Gen merkezi tropikal Amerika bölgeleri olan ve yurt dışında “Custard Apple” ismiyle tanınan Hint ayvası Pakistan, Hindistan ve Filipinler`de de yaygın olarak yetişiyor. Huni şeklini andıran ve ananasa benzeyen meyve 20 cm çapa kadar büyüyebiliyor.
Tropikal bölgelerde yetişen Hint ayvası, C vitamini oldukça yüksek olan bir meyve. Antalya ve civarında da yetiştirilen bu meyvenin, kilo vermeye yardımcı olduğuna da inanılıyor.
Yer elması (Helianthus tuberosus), papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller (Helianthus) cinsinden, yenilebilir köksapları yumru durumunda olan bir bitki. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır.
Doğu muzu olarak da isimlendirilen ışkın farklı yörelerde “ışgın” gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Fil kulağını anımsatan yaprakları ile öne çıkan ışkın otu, ülkemizde yetişen ilk yabani ravent türüdür.
Brezilya ve Ekvador ise dünya muz üretiminde ilk beşte yer alan diğer ülkelerdir.
İlgili 37 soru bulundu
Toplumda yemişen, akdiken ve barutan isimleri verilen alıç meyvesi, 50'den fazla türüyle kırmızı, kırmızı-kahverengi, sarı renktedir. Yaprakları da faydalı olan alıç meyvesi ise hem taze hem de kuru olarak tüketilir.
İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve vücut direncini artırır. Bunun yanında B vitamini bakımından da zengin olan yer elması hafıza ve beyin gelişimini de destekler.
Hint yağı ağız yoluyla alınabilir veya cilt bakımı ya da saç bakımı için tercih edilebilir.
Görünüş olarak turp, zencefil ve kerevize benzetilse de tat olarak çok farklıdır. Halk arasında tatlı patates olarak bilinen yer elması sebzesinin birçok çeşidi vardır. Tadı görünüş olarak benzediği sebzelerin aksine tatlıdır. Bazen yemeklerin içinde patatese benzetilen bu sebze çiğ olarakta tüketilebilir.
Türkiye ayva üretiminde dünyada 1. sırada yer alır.
Ülkemizde ise Sakarya en çok ayva yetişen ilimizdir. Çin, Özbekistan ve Fas Türkiye'den sonra en çok ayva yetiştirilen coğrafyalardır.
Antalya'da yetişiyor, kilosu 350 lira
Şekli yumurtaya benzeyen salak pondoh, Tayland, Malezya, Brunei ve Endonezya'da gibi ülkelerde yetişir. YILAN MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR? Uzun süre tokluk hissi veren bu tropikal meyve, hafızayı güçlendirmesiyle de tanınıyor.
Erken ilkbaharda mart-nisan aylarında yapraklanmadan önce çiçek açar. Yenebilen minik ayvaya benzer ve sarı yeşil renkli, güzel kokulu meyveleri vardır. Ayrıca özellikle yurtdışında çiçek aranjmanlarında da kullanılmaktadır.
İçindeki besin depoları boşalmıştır, bakteriler de çürüme ve kokuya neden olur. Yenilmesi son derece zararlıdır. Ne filizi ne de kendisi yenmez.
Özellikle Asya bölgesinde yetişen zencefiller zencefilgiller ailesinden gelme bir baharattır. Zencefilin dış görünüşü ise yer elması ile aynı olarak görülmektedir. Bundan dolayı ikisi de karıştırılmaktadır. Zencefil zencefilgiller familyasına bağlı olan bir bitkidir.
Daha önce dediğimiz gibi yer elması çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir. Ancak çiğ olarak tüketilecekse güzelce temizlenmesi ve kabukları soyulmalıdır. Eğer sade bir şekilde yemek istemiyorsanız, küçük küçük dilimleyip salatalara ilave edebilirsiniz.
Yasaklanan 38 ürün arasında iltihaplı bölgeleri iyileştirdiği iddia edilen adasoğanı, ağrı kesici özelliği olduğu belirtilen güzelavratotu ve romatizma ağrılarını durdurduğu ifade edilen hintyağı da yer aldı. Bu ürünlerin bilinçsiz kullanımı sonrasında damar tıkanmasına, zehirlenmeye ve ölüme yol açtığı vurgulandı.
İyileştirmeyi hızlandırır. Sarı kantaron yağı, hücre onarıcı ve yenileyici etkisi bulunduğu için topikal olarak düzenli bir şekilde kullanıldığında yara, yanık ve akne izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca diyabetik ayak ülserlerinin yanı sıra diğer lezyonları tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Bu macun Hint yağı ile karbonatın karışımıyla elde edilir. Uygun bir kabın içerisinde Hint yağı ile karbonat macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. Elde edilen karışım pamuklu bir çubuk yardımıyla et beninin üzerine uygulanır. Bu yöntemi et beni yok olana kadar dilediğiniz sıklıkta uygulayabilirsiniz.
Yaprak kenarları dişlidir. Yaprak rengi yeşil olup üzerleri tüylüdür. Yer elmasının çiçekleri gösterişli, büyük ve sarı renklidir. Her dalın ucunda tek bir çiçek tablasında çok sayıda çiçek oluşur.
Haziran ve Temmuz ayında çiçeklerini veren sebze, sonbaharda hasat edilir. İlk hasadın yumruları çok küçük olursa tekrar ekilerek Ekim ayında tekrar toplanır. Kısacası, bu yeraltında yetişen sebzeyi pazarlarda Ekim ayından Kasım ayının sonlarına kadar pazarlarda bulabilirsiniz.
A, B kompleks, C, E, G ve K vitamini; potasyum, magnezyum, bakır, çinko, sodyum, manganez, demir, kalsiyum mineralleri içerir.
Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle kanser gibi hastalıkların oluşumunu engellemeye yardımcıdır. Enfeksiyon gibi riskleri azaltıcı etkisi vardır. Alıç meyvesi anti inflamatuar özelliği sayesinde diyabet ve astım gibi bazı rahatsızlıklarda oluşabilen kronik inflamasyon durumlarına karşı kalkan oluşturur.
Halk arasında yemişen olarak bilinen alıç, dikenlerinden dolayı akdiken olarak da bilinir. Hafif buruk bir tada sahip olan meyve, görünüş olarak muşmulaya benzediğinden dolayı bazı yörelerde muşmula adıyla da anılır.
Elma büyüklüğünde kırmızı meyveleri ve dikenli dallarıyla tanınan alıç, gülgiller ailesine ait bir bitkidir. Ağaçlarda ve çalılarda yetişen bu bitki, Türkiye dahil dünya genelinde ılıman iklimlere sahip bölgelerde yetişir. Alıç meyvesi, beyaz ya da pembe renkli çiçekleriyle göz kamaştıran bir görünüme sahiptir.
Bol suda duruladıktan sonra fazla suyunu kağıt havlu yardımıyla aldığınız doğranmış yer elmalarını parti parti kızgın yağa bırakın. Aralarda karıştırıp hafif bir renk alana kadar 2-3 dakika kızartın. Fazla yağını bırakması için kağıt havlu serili bir servis tabağına çıkartın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri