Uzun yıllar, kendiliğinden değer kazanma potansiyeline sahiptir. Ev almak özellikle ülkemizde değer gören bir alandır. Yatırımcılar gerçek, somut ve elle tutulabilir olan bu alana yöneldi. Bu da ev almanın hem karlı bir yatırım olarak görülmesini hem de güvenilir bir liman olarak kabul edilmesini sağlıyor.
Emlak satın almak genellikle harika bir yatırım seçeneğidir. Uzun yıllar devam eden pasif gelir elde edebilir ve uzun vadede yaşanan artışlarla iyi bir yatırım fırsatından faydalanabilirsiniz. Hatta bunu, iyi bir finansal gelecek oluşturmaya başlamak için genel stratejinizin bir parçası olarak bile kullanabilirsiniz.
Sektörden edinilen bilgilere göre 2023 yılında ev almak mantıklı hale geliyor. Hepimizin uzun zamandır beklediği konut kredilerindeki değişiklikler gündemde. 2023 Aralık ayı içerisinde 3 farklı (alt, orta ve yüksek) gelir grubuna göre kredi seçeneği sunulacak.
Hem sonbahardan önce fiyatları düşüren satıcılardan faydalanıp, hem sevdiğiniz bir evi bulmak için yeterli envantere sahip bir alışveriş deneyimi istiyorsanız, yaz sonu, bir ev satın almak için en iyi mevsimdir. Bu nedenle diğer koşullardan bağımsız olarak düşünüldüğünde ev almak için en uygun ay Ağustos ayıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Bu yıl halka arz olan şirketler, yatırımcılara tavan yapan kazançlar sağladı. Peki, 2023'ün en çok kazandıran halka arzları hangileri oldu? En çok kazandıran halka arz, yüzde 1.068'lik getiri ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri oldu.
Tahvil, repo, hisse senedi veya tahvil gibi yatırım araçları likit fonda yer alabilen araçlar arasındadır. Bu yöntemin risk oranı oldukça düşüktür.
Çoğu uzman, Türkiye söz konusu olduğunda emlak ve konut fiyatlarında bir düşüş beklentisi söz konusu olduğunda, 2022 yılında neredeyse 3 kat artan metrekare fiyatlarının 2023 yılında daha yavaş bir artma seyrine girmesinin dahi bir fiyat düşüşü olarak değerlendirilebileceğini düşünmektedir.
Dolayısıyla gelelim başlıktaki sorumuza: Kira ödemek mi, 10 yıl ev kredisi ödemek mi daha kârlı? Bankacı uzmanımızın söylediği 'eğer aylık 30.000-50.000 TL geliriniz varsa' kriterine uyuyorsanız ve bu gelirin 10 yıl boyunca sabit olacağına güveniyorsanız, ev almak tabii ki kirada oturmaktan daha mantıklı.
Bununla birlikte konut fiyatlarındaki yüksek artıştan sonra bir durgunlaşma beklentisi de dikkate alınarak, tablodaki aralıkların ortalaması sonucu Aralık 2023 itibarıyla Türkiye konut birim fiyatının 30.000 TL / m2 civarında olabileceğini tahmin olarak söyleyebiliriz.
Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, Temmuz 2022'de rekorunu tazeledi.
“Seçimden sonra ev fiyatları düşer mi” sorusuna cevap da “HAYIR” Başka bir soru soralım.
Konut kredisinde ipotek işlemine başvurarak kullanmak istediğiniz krediyi peşinatsız bir şekilde alabilirsiniz. Peşinatsız konut kredisi almak için bir bankaya başvurduğunuzda banka sizden bir evi ipotek göstermenizi talep edebilir. Böylece satın alacağınız konutun değerinin tamamı için kredi çekebilirsiniz.
Arsa, uzun vadede en fazla getiriyi sağlayan yatırım aracıdır. Konutta ise fiyatlar bazı dönemlerde artar, bazı dönemlerde yerinde sayar, hatta reel olarak geriye gider. Bunun temel sebebi, arsa ve konutta fiyat artışına yön veren dinamiklerin farklı olmasıdır.
Tapu Takas sistemine e-devlet üzerinden giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girer ve alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girer ve Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
Temelden satın alma işlemlerini yapacak olanlar için en büyük risklerden birisi, inşaat şirketinin ya da müteahhidin inşaatı tamamlamadan iflas etmesidir. Ekonomik ya da siyasi nedenlerden dolayı, inşaatın zamanında tamamlanmaması ve teslim sürecinin uzaması da yaşanabilecek riskler arasında yer alıyor.
İnsanların kirada oturmayı tercih etmelerindeki en önemli etkenlerden bazıları yüksek öğrenim kredi borçlarının ve konut fiyatlarının çok yüksek olması ve giderek değişen ve büyüyen iş piyasasında daha esnek olma gerekliliği.
Evin satış bedelini tek seferde ödeyemeyecek olan bireyler için taksit imkânları son derece caziptir. Kira öder gibi ev sahibi olmak isteyenler, taksitli satış seçeneklerini değerlendirir. Türkiye'de farklı finansman yöntemlerini kullanarak her ay kira öder gibi ev sahibi olmak mümkündür.
Kiracı, kiralananı satın almak ya da kendisi çıktıktan sonra kiralamak isteyenlerin görmesine ve gezmesine izin vermekle yükümlüdür. Ev sahibi isterse fotoğraf çekimi de yapabilir. Ancak bu yapılırken kiracıya en uygun zaman seçilmelidir.
Bloomberg HT'de yer alan habere göre; “Türkiye'de konut sektörü; artan üretim maliyeti, yavaşlayan yeni konut başlangıçları, negatif faiz ortamı, enflasyona karşı korunma, kur şoku, güçlü talep, yabancı talebi ve göç gibi ana unsurlar fiyatların ciddi oranda artmasına sebep oldu.
Kira Bedeline Göre Ev Değerini Hesaplama
Bir evin yatırım olarak geri dönüşü hesaplanırken 17-20 yıllık kiraların toplamı temel alınır. Türkiye'de genellikle 18 yıl baz alınır. Sonuç olarak bu yöntemle kira değeri yüksek olan bir evin fiyatı daha yüksektir denilebilir.
'Eylül-ekimden sonra fiyatlar, kiralar daha da artacaktır'
Bu dönemin hala çok iyi olduğunu dile getiren Başaran, "Temmuz ve ağustos ayında ev aldınız ya da kiraya çıktınız, eylül-ekimden sonra fiyatlar, kiralar daha da artacak.
En kazançlı yatırım, uzun vadeli düşünen yatırımcılar için genellikle hisse senetleri, emlak ve gelişmekte olan sektörlerdeki yatırımlardır. Uzun vadeli yatırımlar, piyasalardaki kısa vadeli dalgalanmalardan daha az etkilenir ve zaman içinde büyüme potansiyeli taşır.
2023 için beklentilerinde resesyon endişeleri ile değerli metallerden altın, gümüş, platin ve paladyumu ön plana çıkaran Sarı, şu ifadeleri kullandı; “Gelecek yıl yatırımcıların beklentisi daha güvercin bir Fed ve faiz artırımlarının yüzde 5,23'te durarak, dolar endeksinin bir seviyede dengelenmesi.
Ocak 2011 ile Ocak 2021 dönemini kapsayan son 10 yılda birikimli olarak en çok kazandıran altın olurken, borsa hayal kırıklığı yarattı. İşte altın, dolar, euro, BİST 100, mevduat ve DİBS'te 10 yıllık kazanç ve kayıplar...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri