Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız çatışma çözme yöntemleri şunlardır(Johnson ve Johnson, 1994) : Kaplumbağa (Geri çekilme): Kendi amaçlarından ve isteklerinden vazgeçme, çatışmaktan kaçınarak çatışmayı çözmeyi sağlama.
Johnson ve Johnson (1991), kişiler arası çatışmalar karşısında insanların beş farklı çözüm stratejisinden birini izlediğini belirtmiştir. Bunlar “kaçınma”, “uyma”, “güç kullanma- rekabete girme”, “uzlaşma”, “yüzleşme- işbirliği yapma” olarak adlandırılmaktadır.
Köpek balığı (Güç kullanma, rekabete girme): Kendi amaçları çok önemli, ilişkileri ise önemsizdir. Bu nedenle kendi çözüm önerilerini kabul etmesi için, çatıştığı kişiyi zorlar ve karşısındaki kişi üzerinde güç kullanmayı dener.
Kaplumbağa taktiği (geri çekilme) (- -): İsteklerimizden ve ilişkilerimizden vazgeçme taktiğidir. Kendimizi önemsemediğimiz gibi karşımızdakiyle olan ilişkiyi de önemsememekteyizdir. Bu stratejiyi kullanan bir kişi ne kendi çıkarlarında ne de diğer kişinin çıkarlarında ısrarcı olmaz.
3 3.Oyuncak ayı taktiği ( Alttan alma,uyma)
Kendi gereksinimlerinden vazgeçerek karşı tarafın gereksinimlerini karşılamasına izin vermektir. Amaç başkalarını mutlu etmektir. Oyuncak ayılar için ilişkileri çok önemlidir. Amaçlarını göz ardı ederler.
İlgili 32 soru bulundu
Tüm dünyada bir klasik olarak, insanlararası iletişimin sembolü, her durumda teşvik ve teselli unsuru oldu.Oyuncak ayılar, pozitif duyguların sembolü ve sempati kaynağı olarak özellikle reklamlarda yer almaya başlamıştır.
Çatışma çözümü, çatışmaların yapıcı şekilde ele alınması ve şiddete dönüşmeden çözülmesi veya şiddete dönüşmüşse barışçıl yöntemlerle kontrol altına alınıp sonlandırılmasını ifade etmektedir.
Bu çatışma türü, beş grupta incelenebilir: 1. Kişilerin kendi içlerindeki çatışma 2. Kişiler arası çatışma 3. Kişiler ve gruplar arası çatışmalar 4. Grupların kendi içinde ve gruplar arası çatışmalar 5. Organizasyonlar arası çatışmalar (Koçel, 2007: 508).
Kişilerarası çatışma, kısaca bir kişi, bir başka kişinin ya da kişilerin hedeflediği başarıyı engellemesi ile ortaya çıkan bir süreç olarak tanımlanabilmektedir Kişilerarası iletişim sözlü ve sözsüz niteliklere sahip, yüz yüze, tek taraflı değil karşılıklı bireyler arasında oluşması gerekmektedir.
Çatışma; Bireyin istediği iki şey birbiriyle çatıştığında ve birini seçmek istediğinde, ya da, Bir kişinin amacına ulaşma çabaları bir başkasının amacına ulaşma çabalarını engellediğinde ortaya çıkan durumdur.
Köpek balığı nasıl ürer; köpek balığı üremesi çiftleşme sonucu iç döllenme ile meydana gelmektedir. Yavrular döl yatağında yumurtadan çıkarak gelişimlerini tamamlar ve canlı olarak doğarlar. Bazı köpek balıkları da yumurtlayarak üremektedir.
Köpek balığı yemek vücudun ağır metalle ve zehirle dolmasına yol açar. Bu yüzden tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Köpek balığının avlanması yalnızca insan sağlığı için değil, deniz ekosistemi için de oldukça zararlıdır. Nesli tükenme tehlikesi olan köpek balıklarının avlanması ve satılması yasaktır.
Köpek balığı kelimesinin doğru yazım şekli köpek balığıdır. Yani ayrı yazılır. Köpekbalığı şeklindeki yazımı yanlıştır.
Çatışmayı çözme, çatışmayı tamamen sonlandırır, fakat çatışma yönetimi ılımlı bir çatışma ortamı yaratma eğilimindedir. Çatışmayı çözmenin amacı çatışmayı minimize etmektir; çatışma yönetiminde müdahale çatışma yönetimini azaltmak ya da artırmak sureti ile örgüt başarısını artırmaktır.
Çatışma, birbiriyle uyuşmayan iki veya daha fazla güdünün aynı anda bireyi etkilediği anlarda ortaya çıkar. Örneğin; Seçtiği alanda doktora yaparak mesleğinde ilerlemek isteyen üniversiteli genç kadının aynı zamanda sevdiği gençle erken yaşta evlenerek bir an önce anne olmak da ister.
Çatışma yönetim sürecinin ilk ve en önemli aşamasını, çatışmanın teşhis edilmesi aşaması oluşturur. Doğru zamanda ve doğru teşhis konulmadığı Page 6 102 Cafer TOPALOĞLU sürece, ne kadar iyi çözüm sunulursa sunulsun, çatışmanın olumsuz sonuçla- rı önlemez ve olumlu sonuçlarından da yararlanılamaz.
Çatışma konusu, örgütsel davranış yazınında üç yaklaşım ile ele alınmaktadır. Bunlar; geleneksel yaklaşım, davranışsal yaklaşım ve etkileşimsel yaklaşımdır.
Çatışmaya bakış açısı yönetim anlayışlarından etkilenir. Geleneksel yönetim yaklaşımı, çatışmadan – yıkıcı niteliği gereği- kaçmak isteyen anlayışı savunur. Bu yaklaşım çatışmanın yönetimi değil çözümü üzerinde durur. Çağdaş yaklaşım ise çatışmayı olağan hatta kaçınılmaz olarak görür.
Çatışmanın çözümlenmesi, sonlandırılması, barışın sağlanması, barış koşulllarının uygulamaya geçirilmesi ve çatışmaların bir daha nüks etmeyeceği şekilde kalıcı barışın tesis edilmesi için de barış çözümlemesi ifadesi kulanılmaktadır.
ÇATIŞMANIN AŞAMALARI
Çatışmanın çeşitli aşamaları vardır. Bu aşamalar; gelişmemiş, hissedilen, açık ve son durum aşaması olarak gösterilebilir (23).
Çatışma (İç Çatışma ve Dış Çatışma)
Çatışmalara sebep olan temel faktörler, ekonomik eşitsizlikler, etnik ve dini ayrımcılık, siyasi liderlik eksikliği ve doğal kaynakların kötü yönetimidir.
Çatışma bir ya da birden çok kişinin herhangi bir konu üzerinde anlaşamadığı zaman ortaya çıkar. Bireylerin gereksinimleri, dürtüleri, istekleri, birbirleriyle ters düştüğü zaman, çatışma yaşanır. Bazı durumlarda kişilerin söylemleri birbirlerinden farklıdır ya da bireyler bunları farklı algılar.
Edebiyatta çatışma, aynı anda meydana çıkan ve birbirine karşı olan isteklerin yarattığı ruhsal bir durumdur. Edebiyatta Çatışma Nedir, Özellikleri Nelerdir? Farklı düşüncelere, özelliklere ya da isteklere sahip olmak istemek sonucu oluşan zıtlık durumu olur.
Bireyler ya da gruplar arasında fikir uyuşmazlığından dolayı ortaya çıkan zıtlıklar, çatışma adı verilir. Çatışmalar sadece kişiler arasında yaşanmaz. Kuşaklar, gruplar ve kurumlar arasında yaşanan tartışmalar da çatışma olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri