Hocam Nike veya Adidas giymek caiz midir? Giyilmesi yasak olan bir marka yoktur.
Soru: Nike, adidasın kopyasını yapmak ve satmak tezgahtarlık yapmak caiz midir? el Cevab: Saydığınız markaların orijinallerini giymek mekruh, kopyalarını giymek ise hilaful evladır.
Bu itibarla emek ve gayret sarf ederek toplum nezdinde itibar gören bir firmanın kendi markasının izinsiz olarak başkaları tarafından kullanılması kul hakkı ihlaline ve müşterilerinin aldatılmasına sebep olacağından İslâm ahlakıyla bağdaşmamaktadır. Ayrıca bu yolla haksız kazanç sağlamak da dinen caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, Gayri müslimlerin mallarını alıp kullanmak caizdir. Bu bakımdan gayrı müslimlere ait olan ve İslam'ın yasaklamadığı her türlü malları kullanmanın bir sakıncası yoktur.
Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya üretim yeri, coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler marka olarak tescil edilemez. Yetkili mercilerden kullanmak için izin alınmamış işaretler marka olarak tescil edilemez.
İlgili 23 soru bulundu
BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
Hocam Nike veya Adidas giymek caiz midir? Giyilmesi yasak olan bir marka yoktur. Yasak olan, mümin olmayanların değerlerini simgeleyen veya müminlerle savaşanlara ait olanların mallarını giymektir.
Rayiç fiyattan ucuza almak ise mekruh olur. Zekât olarak verilen ticaret eşyasının fiyatı her yerde aynı değildir. Geri alınırsa, fakir zarara uğratılabilir. Bu bakımdan ticaret eşyasını fakirden geri satın almak mekruh olur.
Başkalarının rızası olmadan mallarını ellerinden almak câiz olmadığı gibi kaybettikleri mal ya da eşyayı alıp sahiplenmek de câiz değildir. Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir.
Saiqa Noreen isimli kullanıcı tarafından başlatılan kampanyaya 30 Ocak itibariyle 14 binden fazla kişi imza atmış bulunuyor. Nike ise Allah kelimesi ile olan herhangi bir benzerliğin tamamen tesadüfi olduğunu açıkladı.
Roma mitolojisinde Victoria olarak geçen Nike, Tiran Savaşı'nda yüce Yunan Tanrısı Zeus'un yanında savaşmış, birçok resim ve heykelde kanatlarıyla resmedilmiştir. Yunan Tanrıçası Athena'nın yakın arkadaşıdır. İşte bu mitolojik tanrıça dünyanın en bilinen markalarından Nike'nin ismi ve logosunda karşımıza çıkar.
Phil Knight ve Bill Bowerman ortaklığıyla ilk kurulduğu zamanda adı Blue Ribbon Sports idi. Daha sonra firmada çalışan ve kendisi de bir koşucu olan Jeff Johnson tarafından, bir gece rüyasında Yunan mitolojisinin Zafer Tanrıçası Nike'ı görmesiyle firma adı değişir ve Nike olur.
Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir." denildi. Kurul, buluntu eşya konusunda takip edilecek yöntemi de şöyle açıkladı: "Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır.
Faizli işlem barındırmayan veya faizli işlemlere aracı kılınmayan ön ödemeli kartların kullanılmasında ise herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Ancak kanunlara aykırı olarak, kaçak yoldan telefon getirmek veya getirilen telefonu yasal olarak kaydettirmeden bir şekilde yazılımıyla oynayarak kullanıma açmak, kanunen suç olduğu gibi dinen de caiz değildir. Bu şekilde kullanıma açıldığı bilinen telefonların satın alımı da caiz değildir.
Fetva Kurulu, "Özel şirketler ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçi, memur veya emekliler maaşlarını faizli bankalar aracılığıyla alıyorsa paralarını bekletmeksizin ya çekmeli ya da katılım bankalarına transfer etmelidir" diye belirtti.
Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
Cevap: Normalde piyasaya narh, fiyat konması caiz değildir. Çünkü hiçbir şeyin satışında kâr haddi yoktur. Herkes, istediği kadar kâr ile satabilir. İslâmiyette kâr haddi yoktur.
Günümüzde ise alternatif helal maddeler bulunduğu için domuz derisinden veya kılından; ayakkabı veya giysi yapmak, fırça veya dikiş ipi imal etmek ve bu tür ürünleri kullanmak, bunların alım satımını yapmak caiz değildir (DİYK'ın 2018-26 tarih ve sayılı kararı).
Viagra eğer faydalıysa, kullanılmasında bir sakınca yoktur'' diye konuştu. Erkeğin gücü yerindeyken, sırf merak gidermek için ilaç alınmasının caiz olmadığını belirten Yücel, sapıklığa varacak derecede etki eden ilacın dini açıdan haram olduğunu kaydetti.
Kürk, yabanî hayvan derisinden başlık vb. giymek câizdir. (Hindiye V, 291-93) Ancak elbisede dahî kadının erkeğe, erkeğin de kadına benzememesi gerekir. Buna göre erkeklerin giydiği derimont ve benzeri elbiseleri kadınlar, erkeklere benzemiş olacakları için giymemelidirler.
- Devlete savunma sanayisinde hizmet eden bir kurumun borsa üzerinden hisseleri alınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Üretilmesi, alınıp satılması caiz olan bir üretim şirket veya kuruluşunun hisse senetlerini almak ve satmak caizdir.
“Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?” sorusuna Diyanet'in sitesinde şu şekilde cevap verildi: “Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Din İşleri Yüksek Kurulu
Din hizmetleri karşılığında maaş alınabilir mi? Maaşlı görevlilerin arkasında namaz kılınabilir mi? İslâm dininde ilke olarak ibadet karşılığında ücret almak caiz değildir. Çünkü ibadetler Allah için yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri