Anestezi Altında Alttan Jinekolojik Muayene Vajinismus, tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır ve sorun geri dönüşsüz olarak düzeltilebilir. Vajinismus sorunu çözülmeden, hastanın vajinal muayenesi oldukça zor yada imkansız olabilir. Bu gibi durumlarda hastanın muayene edilmesi için hastaya sedasyon verilebilir.
Vajinal muayene (alttan muayene) ağrılı mıdır? Jinekolojik vajinal muayanene ağrısız bir muayene metodudur. Ancak hem bölgenin mahrem bir bölge olması hemde kadınların duruma psikolojik yaklaşımları muayeneyi bir sorun haline dönüştürebilmektedir. Vajina etrafındaki kaslar son derece orgazm esnasında istemsiz kasılır.
Hasta kendini sıkmaz ve rahat bırakırsa jel sayesinde prob kolaylıkla vajina içerisine girer ve herhangi bir ağrı vermez.
Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Spekulum muayenesi sırasında ya da smear test sonucunda anormal bir durum gözlendiğinde yapılır. İşlem esnasında lokal anestezi uygulanabileceği gibi anestezi uygulanmadan da yapılabilir. Ağrısız-acısız bir işlem olup alınan materyal anlaşmalı patoloji merkezine gönderilir.
İlgili 20 soru bulundu
Jinekolojik muayene aletinin yerleştirilmesi (Spekulum muayenesi) Vajina, tüm duvarları birbirine bitişik halde duran bir kanaldır. Bu nedenle kadın iç genital sistemini değerlendirmek için 'Spekulum' denilen muayene aleti vajina içine yerleştirilir. Bu sayede vajina ve rahim ağzı (serviks) görülür.
Spekulum adı verilen alet ile rahim ağzı görülür, smear alınabilir. Rahim mesane ve son barsak sarkmaları tespit edilebilir. Anormal vajinal akıntılar kültür ve yayma tetkikleri ile enfeksiyonlar açısından değerlendirilir. Yapılan ultarasonografi ile muayene tamamlanır.
Jinekolojik ultrason ile rahim, yumurtalıklar ve alt karın organları değerlendirilir. Bekar hastalarda vajinal yol uygun olmadığı için sadece transabdominal ultrason yapılır. Bunun için hastanın idrara sıkışık olması gerekir.
Ultrason genellikle özel bir ön hazırlık istememektedir. Görüntülemesi yapılacak bölgeye göre açlık ya da mesanenin dolu veya boş olması istenebilir.
Gebelik sürecinde de uygulanabilen bebeğe herhangi bir zarar vermeyen işlemdir. vajinal olarak yapılan ultrason işleminde standart cihazlardan farklı bir cihaz kullanılır. Bu cihaz tarafından görüntü elde edilebilmesi için kayganlaştırıcı ve ultrason jeli sürülür. İşlem süresi ortalama olarak 5-15 dakika kadar kısadır.
Endoskopi benzeri bir yöntem olan histeroskopi işlemi; vajinal yolla rahim içi ve rahim ağzının değerlendirilmesi için uygulanmaktadır. Günümüzde jinekolojik muayene sırasında doktor tarafından uygulanabilen bu işlem bazı özel durumlarda genel anestezi ya da lokal anestezi altında da gerçekleştirilebilmektedir.
Jinekolojik muayenede önce dış genitalya değerlendirilir. Genital siğil (kondülom), kitle, kızarıklık, kist gibi herhangi bir lezyonun olup olmadığına bakılır. Daha sonra kişi ıkındırılarak rahim veya idrar kesesinde herhangi bir sarkma (prolapsus) varlığı araştırılır.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır.
JİNEKOLOJİK MUAYENE ACITIR MI? Muayene sırasında spekulum yerleştirildiğinde kendini biraz garip ve rahatsız hissedebilirsin. Ancak hastaların çoğu bu durumda herhangi bir acı hissetmediklerini bildirirler.
Muayenede hastalar için herhangi bir acı, kramp, ağrı, komplikasyon riski bulunmaz. Bazı hastalar “jinekolojik muayene sonrası kanama neden olur?” şeklinde sorular sorabilir. Ancak spekulum da dahil olmak üzere jinekolojik muayeneler herhangi bir kanama ya da komplikasyon yaratmaz.
Jinekolojik muayene her dönemde yapılabilir. Ancak test PAP alınacaksa en uygun zaman adet bitiminden sonraki günlerdir. Tüm doktor muayenelerinde olduğu gibi jinekolojik incelemenin de ilk basamağı öykü (anamnez) almaktır.
Üriner ultrason yapılmadan önce hastanın idrara sıkışık olması gerektiğini daha önce ifade etmiştik. Eğer hasta ultrason randevusuna idrara sıkışık gelmemiş ise yeterli miktarda sıvı tüketmesi sağlanarak idrara sıkışması sağlanır.
Ultrason çekimi öncesi hastadan kıyafetlerini çıkararak hastane önlüğü giymesi veya kıyafetler çıkarılmadan ultrason çekilecek bölgenin açılması istenebilir. Yine ultrason çekilecek bölgedeki takıların, metal eşyaların çıkarılması gerekir.
Bu şekilde bir durumla karşılaştığınızda Bebekler anne karnındayken şekerli, tatlı şeylere karşı anında tepki verdikleri bilindiği için anneye tatlı veya çikolata yedirilebilir. Böylece bebek istenen pozisyona gelmiş ve beklenen görüntü alınmış olacaktır.
Ultrasonda kompleks bir yumurtalık kisti tespit edildiğinde daha detaylı inceleme için MR çekilmelidir ve kistin iyi huylu olup olmadığı MR ile değerlendirilir. Evlenmemiş bakire kadınlarda ultrason karından yapılmalıdır ve yumurtalık kistlerinin tanısı bekar kadınlarda bu şekilde rahatlıkla konabilmektedir.
Günümüzde birçok tıbbi cihaz ve laboratuvar tahlili olsa da hastanın anamnezi (şikayetlerinin ne zaman, nasıl başladığı) muayenesi çok ama çok önemlidir. Tabii ki şikayetleriniz olduğunda muayene olabilirsiniz ama adet bitiminin ertesi günü en uygun zamandır. Bir gece önce ilişkiye girilmemiş olmalıdır.
Pelvik (karın alt bölgesi) ultrason ile görüntüleme, üç ayrı yaklaşımla yapılabilir; Karın üzerinden - transabdominal , transvajinal veya transrektal (bekar hanımlarda). Bu incelemeler sıklıkla üreme veya idrar sistemini değerlendirmek amacıyla kullanılır.
VAJİNAL SPEKULUM TEKNİK ŞARTNAMESİ 1- Spekulumlar tıbbi dereceli poşetlerde tek tek ambalajlanmış ve tek kullanımlık olmalıdır.
Jinekolojik muayene doktorun sorduğu bazı sorularla başlar (anamnez). Bu sorular son adet tarihi, şu andaki şikayet, adet döngüsünün düzeni, geçirilmiş hastalıklar, ailevi hastalıklar, kullanılan korunma yöntemi, varsa daha önce yaşanan gebelikler ile ilgili sorular ve diğer bazı sorulardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri