Bu alternatif eğitim yaklaşımları; Montessori, Reggio Emilia,
Alternatif okullar öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişkiyi yöneten geleneksel sosyal normlardan uzaklaşırlar. Alternatif okullar kişisel olmayan bir tarafsızlıktan çok bireysel farklılıklara değer verirler. Alternatif okullar büyüme ve gelişimi başarmanın bir aracı olarak kişisel ilişkiyi kullanırlar.
Normatif yaklaşım, gelişimdeki tipik ve genel olarak beklendiği gibi olan davranışları ve özellikleri tanımlar. Bu yaklaşıma göre, insanların gelişimi, genel olarak belirli bir sırayı takip eder ve aynı aşamalardan geçerler.
Ana Akım Okullar
Ana akım okullar, eğitime yöne- lik tek yönlü bakış açılarıyla tüm bireylerin aynı eğitim süreçlerinden faydalanacağı- nı öne sürmekte, bu özellikleriyle de aynı niteliklere sahip öğrencilerin eğitim siste- minden faydalanabilmesine neden olmaktadırlar.
Alternatif eğitim, veya geleneksel olmayan eğitim bir pedagoji ve eğitim türü. Özeğitimcilik, evokulluluk, dinî eğitim, özel eğitim bir alternatif eğitim türleridir. Öğretime geleneksel kamu veya özel okullardaki eğitimden farklı bir yaklaşımı tanımlamakta kullanılan bir deyimdir.
İlgili 29 soru bulundu
Pedagojik yaklaşımlar, çocukların aktif katılımını teşvik eden, etkileşimli ve destekleyici öğrenme ortamları oluşturulmasına rehberlik eder. Öğrenmenin Kalıcılığını ve Derinliğini Sağlama: Pedagoji, çocukların öğrenmeyi derinlemesine anlamalarını ve bilgileri uzun süre hatırlamalarını destekler.
Çocukların dinlenmesi gereken, bilgiye sahip bireyler olduğu görüşü yaygındır. Reggio Emilia yaklaşımında çocuk; bir 'kişiliktir'. Çocukların yapamayacaklarına değil, yapabileceklerine yönelim söz konusudur. Çocukların keşifler yapmaları sağlanmaktadır. Çocuk bir işbirlikçi (ortak) olarak algılanır.
Realist eğitim felsefesi ise nesnel bir eğitimi savunur. Araştırma, gözlem, deney gibi yöntemlere yer verilmelidir. İki felsefenin ortak kimi nitelikleri ise şu biçimde özetlenebilir: Toplumun eğitimi önceliklidir. Öğretmen merkezlidir.
İdealist eğitim felsefesi, eğitim kuramı olarak karşılığını “Daimicilik” te bulur. Daimicilik, insanlara her zaman ve her yerde kalıcı önem ve değere sahip olan şeylerin öğretilmesinin gerekli olduğunu savunur.
Bu alternatif eğitim yaklaşımları; Montessori, Reggio Emilia, Waldorf eğitim yaklaşımları başta olmak üzere Açık Eğitim, Bank Street (Gelişimsel Etkileşim), Çocuktan Çocuğa, Head Start, High Scope ve Proje yaklaşımı olarak sıralanabilir.
Orman Okulu Felsefesi Tanımı-İlkeleri
Murray ve O'Brien (2005) ise orman okulunu, çocuklara ormanlık bir ortamda uygulamalı öğrenme yoluyla güven kazanmaları ve kendilerini geliştirmeleri için düzenli fırsatlar sunan bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.
Pestalozzi'ye göre eğitim duyusal izlenimlere dayalı olarak gerçekleştirilmelidir ve çocukların gerçek potansiyellerine ulaşabilmesi duyusal deneyimler aracılığıyla mümkün olabilir. Birçok kavramı öğrenmede en iyi yolun sayına, ölçme, hissetme ve dokunma için kullanılacak olan manipülatifler olduğunu ileri sürmüştür.
Örneğin, ülkemizde alternatif eğitim denildiğinde e- öğrenme, uzaktan eğitim, yurt dışı eğitim programları, kısa süreli gerçekleşen atölyeler, yaz kampları gibi eğitim pratikleri ya da alternatif eğitim içinde yer almayan okul sistemleri, eğitim yöntemleri akla gelebilmektedir.
Anne baba grupları, eğitimciler ve hatta gençlerin kendileri teknokrasinin doğruluğunu sorgu- ladıkları ve insana uygun öğrenim yerleri talep ettikleri için ABD'de ve diğer ülkelerde eğitim alternatifleri ortaya çıkmıştır.
Waldorf yaklaşımı eğitimi bir sanata dönüştürmeyi amaç edinen bütüncül bir yaklaşımdır. Çocukların sosyal, duygusal, ruhsal, ahlaki, fiziksel ve zihinsel açılardan dengeli bir biçimde ve çok yönlü olarak gelişebilmesini amaçlar. Çocukların bireyselliğini, özgüvenlerini ve bütünlüğünü desteklemeye ayrıca önem verilir.
Maddecilik, özdekçilik veya materyalizm, her şeyin maddeden oluştuğunu ve bilinç de dahil olmak üzere bütün görüngülerin maddi etkileşimler sonucu oluştuğunu öne süren, a priori olan hiçbir metafiziksel kavramı kabul etmeyen felsefe kuramıdır. Bir diğer deyişle madde, var olan tek tözdür.
Perennializm, Türkçede Daimicilik olarak da adlandırılır. Eğitimde tüm insanlar için ebediyyen önemli olduğuna inanılan şeylerin öğretilmesi gerektiği düşüncesi. Perennialistler ayrıntılarda değişme olmasına karşın bunların kişi gelişiminde temel hususlar kadar önemli olmadığına inanırlar.
Klasik eğitim felsefesi; eğitimin nasıl olması gerektiği, nasıl bir insan yetiştirilmesi ve eğitim sürecinde öğrencilere hangi değer, beceri ve bilgilerin öğretilmesi gerektiğini bildirme düşüncesiyle ortaya çıktığından; normatif ve preskriptif bir anlayıştır.
Natüralist eğitim felsefesi, öğretmen konu merkezli bir eğitimin yerine, öğrenci merkezli bir eğitimi getirmesiyle de bir kırılma noktasıdır. Doğal dünyaya ilişkin bilgilerin temele alındığı ve böylece öğrencinin yetenek ve ilgilerine uygun olarak, doğal bir şekilde eğitileceği bir eğitim felsefesi öncelenir.
Pragmatist anlayışa göre; okul, eylem ile bilgiyi bir araya getirebilen kurumdur. Okul öğrencilerin sosyal yaşama katılabilmelerini, karşılaştıkları problemleri çözmek için kullanacakları “eleştiri” güçlerini, “düşünme” yeteneklerini geliştirebilecekleri bir mekandır.
Özcülük/Esasicilik: Bu akıma göre insanlığın kültürünün ortak bir bilgi çekirdeği vardır. Okullarda bu çekirdek, öğrenciye sistematik olarak verilmelidir. Bütün insanlığın bilmesi gereken esas bilgi ve beceriler kitlesinin bulunduğuna inanılır.
Reggio Emilia yaklaşımının öncüsü Malaguzzi bunu “çocukların yüz dili” olarak ifade etmektedir. Çocuklar bunu konuşma, yazma, dramatizasyon, şarkı söyleme ve hareketle yapılan etkinliklerle gerçekleştirmektedirler (Stager, 2002).
Reggio'da sonuçtan çok süreç, Montessori'de süreçten çok sonuç önemlidir. Reggio'da tek doğru ve tek yol yoktur, çocuk sayısı kadar yol olabilir; önemli olan çocuğun ilgi ve hayallerine bağlı ilerlemektir. Montessori'de belli kalıplar, doğrular, sınırlar vardır. Çocuklar bunları Montessori metoduyla öğrenir.
Reggio Emilia yaklaşımı, İtalya'da Reggio Emilia şehrinde 1940'larda Loris Malaguzzi ve diğer eğitimciler tarafından geliştirilen bir eğitim felsefesidir. Bu yaklaşım, çocukların kendi öğrenmelerini inşa etmelerini, yaratıcı düşünmelerini ve etkili iletişim becerilerini geliştirmelerini teşvik etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri