Santrallerin kurulu olduğu iller ve santral sayıları şöyledir: Aydın (20), Denizli(5), Manisa(5), Çanakkale (2). Ayrıca; Aydın'da 4, Manisa'da 2, Denizli'de 1 adet jeotermal santral kurma çalışmaları devam etmektedir.
Ülkemizin jeotermal potansiyeli oldukça yüksek olup potansiyel oluşturan alanların %78'i Batı Anadolu'da, %9'u İç Anadolu'da, %7'si Marmara Bölgesi'nde, %5'i Doğu Anadolu'da ve %1'i diğer bölgelerde yer almaktadır.
Ülkemizde yer alan jeotermal enerji santrallerinde ki kurulu gücün yaklaşık % 25 Denizli ilinde bulunan jeotermal enerji santrallerinde üretilmektedir.
01.09.2008 Tarihi itibarıyla ZORLU A.Ş. tarafından işletilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Ali Kındap "Konutlarda biz gazın yüzde 20'sini ödüyoruz, yüzde 80'i devlet tarafından sübvanse ediliyor. Bu açıdan bakıldığında ise jeotermal ısıtma sübvanse edilmemiş doğal gaz fiyatına göre 10 kat daha ucuz" dedi.
1984: Türkiye'nin ilk ve Avrupa'nın İtalya'dan sonra ikinci jeotermal enerji santrali (20.4 MWe kapasiteli) Kızıldere, Denizli'de hizmete açıldı. 1984: Oregon eyaletinde (ABD) mantar yetiştiriciliğinde jeotermalden yararlanıldı.
Kızıldere Jeotermal Santrali, Denizli ili Sarayköy ilçesinde kuruludur. Kurulu gücü 6.85 MW, yıllık enerji üretim ortalaması 38 milyon kWh'dir. Santral, 2008 yılında işletmeye alınmıştır.
Çatalağzı Termik Santrali'nde, Çatalağzı ve Zonguldak lavuarlarından gelen miks, şlam, ve hafif şist karışımı kömür yakılmaktadır. Santralin günlük kömür sarfiyatı bir grup için yaklaşık 2800 ton olup, 1 kWh enerji üretimi için 2450 kcal/kg enerji harcanmaktadır.
Yer kabuğunun altında birikmiş olan sıcak su, buhar ve gazları kullanarak ısıtma sağlayan bu sistemler doğal kaynakları kullanmamız sebebiyle ekonomik ve çevreci bir sistemdir. Jeotermal Enerji ise yeraltında oluşan bu ısının doğrudan veya dolaylı olarak yeryüzüne taşınıp kullanılabilir hale getirilmesi demektir.
Tükenmeyen enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, dalga gibi sürekli kendini yenileyebilen doğal kaynaklar yer almaktadır.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. İdari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa edilmektedir. 27 Nisan 2023'te yakıt çubukları getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştır.
Jeotermal kaynaklar yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bugün ülkemizde jeotermal enerjiden üretilen elektrikten; ısıtma (sera ve konut), termal ve sağlık turizmi, endüstriyel mineral eldesi, balıkçılık, kurutmacılık vb. gibi alanlarda yararlanılıyor.
Denizli ili sıcak su kaynakları bakımından oldukça zengindir. Kaynaklar Büyük Menderes Grabeni ve Gediz Grebeni'ni oluşturan kırık hatları boyunca çıkmakta ve 10 adet jeotermal saha bulunmaktadır.
Jeotermal Enerji uygulamalarında ilk elektrik üretimi 1975 yılında MTA Genel Müdürlüğü tarafından kurulan ve 0,5 Mwe güce sahip Kızıldere Santrali ile başlatılmıştır.
Zorlu Doğal Elektrik, ihale ile Van'da bulunan Engil Gaz Türbinleri'nin mülkiyetini alırken, Tokat, Eskişehir, Kars, Rize, Erzurum, Erzincan ve Tunceli'de bulunan hidroelektrik santralları ile Denizli'de faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük kapasiteli jeotermal santralinin 30 yıllık işletme hakkına sahip oldu.
Jeotermal kaynaklardan elektrik üretimi ısı ve buhar kullanılarak yapılır. Kuyularda üretilen akışkanın buhar ve su olarak ayrılmasına dayanan konvansiyonel santrallerde buhar, türbinlere gönderilir. Ardından jeneratörler sayesinde elektrik elde edilir.
Yapılan araştırmada jeotermal kaynak sıcaklığı (Tjg) 50-100°C arasında değişirken, soğutma suyu giriş sıcaklığı (Tssg) 20°C olarak sabit, pompa basınç değerleri ise her üç pompa için 300kPa kabul edilmiştir.
Kısa adı : ÇATES
Türkiye'de Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santraldir. Santralin bugünkü sahibi Elektrik Üretim A.Ş.'dir (EÜAŞ). Zonguldak iline 17 km mesafedeki Çatalağzı Beldesinde kurulmuştur. Santralin son sahibi EÜAŞ ise, T.C. Enerji Bakanlığına bağlı bir kamu iktisadi teşekkülüdür.
Jeotermal enerji, fosil kategorisinde bir enerji kaynağı olmasa da fosil yakıtlar gibi dünya üzerinde homojen bir şekilde dağılmamıştır. Amerika kıtası, Orta Amerika ülkeleri, Anodulu'da Ege Bölgesi ve Avrupa'da İtalya jeotermal enerji santrallerinin en fazla bulunduğu coğrafyalardır.
„Yer altındaki güneş‟ olarak da bilinen jeotermal enerji önde gelen bir yenilenebilir enerji kaynağıdır ve bu yerli kaynak gerekli hassasiyet gösterildiği takdirde dünyada en çevre dostu enerji türlerinden biri olarak bilinmektedir.
Jeotermal enerji, temiz ve güvenli olduğu için tercih edilen bir enerji kaynağıdır. Türkiye, jeotermal enerji potansiyeline sahip ülkeler arasındadır. Ülkemiz, Avrupa ülkeleri arasında jeotermal potansiyeli olarak 1. sırada ve kurulu güç bakımından Dünyada 4. sıradadır.
Jeotermal enerji, yerkürenin içinden yeryüzüne kadar ulaşan çatlak ve kırıklardan yüzeye çıkan su, gaz ve buhardan faydalanılarak elde edilen bir yenilenebilir enerji kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri