Ortalama inek sütüyle karşılaştırıldığında; Jersey sütünün besin değeri %15 daha fazla protein, %18 daha fazla kalsiyum ve %10 daha fazla fosfor içerir. 75⁰C sıcaklıkta 15 dakika pastörize edilerek şişelenir bu sayede besin değeri ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmeden sizlere ulaşır.
Jersey sütü diğer sütlere oranla daha yüksek kalsiyum, yağ, protein miktarlarına ve insan sağlığına faydalı bileşenlere sahiptir. Bu nedenle diğer sütlerden daha sağlıklı ve güvenilirdir.
Jersey inek sütü, diğer inek sütlerine göre 2 kat daha fazla yağ ve protein içerir. Besleyici özelliğinin yanı sıra tereyağı, kaymak ve yoğurt tüketimine oldukça uygundur. Olgunlaştırılmış peynir üretiminde bu cins süt kullanılacaksa bir miktar yağı alındıktan sonra üretim yapılmalıdır.
Süt verimi çok iyi olan süt inekleri arasında yer alan Güney Anadolu Kırmızısı inek türüdür. Bu inekler oldukça hızlı olarak gelişir. Süt konusunda da çok verimlidirler. Yerli kara ırkı da yetiştirilse bu ırkların süt ve et verimi diğerlerine nazaran daha azdır.
Jersey sütü, Jersey saf inek ırkı küçük yapılı, kahverengi renklere sahip kökeni Britanya'ya dayanan bir inek ırkıdır. Bu ırktan elde edilen sütler jersey inek sütleridir. Bu sütler diğer cinslerin ürettiği sütlere oranlar daha lezzetli ve daha fazla besin değerine sahiptir.
İlgili 33 soru bulundu
Ortalama inek sütüyle karşılaştırıldığında; Jersey sütünün besin değeri %15 daha fazla protein, %18 daha fazla kalsiyum ve %10 daha fazla fosfor içerir. 75⁰C sıcaklıkta 15 dakika pastörize edilerek şişelenir bu sayede besin değeri ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmeden sizlere ulaşır.
3 Lt Jersey Çiğ İnek Sütü (3 Litre)
120,00 ₺ 110,00 ₺ İndirimli!
Jersey sığır ırkı görünüm özellikleri
Siyah gözleri ve vücudunun rengiyle de bir geyiği andırdığı düşünülür. Kalın köklü boynuzludur. Jersey sığır ırkı, tipik süt ırklarının özelliğini fazlasıyla taşıyan bir ırk hayvanıdır. İnce kemikleri, dolgun memeleri, ince derisi, boyun ve baş yapısı ile sütçü ırkın timsalidir.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Jersey sütü neden sarı? Jersey ineklerin sütü, fark edilir derecede sarıya dönük oluyor. Yüksek yağ oranı, bu sarımtırak renge neden gösteriliyor.
Jersey Yoğurt Mayası, Jersey sütünden hazırlanarak evinizde enfes ve sağlıklı yoğurt yapabilmeniz için üretilmiştir. Hastalıktan ARİ işletme standartlarında üretilen Jersey Sütleri ile evinizde doğal bir şekilde hazırlayacağınız yoğurdun tadını başka yerde bulamayacaksınız.
Sütün yağından dolayı yapışma riskini önlemek için sütü kaynatmadan önce tencerenizi mutlaka su ile çalkalayın. Suyu döktükten sonra ise tencerenin hafif nemli zeminine sütü döküp orta ateşte kaynayana kadar ara ara karıştırarak kaynatmaya devam ediniz.
Sütün 10-15 saniye kaynaması yeterlidir. Bu da annelerin deyimiyle “bir taşım” süresidir. Çiğ sütü saatlerce kaynatmaya gerek yoktur.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
Süt kalitesi bakımından dünyanın en ünlü inek türleri arasında yer alan Jersey boğaları, ömür boyu süt verimi ile birçok ırkı geride bırakmıştır. Anavatanı olan Jersey Adası'ndan dünyaya yayılmıştır. Ülkemize ise ilk kez 1958 yılında Amerika'dan Karadeniz bölgesine getirilmiştir.
Jersey Sütün Faydaları
Beyin gelişimini destekler; İçeriğindeki Çinko, iyot, B2, B6, B12 vitaminleri ve araşidonik asit, linoleik asit gibi esansiyel yağ asitleri içeriği ile beyin ve zeka… Kalbi korur; Sütün içerisinde kan basıncını düşürebilen protein, kalsiyum, fosfor gibi vücut için önemli besin öğeleri bulunuyor.
Dr. Y. Birol Saygı, “Risk oluşturan hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı güvenirlik için ve besin içerikleri korunumu açısından kesinlikle sokak sütü değil, ambalajlı süt tüketmelisiniz.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Yüksek yağ ve protein oranına sahip inek sütü denince akla gelen ilk cins olan Jersey cinsi inekler daha az doğal kaynak kullanan ve doğaya daha az karbon salan ufak yapılı hayvanlardır. Jersey İneğinin yağ kürecikleri (globül), herhangi bir süt cinsinin en büyüğüdür.
Koyun sütü en yağlı sütlerden biri ve peynir üretiminde kullanımı çok yaygındır. Bir koyunun doğumdan sonra süt verimi 6 ay kadar sürüyor bu süre sonunda ise sütü azalıyor. Günlük 150-200kg süt veriyor. Farkı: Diğer sütlere oranla en fazla yağ ve potasyum içeriğine sahip.
Irklar arasında, en çok süt yağı bulunan süt Jersey ırkındadır. Ortalama süt yağı %4,60 olan Jersey ırkını, %4,04 ile Brown Swiss ırkı takip eder. Holstein ırkının ortalama süt yağı oranı %3,65 tir. Ayrıca süt yağı inek aileleri arasında da değişkenlik gösterir (genetik).
Kocaeli'de yaklaşık 5 buçuk yıl önce 'Jersey' ırkı 10 inekle çiftlik kuran Orçun Maviş, ürettiği yüksek proteinli sütle vatandaşlardan gelen taleplere yetişemez hale geldi. Vatandaşlar perakende olarak satılan günlük sütü alabilmek için metrelerce uzunlukta kuyrukta saatlerce bekliyor.
Jersey sütünü kaynattığınızda elde ettiğiniz kaymak size sütteki yağ oranını gösterecektir, İster bu kaymağı alıp kahvaltılarınızda ,tatlılarınızda tüketebilir, isterseniz yoğurdunuz daha yağlı olması için bırakabilirsiniz.
Bu ırk; Altınova, Anadolu ,Sultansuyu ve Gözlü İşletmelerinde yetiştirilmektedir. Anavatan İngiltere ile Fransa arasındaki Jersey Adası'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri