B1 ehliyet, hafif ticari araçları kullanmak için gereken bir sürücü ehliyeti sınıfını ifade eder. B1 ehliyeti, belirli bir ağırlığı ve taşıma kapasitesini aşmayan hafif ticari araçların kullanımına izin verir. İşte, A1 ve B1 ehliyet için merak edilen detaylar. A1 EHLİYET NEDİR?
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur.
B1 Ehliyet
Normal B sınıfına göre kapsamı daha dar olan B1 ehliyetle yalnızca 4 tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor. M sınıfı mopedleri de kapsayan B1 ehliyet sahipleri motor gücü 15 KW'ın altında olan ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen araçları kullanabiliyor.
B2 ehliyet almak için, öncelikle B sınıfı ehliyete sahip olmak ve belirli bir eğitim ve sınav sürecinden geçmek gerekmektedir. B2 ehliyet, sadece ticari araçları sürmek isteyenler için geçerlidir ve özellikle mesleki açıdan önemli bir belgedir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
İlgili 17 soru bulundu
Canlı yayında seçim sürecini değerlendiren Bakan Soylu, ayrıca B sınıfı ehliyet sahiplerinin bundan sonra 125 cc altı motorları motor ehliyeti olmadan kullanabileceğini de duyurdu.
125 cc motosiklet kullanan B sınıfı ehliyet sahiplerine yönelik düzenleme geliyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren B sınıfı ehliyet ile 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
C1 Sınıfı Ehliyet
3.500 kg ila 7.500 kg arasındaki kamyon ve çekicileri kullanma yetkisi verir. C1 ehliyet alabilmek için 18 yaşını doldurmak şarttır.
Lastik tekerli traktör kullanmaya izin veren ehliyet türü F tipi ehliyet olarak adlandırılmaktadır. F tipi ehliyet sahibi kişiler traktör haricinde, motorlu bisiklet yani moped kullanma hakkına da sahiptir.
a) C1 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara, b) C2 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, c) C3 yetki belgesi: Ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.
A1 ehliyeti, genellikle hafif motosikletlerin kullanımına izin veren bir sınıftır. Bu ehliyet sınıfı, belirli bir motor gücünü aşmayan ve belirli bir ağırlığı geçmeyen motosikletlerin kullanımını kapsar. B1 ehliyet, hafif ticari araçları kullanmak için gereken bir sürücü ehliyeti sınıfını ifade eder.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
B sınıfı ehliyet alan sürücüler B1, M, F sınıfı araçları kullanabilirler. Bu araçlar dört tekerlekli motosiklet, traktör otomobil, azami yüklü ağırlığı 4250 kg'a kadar olan araçları kullanabilirler. Ülkemizde kullanılan ve en fazla alınan ehliyet türü B sınıfı ehliyet türüdür.
B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyet sınıfıdır. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir.
Yeni yönetmelik kapsamında D sınıfı ehliyet için uygulanan 26 yaş sınırı 24 yaşa düşürüldü. Yeni düzenlemeye göre , M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için ise 18 yaş olarak belirlendi.
A grubu ehliyetler arasında en düşük yaş şartı A1 ehliyette bulunuyor. 16 yaşını dolduran sürücüler bu ehliyete sahip olarak motor hacmi maksimum 125 CC olan tüm motosikletleri kullanabiliyor. A1 ehliyet M sınıfı sürücü belgesinin kullandığı taşıtları da kapsıyor.
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.
D sınıfı ehliyet, otobüs ve minibüs kullanmak isteyen kişilerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyet türünün içeriği sadece otobüslerde oluşmamakla birlikte, aslen otobüs kullanmak isteyenlerin D ehliyeti alması zorunludur.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
A2 sınıfı sürücü belgesi
Motor silindir hacmi maksimum 600 cc olan iki tekerlekli motosikletleri kullanabilmek için A2 ehliyet gerekiyor. Bu ehliyete sahip sürücüler güç sınırı 12 KW ve 16 beygiri aşmayan üç tekerlekli motosikletleri de kullanabiliyor.
M ehliyet, küçük tip motosikletler için kullanılan ehliyet olarak bilinmekte. Karayollarının belirlemiş olduğu bu sınıfa MOPED ismi verilmekte. M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için verilmektedir. Burada asgari yaş sınırı 16'dır.
Araba ehliyeti yani B sınıfı sürücü belgesine sahip yurttaşlar 50 cc'ye kadar olan motorsikletleri kullanabilmektedir.
Mevcut düzenlemeye göre B sınıfı ehliyetle 50 cc'ye kadarki motorlar kullanılabiliyordu. Yeni düzenlemeye göre ise 125 cc altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek. Sürücülerin birkaç ders alması yeterli olacak. Motor ehliyeti gerekmeyecek.125 cc ve üzeri motorlar için motor ehliyeti gerekecek.
Silindir hacmi 125 cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. A1 sınıfı ehliyete müracaat etmek için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. A1 sınıfı motosiklet ehliyetini genellikle 18 yaşına ulaşmamış motosiklet sürücüleri tercih etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri