Mekanik ve otomatik olmak üzere ikiye ayrılır. Burada dikkat edilecek husus mekanik jiklenin çekili unutulmamasıdır.Jikle çekili unutulursa zengin karışım olur,yakıt sarfiyatı artar,motor boğulur ve egzozdan siyah duman çıkar.
jiklenin görevi karbratörden emme manifolduna doğru olan hava akışını kısarak motorda oluşacak vakum ile daha çok yakıt çekilmesini ve dolayısıyla daha çok ısı yayan patlamalar oluşmasını sağlar. motor ısındıktan sonra jikle çekilirse veya çekili unutulursa motor yeterli hava alamayacağı için stop edecektir.
Jikle soğuk motoru çalıştırmak için gereken yakıt karışım ayarlarını yapar. Hava-yakıt karışımı çok soğuk olunca motor düzgün çalışmaz veya zaman zaman durur. Jikle çekildiğinde hava-yakıt karışımını “zenginleştirir”. Jikle karbüratörün ağzında gerektiğinde içeri giren havayı bloke eden özel bir parçadır.
jigle ortada ve yukarıda açık konumda olur. ama seyir halindeyken jikle açık bırakılmaz kapanması gerekir.
Prensipte jikle, karbüratörün hava kelebeğini kapatmak veya iyice kısmak suretiyle karışıma giren hava miktarını azaltırken, yakıtın akışını hızlandırıp zengin karışım elde edilmesini sağlar. Özellikle soğuk havalarda motorun daha kolay çalıştırılmasını sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Jikle düzeneği, karbüratörün hava kelebeğini kapatmak veya iyice kısmak suretiyle karışıma giren hava miktarını azaltırken yakıtın akışını da hızlandırarak karışımı optimum seviyeye getirir.
Otomatikse motor ısındığında söner. Sönmezse kablo bir yerden şase alıyordur veya jikle düzeneğinin yeniden kurulup ayarlanması gerekir. Elle kumandalı jikle varsa kablonun şase alma ihtimali, kumandanın bozuk olması ihtimaller arasındadır.
Çalışma prensibi olarak jikle, karbüratörün hava kelebeğini kapatmak veya iyice kısmak amacıyla karışıma giren hava miktarını azaltır. Hava miktarını azalırken de, yakıtın akışını hızlandırıp zengin karışımın oluşmasını sağlar. Kış aylarında yaşanılan düşük sıcaklıklarda motorun daha kolay çalıştırılmasını sağlar.
Karbüratörün üzerindeki jikleye tel ile bağlı olup çekip-iterek kumanda edilir. Sürücü motoru çalıştırırken jikleyi kapar. Unutmamanız gereken şey; motor ısındığında jikleyi tekrar itmek!..
karburatör üzerinde takılı gelen otomatik jiklenin nasıl test edildiğini biliyormusunuz? Eğer bu parça problemliyse ve içindeki piston açık kalmışsa scooter çok fazla yakmaya başlar ve gücü düşer. eğer piston kapalı kalmışsa bu sefer motor sabahları çok zor çalışır.
Manuel jikle, sürücü bölmesindeki geri çekilebilir bir düğmeyi bir kablo aracılığıyla karbüratörün içindeki metal bir plakaya bağlayan mekanik bir cihazdır. Metal plaka, motor için optimum yakıt karışımını sağlamak için emilen hava miktarını artırmak veya azaltmak için hareket eder.
o Kapış devresi: Gaz pedalına aniden basıldığında motorun hızlanarak çalıştığı devredir. 7. Emme Manifoldu: Karbüratörde hazırlanan hava - yakıt karışımını emme supaplarına iletir. 8. Egzoz Manifoldu: Egzoz supaplarından çıkan yanmış gazları egzoz borusuna iletir.
Karbüratör benzinli motorlarda benzini hava karışımı yoluyla silindirlere göndererek yanacak yakıtın yanmasını sağlar. İçten yanmalı motorlarda kullanılan aygıttır. Motora gerekli olan benzin, hava karışımını değişik şartlara göre 1/15 (Benzin – Hava) oranında karıştıran elemandır.
motor ısınınca jikleyi bırak jikleyi bırakınca motor yine stop ediyorsa jikleyi tekrar çek motor ısınsın. jikleyi çekince motor rahat çalışır. iki-üç-dört dakika sonra rolantideki çalışma sesi kulağınızla hissedeceğiniz şekilde değişir. jikleyi bırakırsınız motor artık ısınmış ve tam randımanlı bir şekilde çalışır.
OTOMATİK JİKLE, SOĞUK MOTORUN YÜKSEK RÖLANTİDE ÇALIŞMASINI DÜZENLEYEN BİR SİSTEMDİR... SABAHLARI MOTOR SOĞUKKEN ÇALIŞTIRDIĞINDA DEVRİN 1200 LERDE ÇALIŞMAYA BAŞLAMASI LAZIM. BİRKAÇ DAKİKA İÇİNDE, MOTOR ISINDIKÇA 800-900 LÜ DEVİRLERE DÜŞÜYORSA, OTOMATİK JİKLE DEVRESİNDE PROBLEM YOK DENİLEBİLİR...
Eğer motor arıza lambası kırmızı renkte yanıyor ise motorda yaşanan sorun arızanın da ötesine geçerek kritik bir problem olduğunu gösterir. Kırmızı lambanın görülmesi halinde aracın sürüşü hızlı şekilde durdurulmalı ve en kısa sürede destek çağırılmalıdır.
Motor arıza lambası sarı yanıyor: İkaz ışığı sarı renkliyse, motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapılmış demektir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Fakat bu sistem motoru çok uzun süre koruyamaz. Bir an önce bir servise başvurulmalıdır.
Check Engine ışığı, bir aracın motor kontrol sistemlerinde bir sorun olduğunda yanar. Bu sistemler, aracın performansını, yakıt verimliliğini ve emisyonları kontrol etmek için tasarlanmıştır.
Karbüratör; benzinli motorlarda benzin hava karışımı vasıtasıyla silindirlere göndererek yakıtın yanmasını sağlayan parçaya verilen isimdir. Pistonlardan emilen hava, karbüratörden geçer ve gerekli miktarda benzini de beraberinde sürükleyerek onu buharlaştırır.
Egzozdan işlenmemiş halde yakıt atılımı da yaşanabilir. Aracınız rölanti halinde iken devir vermeye çalıştığınızda da arıza hissedebilirsiniz. Buna benzer belirtiler kesin şekilde karbüratör arızası belirtisi olacağından dolayı en yakın sürede bir uzmandan destek almanız önerilir.
Etkiler tabikide. Pis karbüratör demek yakı ve havanın motor tarafından dengesiz emilmesi demek. Hızlanma gaz yeme rölanti de durma yakıt sarfiyatı herşeyi etkiler.
Motosikletin Karbüratörüne Pislik Gelirse Ne Olur? Motosiklette pislikler yakılmayan benzin pistonun üzerinde birikmektedir. Bu pislikler; motor sıkıştırma ve ateşleme düzenini bozduğu için silkelenme olur. Motorun çekişi düşer ve rölantisi de düşerek stop eder.
Adı üstünde 'rolanti memesi'.Sadece motorun rolantide çalıştıracak benzin geçişi saglar.Büyüdügü taktirde motor rolantide zengin karışımla çalışır,yag yakıyormuşcasına duman atar. Yakıt artacağından daha fazla hava isteyecek,Buda daha yüksek devir ve yakıt sarfiyatı demek.
O iğne seviyesini aşağı indirirseniz benzin az gider (ilk çeyrek gaz tepkimesi) motora ve fakir karışım olup uzun vadede motora ZARAR verirsiniz. Karışımdaki Az benzin ısıyı yükseltir.
Rölanti devrini ayarlamak için, rolanti ayar civatası üzerindeki kontra somunu gevşetin ve devri artırmak için saat yönünde, azaltmak için saat yönünün tersine çevirin. Karışımı ayarlamak için, yakıt karışımını zenginleştirmek için rolanti vidasını saat yönünde veya daha az yapmak için saat yönünün tersine çevirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri