Sıcak asitten etkilenen ve suda eriyen bu kayacın yaygın olduğu sahalarda suda çözünme özelliğine bağlı olarak meydana gelmiş obruk, dolin, uvala gibi özel yerşekilleri görülür. Bunlar jips karstı yerşekilleri olarak tanınırlar.
Karst, tortul kayaçların su ve sıcaklık etkisiyle erimesiyle, aşınması, birikmesi ve taşınması olaylarının görüldüğü; kaya tuzu, jips, kireç taşı ve dolomit gibi çeşitli çözünür taşlar içeren bölge.
Yukarı Kızılırmak Havzası'nda, özellikle Sivas-İmranlı arasındaki jips alanı Türkiye'nin en önemli jips karstı alanını oluşturmaktadır.
Karstik göller, kalker, jips, kaya tuzu gibi eriyebilen kayaçların bulunduğu yerlerde oluşan göllerdir.
Türkiye'de Alçıtaşı Yataklarının Durumu
Alçıtaşı rezervleri ayrıca Güney, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da yaygın bir şekilde mevcuttur. Yapılan kaynak araştırmalarına göre Balıkesir-Susurluk-Demirkapı havzasında yaklaşık 1Mton civarında jips rezervleri gözlenmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Jips, beyaz boya ve dolgu maddesi olarak da kullanılır. Başka bir yaygın kullanım alanı ise çimento sektörüdür. Çimento sektöründe jips kullanımı prizlenmeyi geciktirir, nikel izabesinde eritmeyi kolaylaştırır.
Şekil olarak kısa ya da uzun prizmatik olarak bulunmaktadır. Masif, taneli, lifli ve iğnemsi biçime sahiptir. Jips taşı sağlam yapılı değildir. Hatta ele alındığında sabun gibi yumuşak ve kaygan bir hissiyat vermektedir.
İnceleme sahasında ki en önemli ve bilindik yapı olan Pamukkale travertenleri diğer bir karstik şekil olarak görülmektedir.
Beyaz renkli ve bir kimyasal tortul taş olan jips, alçıtaşı olarak da isimlendirilir. Ancak alçıtaşı, kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat olan ve tortul kütlelerde rastlanan bir mineraldir ve tabiatta iki farklı şekilde bulunur.
JİPS KARSTI
Çankırı ve Sivas çevresinde por koyağı adı verilen dolinler, zamanla gelişer ek uvala ve polye boyutlarına ulaşan şekillere dönüşebilmektedir.
Türkiye'de en yaygın olarak Akdeniz Bölgesinde olmak üzere Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de karstik arazilere rastlanır. Aynı zamanda Ege Bölgesi, Güney Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz Bölgesinde de karstik arazileri görmek mümkündür.
Karst Topoğrafyasının Özellikleri
Karstik şekillerin meydana getirdiği topoğrafyaya karst topoğrafyası denir.
Bu saha anıt görünümlü peribacaları ve renkli piroklastiklerin aflore ettiği Türkiye'nin en dikkat çeken volkanik yöresidir.
Sulu kalsiyum sülfat bileşiminde bir kayaçtır. Renksiz veya açık sarı, beyaz, mavimsi gibi çeşitli renklerde olabilir. Yumuşaktır, tırnakla çizilir (sertlik derecesi: 2.0).
Kimyasal tortul kayaçlar: kalker (kireç taşı), jips (alçı taşı), kaya tuzu, traverten.
Bu tip depremlerde, karstik bölgelerin çok derin yerlerinde bulunan mağara ve galerilerin çökmeleri söz konusudur (Ancak bu, her gelişmiş karstik bölge için söz konusu değildir. Mesela çok gelişmiş bir karstik bölge olan Taşeli platosu, ülkemizde deprem- selliğin hemen hiç görülmediği bir yöredir).
Başlıca kimyasal tortul kayaçlarına örnek: • Kireç taşı (kalker), • Traverten, • Jips (alçı taşı) ve • Kaya tuzu • Dolomit. Suda eriyerek çözünebilen minerallerin daha sonra çökelerek birikmesi sonucunda oluşmuşlardır. Kimyasal süreçler sonucunda çökelme ile oluşurlar.
Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişime uğraması sonucu oluşurlar. Mermer, başkalaşım kayaçlarına bir örnek olarak verilebilir.
Herhangi bir nesneyle çizilemez.
Dolin karstlaşma sonucu oluşmuş (lapyaların birleşmesiyle), boyutları bölgenin karstik özelliklerine bağlı olarak değişen, kapalı veya yarı açık çukurluklar. Kalkerli arazilerde erime ve çökme sonucu oluşan tava şeklindeki çukurluklardır.
Türkiye'de en çok Akdeniz Bölgesi olmak üzere Erzincan, Çankırı ve Sivas bölgelerinde karstik şekiller ile karşılaşılmaktadır. Ayrıca ülkemizde Güney Marmara, Batı Karadeniz ve Ege Bölgesinde de karstik araziler ile karşılaşmak mümkündür. Karstik şekillere daha çok Toroslarda rastlanır.
Ülkemizde karstik alanların en önemli kullanım şekillerinden biri de tarım alanı olarak değerlendirilmeleridir. Özellikle polyeler önemli tarımsal üretim bölgeleridir.
Jips(Alçıtaşı) kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat (CaSO4.2H2O) olan bir mineral çeşididir. Türkiye' nin çeşitli illerinde jips yatakları milyonlarca ton rezervlerde bulunmaktadır. Başlıca maden yataklarından birisi de Balıkesir-Susurluk Jips sahası olup, yaklaşık 1.000.000 ton rezerve sahip olduğu bilinmektedir.
Jipsli topraklar jeolojik dönemlerde aşırı buharlaşma so- nucu oluşmuş ekstrem habitatlardır. Jipsin fiziksel yapısı genellikle cam kristalleri şeklindedir. Jips, kristal hâlde su ihtiva eden kalsiyum sülfat (Ca2SO4.2H2O) ya da su ihtiva et- meyen anhidrit (CaSO4) şeklindedir.
Gypsum (alçı) çeşitleri de her geçen gün zenginleşmektedir. Alçı çeşitleri kartonpiyer alçı, saten alçı, yapıştırma alçısı, perlitli alçı, derz alçı, makine sıva alçısı şeklinde sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri