Öz olarak Türkiye eğitim sisteminin yapılanmasında 1982 Anayasasında eğitim ile ilgili ele alınan maddelere, Milli Eğitim Temel Kanunda Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına, Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerine çoğunlukla yansıyan genel felsefe akımının Pragmatizm felsefesi olduğu görülmüştür.
Türkiye eğitim sisteminin felsefi temelleri düşünüldüğünde mevcut felsefi akımlar içerisinde idealizm, natüralizm, ilerlemecilik, pragmatizm, muhafazakarlık ve materyalizm gibi felsefi akımların etkisi olduğu söylenebilir.
Böylece Türk Eğitim Sistemi Atatürk‟ün eğitim felsefesi ile tutarlı pragmatizm çizgisinde bir yöne oturtulmuştur. Pragmatizmin eğitime uygulanması olan progressivizm (ilerlemecilik) eğitimin yaşanan gerçeğe uygun biçimde değişmesini öneriyordu.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
Bizim eğitim sistemimiz daha çok siyasal ve ideolojik temellidir. Ancak idealizm, realizm, natüralizm, pragmatizm ve materyalizmin bazı ilkeleri eğitim sistemine yansımıstır. Türkiye Cumhuriyeti' nin ilk yıllarından itibaren eğitim sistemine damgasını vuran felsefi düsünce çizgisi aydınlanma felsefesidir.
İlgili 29 soru bulundu
Klasik Eğitim felsefesinde akımlar; İdealist yaklaşım, Realist yaklaşım, Spiritüalist yaklaşım, Natüralist yaklaşım, Kültürel yaklaşım, Bireyci yaklaşım, Pragmatist yaklaşım olarak adlandırılırlar.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda milli eğitimin genel amacı açıklanmaktadır. Buna göre «Türk milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı yapmak» temel felsefeyi ortaya koymaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminin tarihî temelleri Osmanlı Devleti'nin XVIII. yüzyılın ikinci yarısında inşa etmeye başladığı Tanzimat Devrinde teşkilat yapısını büyük ölçüde tamamlayan Batı tipi eğitim sistemine dayanmaktadır.
Eğitim üzerinde etkisi olan felsefeler realizm, idealizm, pragmatizm ve varoluşçuluktur.
Eğitimde sistem yaklaşımının kullanılması, eğitim teknolojisinin kullanılması demektir; çünkü eğitim teknolojisi eğitim sorunlarının giderilmesi ya da eğitimin daha etkili bir hale getirilmesi yolunda eğitimin bütün bileşenlerini gözden geçirerek bizzat sistem yaklaşımı uygulamaktır.
Her Türk çocuğuna iyi bir vatandaş olmak için gerekli temel bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıkları kazandırmak; onu milli ahlak anlayışına uygun olarak yetiştirmek; 2. Her Türk çocuğunu ilgi, istidat ve kabiliyetleri yönünden yetiştirerek hayata ve üst öğrenime hazırlamaktır.
Öz olarak Türkiye eğitim sisteminin yapılanmasında 1982 Anayasasında eğitim ile ilgili ele alınan maddelere, Milli Eğitim Temel Kanunda Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına, Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerine çoğunlukla yansıyan genel felsefe akımının Pragmatizm felsefesi olduğu görülmüştür.
1 Mart 1922 günü TBMM'de yaptığı konuşmada: “Eğitim, hükümetin en verimli ve en mühim görevidir.” diyen Atatürk; Kurtuluş Savaşı'nın en buhranlı günlerinde millî eğitim sorunlarına eğilmiş ve 15 Temmuz 1921'de I. Maarif Kongresi'ni toplamıştır.
Özcülük (essentialism ya da temel esascılık), felsefede belli bir türe dahil her varlığın o türe ait niteliklere ya da özelliklere sahip olduğunu iddia eden bir akımdır.
Türk eğitim sistemindeki en yapısal sorunlardan biri, eğitimin devlet tekelin- de olmasıdır. Türkiye'de tekelci bir eğitim modeli uygulanır.
Mustafa Kemal Atatürk eğitim felsefesi olarak “akılcılığı” ve “bilimi” temel alıyordu. Hedef gösterdiği “çağdaş uygarlık seviyesinin de üstüne çıkma” nın akıl ve bilim ile olacağının bilincindeydi.
Devlet üniversitelerinin yanında, 1986 yılında Türkiye'nin ilk kar amacı gütmeyen vakıf üniversitesi öğrencilere eğitim sunmaya başlamıştır. 2012 yılından bu yana Türkiye'de zorunlu eğitim 12 yıl sürmektedir ve üç aşamaya ayrılmaktadır (ilköğretim, ortaöğretim ve lise).
Tevhid-i Tedrisat Kanununun önemi
3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu, farklı insan tipleri yetiştiren eğitim sistemini birleştirmiş, böylece eğitim-öğretimin ulusal, laik, bilimsel, uygulamaya dayalı ve karma yapısının temelleri atılmıştır.
Eğitim felsefesi; eğitimin doğası, süreci, amaçları ve idealleri ile ilgilenen bir felsefi alandır. Eğitim toplumsal kurumlar bağlamında veya varoluşsal gelişme süreci içinde ele alınabilir. Eğitim felsefesi ise konunun toplumsal yönünden ziyade insanlık açısından eğitime yaklaşır.
Cumhuriyet Dönemi'nde eğitim sisteminin genel örgütlenişi ve yönetiminin ana hatları 3 Mart 1924'te çıkarılan 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile belirlenmiştir (MEB, 2008).
Cumhuriyet döneminde merkeziyetçiliği benimseyen Türkiye eğitim sistemi giderek kapsam ve nicelik yar.ı büyü müş, işleyişi ağırlaşmış, farklı grupların eğitimden beklentiler:ni tam karşılayamaz konuma gelmiştir. Ayrıca sadece genel bütçeye dayalı olarak eğitimin finansman olanakları da giderek sınırlanmaktadır.
Türk Eğitim Sistemi'nin üst sistemleri olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Yükseköğretim Kurulu'nun ve Üniversitelerarası Kurul'un görevleri, ilgili yasalarda gösterilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri