Tokluk Hissi, Leptin Düzeyine Bağlıdır Beyaz yağ dokusundan salgılanan leptin, ayrıca adipoz doku, iskelet kası, meme bezi ve gastrik epitel olmak üzere vücudun farklı noktalarında salgılanmaktadır ve hipotalamus tarafından algılandığından tokluk hissi oluşur, iştah kesilir.
Dispepsi, yemek yedikten sonra vücudun besinleri sindirmekte zorluk çekmesi sonucu midede yanma, şişkinlik veya dolgunluk hissi ile ortaya çıkan mide rahatsızlığıdır. Genellikle az yemek yense bile tokluk hissiyle karakterize bir durum olan dispepsi, halk arasında hazımsızlık olarak da adlandırılır.
Yumurtayı haşlanmış veya az yağda omlet şeklinde tercih edebilirsiniz. Süt ve yoğurt, iyi birer protein kaynaklarıdır. Diyet yaparken metabolizmanızı hızlandırır ve tokluk hissi verirler. Bu nedenle günde 2-3 porsiyon süt- yoğurt tüketmeye özen gösterin.
Sindirim sisteminde mide şişkinliğine neden olan iki gaz kaynağı vardır. Biri bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilen gazdır, diğeri ise yediğimiz veya içtiğinizde yutulan havadır. Öte yandan, vücutta biriken aşırı miktardaki sıvı yani ödemin şişkinliğe neden olduğu düşünülür.
İlgili 34 soru bulundu
Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Hazımsızlık Tehlikeli mi? Genellikle tehlikeli bir durum olmasa da bazı durumlarda kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Uzun süreli ve tekrar eden vakalarda bir uzmana başvurmalı ve altta yatan farklı sorunlar olup olmadığı araştırılmalıdır.
Gaz ve hava
Midede şişkinlik ve gaz sorunu yakın ilişkilidir. Gaz, özellikle yemek yedikten sonra mide şişkinliğinin en yaygın sebebidir. Sindirilmemiş yiyecekler parçalanmaya başladığında veya hava yutulduğunda sindirim sisteminizde gaz birikir. Her insan yerken veya içerken hava yutar.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Çok yağlı, yağda pişirilmiş veya yiyecekler tüketilmesi. Çok fazla alkol, kafein, gazlı içecekler veya şekerleme türü ürünlerin tüketilmesi. Sigara kullanılması, Anksiyete veya kaygı gibi psikolojik sorunların varlığı ile bazı antibiyotikler, ağrı kesiciler ve demir takviyelerinin kullanılması sayılabilir.
Tokluk Hissi, Leptin Düzeyine Bağlıdır
Beyaz yağ dokusundan salgılanan leptin, ayrıca adipoz doku, iskelet kası, meme bezi ve gastrik epitel olmak üzere vücudun farklı noktalarında salgılanmaktadır ve hipotalamus tarafından algılandığından tokluk hissi oluşur, iştah kesilir.
Kolesistokinin (CCK): İnce bağırsakta üretilen bu hormon, besin alınımına bağlı olarak doygunluk hissi verir. Yiyecek, ince bağırsağa ulaşır ulaşmaz bu hormonun salınımı başlar.
Gıda alımından hemen sonra karaciğerde glikoz ve glikojen parçalanır, yağ ve protein metabolizması devreye girerek karaciğer, mide ve bağırsaklarda bulunan çeşitli reseptörlere çeşitli neurotransmitter ulaşarak otonom sinir sistemi üzerinden hipotalamusa „Doydum“ sinyali gönderilir.
Leptin bir doyma hormonudur. Esas olarak yağ hücreleri tarafından üretilir ve vücut besinlerden elde ettiği enerjiyi depoladığında leptin hormonu beyne tok olunduğuna dair sinyal gönderir. Leptin hormonu iştahın kontrol edilmesinde önemli bir rol oynar. Vücut ağırlığı ve metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olur.
Beyne tokluk sinyalinin gitmesinin en az 15-20 dakika sürdüğünü söyleyen diyetisyenler kilo vermek isteyenler için şu önerilerde bulunuyor. "Az çiğneyip, hızlı yersenız tokluk oluşana kadarki sürede daha çok yemek yerseniz aldığınız kalori miktarı artar.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Örneğin; aile içerisinde yaşanan sorunlar, iş yaşamının zorlukları, günlük yaşam içerisinde sıkça karşılaşılan stres psikolojik mide bulantısını oluşturabilmektedir. Stres ile baş gösteren mide bulantılarına baş ağrıları, ishal, halsizlik, sürekli iç sıkıntısı hali, uykusuzluk da eşlik edebilir.
Ülserin belirtileri arasında midenin yanması, kazınması, kemirilmesi hissi ve hazımsızlık halidir. Genellikle öğün aralarında hissiyat artar. Duodenal ülserde, bazen hastayı gece uykusundan uyandıracak şekilde ağır seyredebilir.
Üst karın şişliği, mide, yemek borusu veya üst bağırsakta meydana gelen sorunlar nedeniyle olabilir. Bunlar arasında mide ülserleri, reflü hastalığı, mide kanseri, safra kesesi problemleri, karaciğer hastalıkları veya pankreas sorunları sayılabilir.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Her insan hayatının belli bir döneminde mide şişkinliği problemi yaşayabilir. Mide ve bağırsaklarda bir miktar gaz oluşması son derece normaldir. Ancak uzun süre devam eden şişkinlik şikâyeti, çeşitli sağlık problemlerinin habercisi olabilir.
Sindirim sistemindeki gaz birikimi ve fazla sıvı nedeniyle mide şişkinleşir ve rahatsızlık hissi oluşur. Ancak bazı besinler de bu duruma yol açabilir. Bu besinler aşağıdaki gibidir: Meyve ve sebzeler sağlıklı olmak için gereklidir ancak bazıları mide şişkinliğine neden olabilir.
Tek başına hazımsızlık veya göğüste yanma hissi gibi belirtiler kansere işaret etmez. Ancak şikayetler çok fazlaysa ve birden fazla belirti görülüyorsa mide kanseri risk faktörleri açısından hasta muayene edilir ve bazı testler istenebilir.
Nane. Sindirim sistemindeki kaslarda spazm ve kasılmaları engelleyen, aynı zamanda gazın atılımını da kolaylaştıran nane mide şişkinliğine en ideal çözümlerden. Kullanımı da oldukça basit.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri