Mırmır, çupra, sargoz, ispari,
Tekniğe adını veren jig; metal bir suni balık türüdür. Temel amaç jiginizi dibe indirip belli bir ritim ile sarım yaparak dipte veya orta suda bulunan balıkları yakalamaktır. Jigging yöntemi ile sarıkuyruk, sinarit,akya, orfoz ve orkinos gibi balıkları yakalayabiliriz.
Daha çok Kıyı Balıkçılığı ve Tatlısu Balıkçılığı gibi balıkçılık türlerinde kullanılan Silikon yemler ile Levrek, Sazan gibi balıkları kolay bir şekilde tutabilirsiniz.
Jig olta malzemesinde kullanılan kamış türü ise, kaldırma kuvveti yüksek, hafif ve esnektir. Hızlı misina sarabilen oltası sayesinde balık avınız başarı ile sonuçlanacaktır. Av sırasında kullanacağınız metal balıklar size problem yaratmadan hızlı bir şekilde dibe batmaya meyilli olarak üretilmişlerdir.
Birkaç farklı stilde yapılan bu hareketler, bazen hızlı şekilde 2-3m çekip, bekleyip tekrar çekerek, bazen kısa mesafelerde hem çekip hem kamışı aşağı-yukarı hareketlerle sallayarak, bazen de iki hareketin karışımı gibi birkaç metre çekip birkaç metreyi de hem çekerek hem de kamışı sallayarak yapıyoruz.
İlgili 41 soru bulundu
Jig yapılacak yer 50 m nin altında derinlikte ve deniz durgun ise 120 – 160 gr arası hafif jigler iş görürken daha derin sularda ve akıntı olması durumunda 200 – 300 gr Jigler kullanılabilir.
Doğru Jigging Olta Makinesi Seçimi ve Özellikleri
Jigging olta makinesin boyu, yapacağınız avda tarayacağınız derinliğe göre şekillenmelidir. 45-50'lik bir olta makinesi ile jigging yapabileceğiniz gibi derinliği fazla yerlerde 140-200'lük büyük makaralara sahip jigging makineleri de kullanabilirsiniz.
Jigler, genellikle teknelerde kullanılanlardan çok daha küçüktür. Bu yöntemde yaklaşık 20 gram ile 100 gram arası jig yemler kullanılır. Özellikle kıyının aniden derinleştiği kayalık bölgelerde sinarit, orfoz, torik ve orkinos başta olmak üzere birçok avcı balığın avlanmasında etkili bir yöntemdir.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
Bölgeye ve deniz yapısına göre değişebilir belki ama Çanakkale marina ve feribot iskelesi arasında kalan bölgede gece jig ile kolyoz ve uskumru yakalanabiliyor.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Ekmek içi ile hangi balık tutulur? Ekmek içi ile sardalya, sazan, uskumru ve istavrit gibi balıklar tutulur.
Seçeceğiniz renk, avlandığınız meranın yemlik balığına ne kadar benzer ise o kadar çok şansınız artar. İkinci olarak tavsiye ettiğim silikon yemler Savagear Sandeel 12.5cm 23 gr silikon yemlerdir. Gece Avları için Savagear 'ın glow(19) ve Lemon Back (32) renklerini tavsiye ederim.
Jigging uygun derinliklerdeki kıyılardan karadan ve açık sularda tekneden olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Balıkların yerini tespit ekmek için kullanılan sonar cihazları Jig balıkçılığının vazgeçilmezlerindendir. Balığın yeri ve derinlik konusunda yapılmış doğru tespitler başarılı olma şansınızı oldukça yükseltir.
Işık Kullanımının Gece Balık Avcılığında Faydaları Nelerdir? Işık kullanılarak çinekop, hamsi, sardalya, istavrit, zarğana, kalamar, sübye, kolyoz, tirsi, istavrit türü balıklar ışığa çekilerek toplanır eğer amaç bu tür balıkları avlamak ise olta veya ağ gibi çeşitli malzemeler ile zevkli şekilde kolayca avlanabilir.
“Balık tutmak bazen nöbetten daha yorucu olabiliyor”
Balığın kıyıya yaklaştığı temmuz-ağustos aylarında kıyıdan 20-30 metre uzaklıklığa spin olta ile atış yapmanız yeterli olacaktır. Her iki olta avcılığında da her zaman bir gözünüz kamışın ucunda, balığın vuruşunu takip etmekte olmalıdır.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
Spin Balık Avcılığı
Bu balıklar 5 - 30 gram atarı olan ince ve hassas spin kamışlar ile avlanır. Spin avcılığın da 2 önemli konu vardır. Bunlar kamışın hafifliği ve kamışın atarı. Spin kamışlar 20 - 30 metre uzağa atılabilecek atara ve yormayacak hafifliğe sahip olması gerekir.
Küçükten büyüğe doğru 1000, 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 8000'lik olta makinesi çeşitli kafa boyutlarını ifade eder. Yanındaki sıfırlar atılarak 20'lik, 40'lık gibi isimlerle de kısaltılır. 1000-3000 arası hafif, 4000-5000 orta, 6000-10000 arası modeller iri balıklar için uygundur.
Jigler, özgül ağırlıkları farklı malzemelerin, akışkan bir ortamda, ortamın veya jig eleğinin hareketi ile sağlanan pulsasyon. hareketleri vasıtasıyla, ağır malzemenin altta, hafif malzemenin ise üstte olmak üzere tabakalaşma yoluyla ayrılmalarını sağlar.
Bu casting jig, çoğu koşullar altında kıyıdan ve tekneden sahte yemle balıkçılık yapmak için tasarlandı. Ağırlığı ve boyu, sığ sularda balık tutmayı ve yırtıcı balıkları avlamayı sağlar. Küçük avlar arayan yırtıcı balıklar üzerinde oldukça etkilidir.
Yemlerin kıyı şeridinden daha uzağa atılmasına yardımcı olan bir tür olta takımıdır. Bir eğirme çubuğu, makara, misina ve yem içerir. Spin olta takımları tatlı su ve tuzlu su balıkçılığı için kullanılabilir.
Storm Gomoku Micro Jig, mikro boyutta ama büyük yırtıcıların beslenmeyi sevdiği küçük yemleri taklit etmek için mükemmeldir. Asimetrik tasarım, küçük bir baitfish gibi, dart ve yırtıcı bir etkiye neden olur, bu da bir avcı yırtıcıdan gelen agresif bir reaksiyon ısırığını tetikler.
*Spin Balıkçılığı: Genelde 2 mt ile 3 met arası ama en genel kabul gören boyu 2.70mt ve civarı olan 2 parçalı kamışlarla yapılan, yem olarak maket balık, silikon yem veya metal kaşık ve jig yem kullanılan balıkçılık türüdür. Kamışınıza uygun bir spin makine ile ve yine uygun bir ip ile kombin edilir.
Slow Jigging: Bu teknikte, yavaş hızlarda jig hareket ettirilerek uzun süreli avlanma sağlanır. Avlanmak istenilen balığın dikkati yemin hafif sallandırılması ile çekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri