhunu kaleme aldı. Türk milletinin kurtuluş mücadelesini anlatan eser 12 Mart 1921'de Meclis'te kabul edildi.
12 Mart 1921 tarihinde TBMM´de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif´in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, verilen 500 liralık ödülü "Ben bu şiiri para için yazmadım." diyerek Türk ordusuna bağışlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri